我的"大塊田"成長記.....

作者: nicole123 發表于 2011-11-5 22:01:20
2463 20

係今個夏天小妹無啦啦愛上左種野, 於是就周圍搵下邊度有田租黎種下野啦~~
搵搵下......竟然係搵到呢度wor, 好多野睇, 好多野學. 好多野分享呀~~~

最後搵到係大尾督有田租, 於是我就租左我既"大塊田" 開始種野la......

田就咁就開左lu~~

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2011-11-5 22:06:08 |顯示全部樓層
nicole123

大塊田~歡迎加入種毒樂園~

hehe~~多謝~~有啦...有啦...  發表於 2011-11-5 22:19
回復

nicole123 發表於 2011-11-5 22:06:28 |顯示全部樓層

以上都係夏季既作物, 已經收晒黎食lu, 自己種既野真係好好好味呀~~~

睇下d收成, wakakakaka....

粟米好靚仔呀~~!!!  發表於 2011-11-13 09:39
咁秋播咗乜東東呀,快d比圖啦,冇圖冇真相啵~  發表於 2011-11-5 22:11
回復

carlyyau 發表於 2011-11-5 22:16:20 |顯示全部樓層
妳種咗咁多品種,仲樣樣都好靚,好羨慕妳. frog%20(15).gif

多謝呀~~我貪心呀, 所以種咁多野lor...  發表於 2011-11-5 22:23
回復

nicole123 發表於 2011-11-5 22:16:21 |顯示全部樓層

秋季作物已經準備好啦啦啦~~

分享自雞爸的小棠菜, 發得好好呀~~多謝晒

小棠菜

小棠菜

仲有其他菜...菜....菜...

菜心

菜心

生菜

生菜

蘿蔔

蘿蔔

靚~靚~靚~  發表於 2011-11-5 22:36
回復

dingguagua 發表於 2011-11-5 22:21:35 |顯示全部樓層
!實在太大,有d妒忌law!!重有咁多產物.

再大d都得, 不過我照顧唔到咁多野....所以我夠ga la  發表於 2011-11-5 22:53
回復

carlyyau 發表於 2011-11-5 22:33:05 |顯示全部樓層
carlyyau 發表於 2011-11-5 22:16
妳種咗咁多品種,仲樣樣都好靚,好羨慕妳.

妳係唔係每天都要去田處?好似返工咁? 024.gif

nicole, 咁平時有冇人幫你淋水架? 如果一星期去一次, 一定會掛死我架.... :P  發表於 2011-11-13 09:40
我一個星期去一次咋....  發表於 2011-11-5 22:42
回復

iceiceice 發表於 2011-11-6 12:24:33 |顯示全部樓層
落田種真係好, 所有農作物都好靚
回復

黃太 發表於 2011-11-6 13:34:49 |顯示全部樓層
嘩~~~好得呀~好靚,好多收成~~
回復

dingguagua 發表於 2011-11-12 23:58:10 |顯示全部樓層
請問你d木瓜落左咩嘢肥可以種到咁大?
回復

nicole123 發表於 2011-11-14 09:32:43 |顯示全部樓層
dingguagua 發表於 2011-11-12 23:58
請問你d木瓜落左咩嘢肥可以種到咁大?

我都係間唔時俾d花生fu佢咋.......其實佢都結左果左好耐, 但仲係好青bb, 我都唔知幾時可以收左佢....
回復

nicole123 發表於 2011-11-14 13:51:24 |顯示全部樓層

一個星期又過左, 係時候又update下~~

全境:
Picture 009.jpg

蘿蔔:
Picture 013.jpg

生菜:
Picture 015.jpg

小棠好似唔得大咁gei......點解會咁???
Picture 011.jpg

紅菜頭都大左好多~~
Picture 019.jpg

洛神花結左好多果, 係時候收下....
Picture 004.jpg

Picture 005.jpg

Picture 020.jpg

好妬忌,好羡慕,有田種真係唔同啲,我d雞爸小棠菜大得好快,點解你d會咁慢?  發表於 2011-12-18 20:06

評分

查看全部評分

回復

junehui 發表於 2011-12-17 23:18:45 |顯示全部樓層
你好,我想問下大尾督邊度有田租ar?可以話我知嗎?thx~~~
回復

suensuenli 發表於 2011-12-18 19:04:43 |顯示全部樓層
嘩, 好羨慕你d粟米咁大隻, 我o個d un挑鬼命咁
回復

nicole123 發表於 2012-1-3 17:26:16 |顯示全部樓層
junehui 發表於 2011-12-17 23:18
你好,我想問下大尾督邊度有田租ar?可以話我知嗎?thx~~~

I PM u ar~
回復

cowcowpop 發表於 2012-1-3 18:24:38 |顯示全部樓層
Look very good wo.
回復

junehui 發表於 2012-1-9 19:42:22 |顯示全部樓層
nicole123 發表於 2012-1-3 17:26
I PM u ar~

thankyou~~好好人ar你~^^~
回復

nicole123 發表於 2012-1-12 21:42:21 |顯示全部樓層

好耐都冇UPDATE過la~~

睇睇進度先:

薑bb

大木瓜

木瓜bb

紅色菜心, 但太多虫蛀la

荷蘭豆苗

應該係羅生

羅生堆中的一paul 玻璃生~~

介菜, 又係好多虫蛀!

羅勒

hehe~~見到蘿蔔頭la~~

菜心~~多虫蛀!

生菜苗?

回復

nicole123 發表於 2012-1-12 21:58:24 |顯示全部樓層

再睇睇進度:

田田全境~~

已經好老既秋葵, 係時候殺左佢!

薯仔bb

薑仔又大左dd

木瓜bb死死地

蕃茄仔好大paul la

紅色菜心

羅勒1

羅勒2

羅勒3

蘿蔔

d羅生食得la

羅勒
回復

nicole123 發表於 2012-1-12 22:11:04 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!好多收成呀~~

回復

12下一頁