新手請問--巨夾

作者: yuki88 發表于 2011-10-31 13:23:58
2277 16

我剛入手一棵巨夾(ss株 全棵只有4cm直徑), 到今天計種咗一星期, 土+水苔種的, 日日給陽光照, 它現在是綠的的, 夾內有少少紅紅地, 不過個夾到現在都沒開過, 最多只開到有一條線, 有東西在入面動它會合緊, 請問是不是正常?

現在香港的天氣它會不會休眠?

巨夾-1星期

巨夾-1星期
jerrymay 發表於 2011-11-2 14:16:47 |顯示全部樓層
trap will close when digesting and winter in HK isn't cold enough for dormancy
回復

durianpancake 發表於 2011-11-2 18:39:50 |顯示全部樓層
歡迎加入夾夾既大家庭

巨夾係咪既係GIANT?

首先...我曾經都用過土加水苔...但行師兄指出此做法幫唔到夾夾生長之餘又異常咁DIRTY...所以都係建議下次換植料時可考慮用全水苔OR泥炭土加珠石
第二, 夾夾既捕虫機制係要捕捉活物佢先會開始消化, 死物的話佢夾一夾就會放返開...詳細係點就爬下文啦...如果你d夾係每隻都有昆虫0係裏面咁當然佢食緊野啦, 但換完植料都有機會因為陏到d夾仔or適應緊而導致夾仔唔再打開, 咁唯有等新夾再生出離囉
第三, 如果每一隻夾都食緊虫的話就要小心...因為好易補得濟而瓜柴的

我屋企棵giant要紅既特性係
高光 - 夾心紅
高光高溫差 - 牙紅

冬天既野...眾說紛云也.......

我的 食完仲有好大個屍體QQ要5要夾有咸魚  發表於 2011-11-7 02:15
回復

yuki88 發表於 2011-11-5 18:25:19 來自手機 |顯示全部樓層

是叫Dionaea muscipula Giant Traps 的品種

唔…見到它开始生長了,有兩粒牙仔出緊,
之前的小小夾仔都有大到。現在是夾心红,牙仔小小红。

它休眠会有什么特点?爬過文,不過無見到有特别提到的,可能我仲未爬到…

有關泥的問題, 是連苗一起寄來的, 我沒試過, 想應該是沒問題, 我是按指示盆先放入泥, 面放水苔, 至於乾淨的問題...啲水苔是啡色的, 應該唔會乾淨得去邊. 我媽咪有啲種蘭花的水苔, 加水後是米白色的(現在放在面呢的淺色的),請問可不可以全盆用? 又幾時換好?

回復

durianpancake 發表於 2011-11-8 00:35:35 |顯示全部樓層
yuki88 發表於 2011-11-5 18:25
是叫Dionaea muscipula Giant Traps 的品種

唔…見到它开始生長了,有兩粒牙仔出緊,

我盆giant種左半年變到家下咁樣

植料問題其實唔大, 可以下次換盆先搞

冬眠既特徵主要係d夾夾野超慢...甚至無反應, 同時會停止or出芽出得超慢, 咁就差唔多冬眠左

I thinks yours should be dionaea low giant  發表於 2011-12-17 12:12
回復

durianpancake 發表於 2011-11-8 00:37:32 |顯示全部樓層
kk_alice  我的 食完仲有好大個屍體QQ要5要夾有咸魚

要夾走佢...如果唔係好易發毛, 滋生細菌
回復

yuki88 發表於 2011-11-8 22:05:05 |顯示全部樓層
哦, 原來係咁!

嘩!durianpancake的巨人夾好靚,的夾又亮又厚, 我棵的夾好薄, 我怕給蟻它食都夾不死!!

我現在腰1cm水,太陽要看個天, 有太陽的話都可以曬8-9個鐘, 是有點不夠, 不過我的環境不可以長期開燈...

我棵日照13個小時...都唔夠紅, 不過唔夠火只會生長同唔夠紅, 都可以種得健康  發表於 2011-11-8 23:55
回復

yuki88 發表於 2011-11-8 22:08:47 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2011-11-2 14:16
trap will close when digesting and winter in HK isn't cold enough for dormancy

我查過了, 12月-3月是休眠期,下個月看下點

香港唔夠凍休眠架...  發表於 2011-11-9 00:37
回復

yuki88 發表於 2011-11-9 20:07:21 |顯示全部樓層
yuki88 發表於 2011-11-8 22:08
我查過了, 12月-3月是休眠期,下個月看下點

見人地話不給它休眠會短命.....所以想取出來放雪柜, 不過它仲好細, 是不是等它先長一年再給它休眠較好? 給點意見...
回復

durianpancake 發表於 2011-11-9 20:41:51 |顯示全部樓層
聽咁多人講過後, 我既決定係由佢順其自然, 幫佢留種
入雪櫃係可以逼到佢冬眠, 但香港天氣最凍都係得10度, 你要佢一下子再凍多6度入冬...我驚佢頂唔順咁突然, 一眠不起...

我咁諗...北極熊如果唔冬眠會唔會短命...其實只要夠養份又唔太凍...點解佢會短命d呢?
回復

yuki88 發表於 2011-11-10 20:29:38 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-11-9 20:41
聽咁多人講過後, 我既決定係由佢順其自然, 幫佢留種
入雪櫃係可以逼到佢冬眠, 但香港天氣最凍都係得10度,  ...

如果係咁都不是咁易瓜姐, 我都是先養個一年先算.

花竇5號原來都幾難找, 4號就多, 我昨天收工去找都找不到, 今日呀媽幫我在附近的店找, 她話得一間有,仲要LAST ONE, 個盒仲要已經開始變色, 不過入面的野沒事 , 終於可以幫它補下了 .

追肥要小心, 越稀越好, 通常食虫唔係種死...係肥死...  發表於 2011-11-10 23:33
回復

yuki88 發表於 2011-11-10 20:33:16 |顯示全部樓層
仲有一樣, 我放在面的水苔之前是米米地色, 現在有的綠綠地...正常嗎?

好正常, 變綠變黑變紅變啡都正常  發表於 2011-11-10 23:34
回復

kk_alice 發表於 2011-11-12 00:51:38 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-11-8 00:37
kk_alice  我的 食完仲有好大個屍體QQ要5要夾有咸魚

要夾走佢...如果唔係好易發毛, 滋生細菌 ...

話說幾日前大雨 我扔佢去淋雨, 之後發現內臟屍骸夾合了,
現在maybe2,3天 但還沒打開= =
還有2個夾 之前餵了應該多過一星期,
仲係合著的 佢係咪死左= ="

消化需時, 係咁架啦, 除非到時黑夾就可能要剪左佢, 如果唔係都唔駛理  發表於 2011-11-12 01:08
回復

MarcoKei 發表於 2011-11-20 22:03:25 |顯示全部樓層
my giant

呢家e個溫度, 我會腰高d 水  發表於 2011-11-21 00:08
回復

yuki88 發表於 2011-12-4 12:57:27 |顯示全部樓層

現在種咗1個月, 用咗花寶, 終於像巨夾個樣啦
CIMG3137 3-DEC-2011A.JPG
回復

yuki88 發表於 2011-12-17 11:56:23 |顯示全部樓層
yuki88 發表於 2011-12-4 12:57
現在種咗1個月, 用咗花寶, 終於像巨夾個樣啦

天氣好好, 夾夾曬到紅紅的

回復

yuki88 發表於 2012-2-18 12:38:51 |顯示全部樓層
老豆捉到只飛蛾, 給夾夾食咗, 黑咗夾

回復