在垃圾房撿的

關閉 [複製鏈接]
作者: sosxxx12 發表于 2008-3-26 20:24:38
1744 16
在垃圾房撿的花花,暫時無蟲蟲,但都要格離

太陽花

太陽花

康乃馨

康乃馨
sosxxx12 發表於 2008-3-26 20:38:20 |顯示全部樓層
重有一盆香水百合,但比人搞斷左枝花 除左垃圾房外,花圃旁/內都有(如:發財樹,金魚花,過手香,米仔蘭,桑,桔,柚,番石榴,萬年青,白∕紅/粉掌,仙人掌,彩葉芋,龍骨,彩葉草,風雨蘭............
回復

littlejojo 發表於 2008-3-26 20:46:26 |顯示全部樓層
邊個咁衰掉咁多花花係垃圾房呀....
好彩有你拎佢地返屋企先無咁陰公咋...
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-26 20:52:07 |顯示全部樓層
有時d花花被人拋棄完,重要比d小朋友玩弄(meet爛,拋,踩..... )真係鄧d花花吾抵
回復

littlejojo 發表於 2008-3-26 21:04:10 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-3-26 20:52 發表
有時d花花被人拋棄完,重要比d小朋友玩弄(meet爛,拋,踩..... )真係鄧d花花吾抵

係呀....花花都有生命架麻....
就咁掉左d花花..同棄養貓貓狗狗有咩分別呀....
難為我想係屋企種多d都唔得呀, d人仲掉左佢地.... (因為已經無晒位)
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-26 21:13:02 |顯示全部樓層
我無位就分享比人,一係就忍手吾買,有好多重好靚,d人都掉,唉.................
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-26 21:14:32 |顯示全部樓層
除左有蟲蟲∕病∕枯死的
回復

sandy 發表於 2008-3-26 22:36:00 |顯示全部樓層
仲咁新鮮. 已比人掉左係垃圾房. 真係可憐. 好彩遇到你
回復

龍劍飛 發表於 2008-3-26 22:45:28 |顯示全部樓層

呢棵仲有花冧未開哂喎 ....
回復

曉文 發表於 2008-3-27 06:50:42 |顯示全部樓層
花花仲咁靚...d人都唔要?
回復

yuwaiman 發表於 2008-3-27 09:55:40 |顯示全部樓層
因為有好多人買返嚟擺一排, d花開完後就唔要, 佢地話平過插花, 我响花墟行街成日都聽到d人咁講
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-27 12:55:36 |顯示全部樓層
d人真奇怪!!
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-27 17:58:43 |顯示全部樓層
每逢一些大节日(新年.)過後.....都有唔少花花比人拋棄
回復

遙日 發表於 2008-3-27 18:07:08 |顯示全部樓層
咁靚都掉﹗真係無陰公﹗
莫講話花是有生命的,就算係個盆,就咁咁新淨就送去堆填,都勁唔環保啦﹗

我就一定會等到花花已確定死亡,例如乾枯黑哂先捨得掉架…平日連剪葉都唔多捨得…即使佢就死就死果陣已經好難睇,我都唔會掉…

我成日覺得,因為一棵花病、老、唔靚就掉好殘忍…簡直好似見寵物病、老、唔靚就唔要佢咁…好慘家嘛﹗(就算病,都要等佢隔離到自然死亡我先掉架﹗)
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-27 18:25:51 |顯示全部樓層
我都會咁先掉
回復

littlejojo 發表於 2008-3-27 20:37:37 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-27 18:07 發表
咁靚都掉﹗真係無陰公﹗
莫講話花是有生命的,就算係個盆,就咁咁新淨就送去堆填,都勁唔環保啦﹗

我就一定會等到花花已確定死亡,例如乾枯黑哂先捨得掉架…平日連剪葉都唔多捨得…即使佢就死就死果陣已經好難睇,我都唔會掉…

...

講得岩呀...平時真係連同佢修下d葉都唔多捨得架...
我都係等到佢真係救唔返...枯乾晒...先會掉...
d花仲咁健康就掉...d人真係唔環保又'side'錢...唉...
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-27 22:07:27 |顯示全部樓層
原帖由 littlejojo 於 2008-3-27 20:37 發表

講得岩呀...平時真係連同佢修下d葉都唔多捨得架...
我都係等到佢真係救唔返...枯乾晒...先會掉...
d花仲咁健康就掉...d人真係唔環保又'side'錢...唉... ...

認同認同
回復