返回列表 發新帖

樹上的紅寶石 - 洛神仙子

作者: N-Blythe 發表于 2011-11-1 02:21:02
2877 37
babycherry 發表於 2011-11-10 16:23:32 |顯示全部樓層
N-Blythe  摘心後才有分枝的  發表於 19 分鐘前

原來係咁!!!

不過...我種籽都未落泥, 我無記錯係咪應該... 四月先落?
不過...我好心急... 落住兩粒先得唔得呢...
回復

ht333147 發表於 2011-11-10 16:24:35 |顯示全部樓層
我都有種, 不過外形有點差別,
最後的照片, 已看到果子(綠色那個), 大概是花謝後幾天?
有無計過一株可收多少個?
我那株大概收了 100 個
回復

N-Blythe 發表於 2011-11-10 22:53:33 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-10 16:24
我都有種, 不過外形有點差別,
最後的照片, 已看到果子(綠色那個), 大概是花謝後幾天?
有無計過一株可收多 ...

葉形與葉子的顏色品種不同,你的葉柄基部有兩片托葉,我種的單葉子不裂的,你種的掌狀裂的
每盆今天數數大大小小的也約有100個

回復

ht333147 發表於 2011-11-10 23:01:23 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2011-11-10 22:53
葉形與葉子的顏色品種不同,你的葉柄基部有兩片托葉,我種的單葉子不裂的,你種的掌狀裂的
每盆今天數數 ...

看相所見, 你種的會露出果子, 即是肉少些?
我的品種幾老都看不到果子部份.
回復

N-Blythe 發表於 2011-11-10 23:21:26 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-10 23:01
看相所見, 你種的會露出果子, 即是肉少些?
我的品種幾老都看不到果子部份. ...

係呀,果子外面可以看到花萼的小部份架
開花後一個月可以採摘嗎?
回復

ht333147 發表於 2011-11-10 23:38:11 |顯示全部樓層
品種不同, 或有差異.
我是在它們剛張開時便收割, 這時果肉是最香的.
是相中第三第四個,
但你的品種很早已見果子, 所以要自行嘗試,
或是, 做果醬的, 稍嫩, 做茶的話, 老身點較好.
我是採來晒乾沖茶.

採取後再作報告, 謝謝^^  發表於 2011-11-13 00:59
回復

mono 發表於 2011-11-11 23:53:28 |顯示全部樓層
我同 N-Blythe 種個隻一樣,其實肉身都幾厚㗎。
開花後兩三個星期後摘會厚身啲。再老少少就會開始無咁鮮紅色。
N-Blythe 你可以摘咗餘幾粒作比較。就知你個棵邊個時候係最好食。而呢隻品種嘅花萼係無乜毛嘅。
ht33317 個隻個花萼應該係多毛少少嘅。
回復

man711 發表於 2011-11-13 00:40:16 |顯示全部樓層
可唔可以分幾粒種子來種下呀
回復

N-Blythe 發表於 2011-11-13 00:53:08 |顯示全部樓層
man711 發表於 2011-11-13 00:40
可唔可以分幾粒種子來種下呀

可以啊!請PM我取地址寄回郵給我 hrn1001cola71a.gif
回復

N-Blythe 發表於 2011-11-13 00:56:45 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-11-11 23:53
我同 N-Blythe 種個隻一樣,其實肉身都幾厚㗎。
開花後兩三個星期後摘會厚身啲。再老少少就會開始無咁鮮紅 ...

謝謝你寳貴資料,採取後再作報告 027.jpg
回復

貝貝 發表於 2011-11-14 18:20:27 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-10 23:38
品種不同, 或有差異.
我是在它們剛張開時便收割, 這時果肉是最香的.
是相中第三第四個,

上年你送給我的小苗, 留種後, 今年種左花槽, 比往年只種在花盆時大很多, 今年種了3棵, 昨天收了400多個, 還有百多個未收.  

