殺冇赦......見一次,拉一次

作者: faylo 發表于 2011-10-26 11:47:05
1836 15
賣狗女販教客烹「美食」
愛心義工 買下兩小狗後報警
狗仔好肥,你識得點煮㗎啦!」秋風起,食狗進補成為不法老饕美食!元朗同益街市一名女小販,日前當街兜售三隻狗 BB,教唆客人宰煮做餚。一名愛心爆棚貓狗義工途經不值所為,將過程拍攝下上載互聯網,又「仗義」買下剩餘兩小狗及報警,警員到場調查時竟亂噏:「六個月以下狗隻可以自行買賣。」義工向愛護動物協會尋求專業意見,警員「認衰」票控女小販涉嫌無牌販賣動物。

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15741409
faylo 發表於 2011-10-26 11:53:05 |顯示全部樓層
根據本港法例,任何人不得屠宰狗隻或貓隻作食用之用,而且不得售賣或使用或允許他人售賣或使用狗肉及貓肉作食肉,最高刑罰是罰款 5,000元及監禁 6個月。
至於教唆食狗,大律師陸偉雄則認為,教唆罪因誘使他人犯罪,較普通犯罪罪加一等。他又指根據《公眾衞生(動物及禽鳥)條例》動物售賣商規例,任何人出售未斷奶動物,一經定罪最高罰款 2,000元。

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2011-10-26 13:27:17 |顯示全部樓層
一定要重罸
回復

比得大帝 發表於 2011-10-26 14:53:33 |顯示全部樓層
點可以咁做咖?  咁細隻又未斷奶, 又蘇, 又冇肉, 唔好食咖 ...

其實我係好反對食狗肉嘅.  賣同食嘅都要拉.

回復

chanpyhilda 發表於 2011-10-26 15:08:24 |顯示全部樓層
其實元朗街市嗰邊久唔久就見有狗仔被放在街頭的籃內, 起初仲以為係d人為左方便照顧小狗, 原來..........想起都難過!!!
每次在家想到或見到呢d新聞, 我都會攬實我隻衰仔......
回復

claudiatang 發表於 2011-10-26 15:14:40 |顯示全部樓層
這種垃圾真的要好好教訓.................
回復

yanfung 發表於 2011-10-26 15:22:11 |顯示全部樓層
:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@::@:@:@:@:@:@:@:@:@!!!
回復

faylo 發表於 2011-10-26 16:02:28 |顯示全部樓層
正人渣,賣BB狗俾人食.........
睇到呢D新聞真糸好X慶
回復

土豆貓 發表於 2011-10-26 16:49:06 |顯示全部樓層
:curse:要重重重罰.....
回復

faylo 發表於 2011-10-26 18:03:40 |顯示全部樓層
根據本港法例,任何人不得屠宰狗隻或貓隻作食用之用,而且不得售賣或使用或允許他人售賣或使用狗肉及貓肉作食肉,最高刑罰是罰款 5,000元及監禁 6個月。
至於教唆食狗,大律師陸偉雄則認為,教唆罪因誘使他人犯罪,較普通犯罪罪加一等。他又指根據《公眾衞生(動物及禽鳥)條例》動物售賣商規例,任何人出售未斷奶動物,一經定罪最高罰款 2,000元。

大家一定要企出黎,見到d衰人隋街賣貓狗,在安全情況下,報警拉佢....要拉到d 人怕為止,無人敢買,佢地就無誘因制造咁多貓狗去賣

要珍惜生命
回復

amyfung 發表於 2011-10-26 18:38:33 |顯示全部樓層
太無人性,太過份
回復

shanshan 發表於 2011-10-26 21:57:45 |顯示全部樓層
狗仔好有性架, 點可以食, 正人渣

我在湖南經過一狗肉店見過兩隻燒狗,我差d吾想食飯,每次行這條街,我寧願行對面馬路...真糸好惡心  發表於 2011-10-26 22:29
d 狗仔咁cutie, 點洛得毐手ah....有冇人性架???痴鬼線,咁冷血  發表於 2011-10-26 22:26
回復

shanshan 發表於 2011-10-26 22:59:35 |顯示全部樓層
個人渣女販仲將小狗放入<膠袋>遞給人渣食狗阿叔! 當正係街市<買餸>咁
回復

一丁 發表於 2011-10-27 00:22:41 |顯示全部樓層
對一部份人嚟講 (我係其中一個) 猫猫狗狗就係佢哋 d 囝囝囡囡,
但係對某一部份人嚟講,猫猫狗狗就係佢哋 d 美食.....
依個世界就係咁嫁啦.....可悲
回復

比得大帝 發表於 2011-10-27 12:21:47 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2011-10-27 00:22
對一部份人嚟講 (我係其中一個) 猫猫狗狗就係佢哋 d 囝囝囡囡,
但係對某一部份人嚟講,猫猫狗狗就係佢哋 d  ...

無論點鐘意食, 違法就是不容.

就算冇違法, 我覺得文明社會不容  發表於 2011-10-27 13:01
回復

金盞花 發表於 2011-10-27 12:58:46 |顯示全部樓層

呢d仲係文明人所為??????  大國崛起?????  就係出d咁嘅人人渣
要咀咒呢d買同賣嘅人, 等佢下世冇得做人~~~最好做曱甴
回復