請問如何救他

作者: summerina 發表于 2011-11-5 13:03:33
2834 21
他被遺棄, 請問各位要點樣救佢? 我從未種過蘭花. 謝謝.
Pic 4.JPG
Pic 1.JPG
Pic 2.JPG
Pic 3.JPG
cara 發表於 2011-11-5 21:46:03 |顯示全部樓層
佢唔似有病喎..
回復

ryan 發表於 2011-11-5 22:21:02 |顯示全部樓層
睇落正常喎, 有新生葉, 根又生長, 只係舊葉相頭差D姐, 最好拆盆睇真DD根再決定啦, 順手換埋植料, 等待下年吧
回復

taxitang 發表於 2011-11-5 23:00:42 |顯示全部樓層
問題唔大,只不過有少少缺水,重新種過就得。
回復

summerina 發表於 2011-11-6 01:01:35 |顯示全部樓層
多謝各位意見.

1. 之前見到 taxitang post 咗用榨乾了浸透的水苔, 我係唔係可以照咁做?
2. 咁之後幾耐淋一次水? 係唔係淋到盆底有水出為止?
3. 要唔要剪咗d爛葉?
4. 換咗植料之後, 幾耐落一次肥?
謝謝.
回復

taxitang 發表於 2011-11-7 23:07:37 |顯示全部樓層
summerina 發表於 2011-11-6 01:01
多謝各位意見.

1. 之前見到 taxitang post 咗用榨乾了浸透的水苔, 我係唔係可以照咁做?

唔好意思,希望唔好怪我直接。
1,不知大大會用什麼盆栽種?如果是現在相片內的盆,恕小弟不能給意見,因為小弟未試過,而且好多大大曾經說過,這種盆是不適合栽種氣根的蘭花。
      置於植料方面,個人認為如果是露天的話,用蘭石比較好,唔會因夏天雨季太濕積水爛根。當然一定要遮光,全曬對蝴蝶蘭構成危害。
      相反,如有遮光擋雨的話,用水苔都唔錯,但為免麻煩,要用隻靚水苔,千萬唔好用10元一大包那隻,浸水搾光,重覆幾次。
2,大部份蘭花都係唔乾唔淋,當然亦有好多例外,以蝴蝶蘭來說,都是乾了才淋水比較穩陣,淋了淋透,除了有水在盆底出之外,隔幾分鐘再淋多次,才是淋透,當然要
     通風的地方。
3,d葉雖然肉酸,但如果沒變水積狀,只不過是皺的話,大可不剪。
4,生定先,有新根長出,或新葉生長的時候都未遲,隨時虛不受補。

總結:成株浸濕,清理水苔,枯根、爛根都唔要,如果靚根唔多就留鐵線根定位,睇落還有很多靚根,應該問題不大,如果現在處理得好,而睇落株植都幾大棵,隨時在12月出花芽,明年4、5月有花開。祝早日開花。
回復

taxitang 發表於 2011-11-11 20:08:31 |顯示全部樓層
LIYAR 發表於 2011-11-9 22:37
高手啊!吾错!

過獎、唔敢當,這些資料只不過是養蘭的基本知識,我只不過重新寫一次。
回復

summerina 發表於 2011-12-7 22:39:44 |顯示全部樓層
多謝各位的留言!

參考taxitang 的建議, 我已經換咗盆同埋水苔. 希望佢早日開花!
可唔可以推介邊隻花肥好用? 謝謝!

完成! 快高長大!

完成! 快高長大!

爛根已剪

爛根已剪

沖完涼後

沖完涼後

材料已準備好

材料已準備好
回復

taxitang 發表於 2011-12-7 23:32:29 |顯示全部樓層
summerina 發表於 2011-12-7 22:39
多謝各位的留言!

參考taxitang 的建議, 我已經換咗盆同埋水苔. 希望佢早日開花!

