(新手租了農田)點種菜?什麼最易種?

作者: yan000 發表于 2011-11-5 22:51:00
2660 5

各農友好!
我係屋苑到租了塊田,大約50X95吋大既…
由11月去到出年4月,為期半年
但依家新手既我,對種植一支半解…
雖然我有爬過文,去左借書睇下,但係唔太清楚!望農友能幫忙、幫忙!

有咩係最易種呢?呢幾個月份岩種咩?同埋呢種可以快d收成?
*問過隔離田既ee,佢話上次有人種蕃茄,但唔成功…

種菜前2星期係咪要落石灰粉改變ph值?

係九龍方面,買菜種係咪mk花墟呢?

thanks!!
meredo 發表於 2011-11-5 22:56:53 |顯示全部樓層
我都係新手, 我覺得種葉既菜易好多...
我而家種緊羅馬生菜, 紅生菜, 菠菜同豆苗都好好..
我用盆種所以都係就咁買泥同加肥, 唔知石灰點攪
呢度Dc兄c姐都係元朗買種子, 我都係, D老細都會教埋你點種

羅馬生菜...我都想種…因為好鐘意食沙津! 元朗好遠啊…btw我auntie俾左幾包菜種子啊…安心左d… 不過我仲想種少少香草  發表於 2011-11-6 13:08
回復

ccw 發表於 2011-11-6 11:50:28 |顯示全部樓層

種生菜,油麥菜......,去街市買2隻薯仔,(有芽嘅)種2-3個月有好多薯仔食啦.又快又多產又易

我睇書見到教種薯仔…幾真係好似幾易…將佢cut左一半就得… thanks  發表於 2011-11-6 13:10
回復

yan000 發表於 2011-11-6 13:16:07 |顯示全部樓層
多謝大家俾左d建議我…話說我收到auntie俾我4包既菜種子
有意大利生菜,油麥菜,菜心,小白菜(上海青)...
我想種香草,e.g basil,rosemary

其實我封50X95吋大既田係咪都可以種到咁多款呢?
同埋係咪唔洗用苗盤?直接放種子落田之後再疏種佢呢?
thanks
回復

vivio 發表於 2011-11-7 00:50:21 |顯示全部樓層
在租回來的田,社區園圃會教開田時要加石灰-改ph同殺蟲.
在2.25平方米的田會加以下份量基肥,2-4lb花生夫,2-4lb骨粉,
若有堆肥可以加多250g
全部放泥面下五吋,淋水,泥面加黑膠袋焗一星期=>加速肥料分解及以陽光消毒泥土

希望幫到手

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2011-11-9 00:56:33 |顯示全部樓層
加多句先,葉菜中,個人覺得小棠菜同菜心易種過生菜,大得快易收成,好有成功感架,種植期短亦無咁多蟲害

除此,櫻挑蘿蔔又是超易種的,一個月左右有得食.

至於薯仔,依家天氣凍,要預算生得比較慢架
回復