返回列表 發新帖

夾夾 update 開花照

作者: 小紅楓 發表于 2011-10-23 06:49:14
4047 25
馬修 發表於 2011-12-3 22:03:18 |顯示全部樓層
全日照 不怕凍 不怕濕
怕無光  怕乾  怕多手成日搞棵野
回復

小紅楓 發表於 2011-12-4 20:41:01 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2011-12-3 14:03
全日照 不怕凍 不怕濕
怕無光  怕乾  怕多手成日搞棵野

我稔我會中 “多手成日搞棵野”
回復

小紅楓 發表於 2011-12-4 20:44:46 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-12-3 13:33
I put 4 into toilet, will they ALL die.....HELP..
Too much sun, will it dry up???
This kind of cold  ...

我地而家3度都無事,開左花啦會 post d 開花照比大家點評下,不過而家佢真係好 weak.
回復

MarcoKei 發表於 2011-12-4 21:33:30 |顯示全部樓層
clean water , enough sunlight can make them grow well. my profile picture is my dionaea low giant

what do mean by 'clean water'?  發表於 2011-12-11 04:30
回復

小紅楓 發表於 2011-12-9 18:43:36 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-10-24 05:05
其實開花唔一定代表植珠夠壯, 除非你想打種外, 一般情況下一見花橦即剪, 因為佢會抽 走好多養份, 植珠頂唔 ...

開左花啦
回復

smoffy 發表於 2011-12-10 11:22:18 |顯示全部樓層

小弟都試過由佢開花
因為我種得唔係好靚,但由佢開花,係花柄生長期間
無新葉生長出來,而舊葉都慢慢死,仲有兩株生生下花柄就死左
開完花後株株都得番好小葉,仲生左 D 無夾既畸形葉出來

C360_2011-06-16 09-14-53-small.jpg

都好靚喎,但你講到我都有 d 驚我棵夾有5掂 tim, 有無 tips 點可種返好佢?  發表於 2011-12-11 04:35
回復