大大現在才處理,風險增大了很多,應當小心d,蝴蝶蘭比較怕凍,溫度低就唔好淋水,由現在開始,蝴蝶蘭是唔會長根生葉的,只會有機會長花梗,要等到明年清明前後才會在中央長葉、莖部生根,很多人栽種蝴蝶蘭失敗都是過唔到冬天,小心。
看似水苔壓得唔夠實,如果用深盆最好盆底加d發泡膠,水苔就可以唔駛咁多,d根就唔駛濕太耐,不過好似冇一兩條靚根,千祈唔好掛住落肥,一來冇根、二來冬天唔駛落肥,但如果大大真的是新手,應該有心理準備,想當年我都失敗很多次,而且冇人提點,從失敗思考,吸收多d經歷,下次除非必要,否則最好唔好在冬天處理蘭花,應該一早處理。

回復

summerina 發表於 2011-12-7 23:47:20 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-12-7 23:32
大大現在才處理,風險增大了很多,應當小心d,蝴蝶蘭比較怕凍,溫度低就唔好淋水,由現在開始,蝴蝶蘭是 ...

我係上個月26號換盆, 因為最近比較忙, 所以今日先upload 相. 多謝提醒!

用石春代替發泡膠可以嗎? 我聽日會加返d水苔. 希望佢過到今個冬天....

我投先發現中間細葉有d紅色, 係唔係有事?  

Pic  10 (Dec 7 2011).jpg
Pic 11.jpg
回復

weewee 發表於 2011-12-8 12:14:44 |顯示全部樓層
幾好;看起來有生機
回復

taxitang 發表於 2011-12-8 18:14:29 來自手機 |顯示全部樓層
summerina 發表於 2011-12-7 23:47
我係上個月26號換盆, 因為最近比較忙, 所以今日先upload 相. 多謝提醒!

用石春代替發泡膠可以嗎? 我聽 ...

石春都冇問題,如果用發泡膠的話,當盆內乾透,拎上手會感覺很輕,就知道要淋水了,中間新的紅色是色素,亦代表大大這盆花是會開出紅色或比較有色的花,並不會是白花
回復

taxitang 發表於 2011-12-8 23:11:35 |顯示全部樓層
summerina 發表於 2011-12-7 23:47

用石春代替發泡膠可以嗎? 我聽 ...

剛剛回到家裡,用電腦看清楚了,大大中間那塊葉應該有問題了,好大機會已經凍傷了,天氣凍,淋水中間,同時冇根,大大嘗試用手搖下中間塊葉,好可能連接莖部位置比較軟,遲d還會甩掉。
大大轉盆那時,中間那塊葉還未有問題,轉盆後天氣轉凍,對株植最傷,如果現在是春天還有把握,但現在是冬天,需要有經驗的人,特別處理才可救回。
幫大大唔到、敬請原諒。
回復

taxitang 發表於 2011-12-8 23:13:39 |顯示全部樓層
weewee 發表於 2011-12-8 12:14
幾好;看起來有生機

表面看來冇問題,但看到有問題的時候,都算嚴重了!
回復

summerina 發表於 2011-12-13 21:22:17 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-12-8 23:11
剛剛回到家裡,用電腦看清楚了,大大中間那塊葉應該有問題了,好大機會已經凍傷了,天氣凍,淋水中間,同 ...

多謝意見, 得益不少!
我會努力照顧這蘭花.
回復

keroro 發表於 2011-12-13 21:37:31 |顯示全部樓層
加油努力
回復

summerina 發表於 2011-12-27 11:43:53 |顯示全部樓層
有生機, 好似多咗粒芽仔出根!

評分

查看全部評分

回復

avery 發表於 2011-12-27 17:24:25 |顯示全部樓層
新根至啱
回復

summerina 發表於 2011-12-28 21:45:42 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-12-27 17:24
新根至啱

多謝你!

一直都好驚整死咗佢

而家佢唔洗開花, 生條根我都好開心
回復

霽月瀛台 發表於 2011-12-30 20:15:47 |顯示全部樓層
summerina 發表於 2011-12-28 21:45
多謝你!

一直都好驚整死咗佢  

恭喜恭喜。
回復

12下一頁