可惜大部份也有粉蚧蟲, 用了很多時間才清洗了大半. . . 呢2日有排刷刷刷.

回復

ht333147 發表於 2011-11-14 19:09:50 |顯示全部樓層
貝貝 發表於 2011-11-14 18:20
上年你送給我的小苗, 留種後, 今年種左花槽, 比往年只種在花盆時大很多, 今年種了3棵, 昨天收了400多個,  ...

點解要收割才見有粉介?
這樣豐收, 洗都洗到手軟.
不過, 你會洗得好開心?!
要小心留種的種子都會有粉介的卵子, 要用醋抹過才收藏.
幾百個, 會點享用?
回復

貝貝 發表於 2011-11-16 16:38:57 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-14 19:09
點解要收割才見有粉介?
這樣豐收, 洗都洗到手軟.
不過, 你會洗得好開心?!

d 粉蚧蟲一早已見到有了, 不過殺之不盡 .  
同埋大部份洛神花係外邊冇蟲蟲, 原來佢地匿埋左係內面, 要揭開先見到. . .
e+把所有洛神花晒乾, 留俾阿媽飲.
回復

ht333147 發表於 2011-11-16 18:04:35 |顯示全部樓層
貝貝 發表於 2011-11-16 16:38
d 粉蚧蟲一早已見到有了, 不過殺之不盡  .  
同埋大部份洛神花係外邊冇蟲蟲, 原來佢地匿埋左係內面, 要 ...

是否留得太''老''
以我所見, 如在花後兩-三星期採收, 是未有蟲入內, 再耐的話就有許多蟲在做竇, 除介殼蟲, 毛蟲都有.
可以試試早點收割.
幾百個, 留給一位老人家是否過多?
回復

貝貝 發表於 2011-11-16 18:20:10 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-16 18:04
是否留得太''老''
以我所見, 如在花後兩-三星期採收, 是未有蟲入內, 再耐的話就有許多蟲在做竇, 除介殼蟲 ...

如在花後兩-三星期採收, 是未有蟲入內, 再耐的話就有許多蟲在做竇, 除介殼蟲  << 咁我又冇咩研究, 等我留意下先

幾百個, 留給一位老人家是否過多? << 話就話幾佰粒, 但有d好細粒, 因見有蟲, 所以細粒都照收左先, 5粒細都冇1粒大咁多.  同埋晒乾後可以分俾佢d老友嘛 ..同埋我老豆/家姐都飲架... 加上種左2年洛神花都有粉蚧蟲 (我其他植物未試過), 如果佢飲到2年, 我出年可停一停,或只種一小paul 係花盆仔就算.  
回復

貝貝 發表於 2011-11-16 18:23:24 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-16 18:04
是否留得太''老''
以我所見, 如在花後兩-三星期採收, 是未有蟲入內, 再耐的話就有許多蟲在做竇, 除介殼蟲 ...

因我上年只有一paul ,收成得幾拾粒, 所以今年就種3paul, 希望有200粒左右, 但冇諗過今年會有咁多架. . .
回復

ht333147 發表於 2011-11-16 18:38:20 |顯示全部樓層
貝貝 發表於 2011-11-16 18:20
如在花後兩-三星期採收, 是未有蟲入內, 再耐的話就有許多蟲在做竇, 除介殼蟲   ...

介殼蟲產卵在泥土, 成蟲又會飛, 防不勝防的
回復

貝貝 發表於 2011-11-16 18:45:15 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-16 18:38
介殼蟲產卵在泥土, 成蟲又會飛, 防不勝防的

以我家為例, 唔種洛神花就冇事

因我家只有洛神花先出事, 即使惹左放在旁的植物, 好快俾我消滅晒.  上年都係, 只要種完洛神花, d 粉蚧蟲蟲會唔見晒, 到今年種番, d 蟲蟲又出現番 >.< , 只有洛神花個d 粉蚧蟲蟲, 係殺之不盡   
回復