每日總有幾次谷氣

作者: ht333147 發表于 2011-10-20 12:10:11
1720 16
等巴士
每朝早巴士站約 20 人在排隊等, 總有四五個人在埋頭搞那些 i 乜 i 物, 到巴士埋站, 才慌忙摷8 達通 / 車資出來,
間有更誇張的是站在收銀機前, 還是眼看 i 乜, 1 手在找錢.
地鐵
關閘聲響起, 才慌忙衝出, 沿途撞人, 踏人鞋...
落巴士
司機關門後才大叫有落, 也是撞開人衝出...
令到巴士急停
我無這些 i 乜 i 物, 是否真的這樣吸引, 非看不可?
vivi 發表於 2011-10-20 12:32:11 |顯示全部樓層
唔好勞氣啦, 其實科技係可以俾我地好多方便
不過...有時太投入都係唔好嘅
回復

pkq 發表於 2011-10-20 12:36:19 |顯示全部樓層

仲之係佢地身上有野可以上到網, 就嘜得都唔理.

我都同你一樣, 每日都見唔少d咁嘅人. 好似今早坐升降機. 得我同個呀叔, 當時佢用手機睇緊野, 到咗開門又唔知. 我又末到, 咪按close個制唔理佢, 佢發現時追出去比門整到小小, 跟住到門"旦"開, 我都無鬼理佢. 真係不知所為    

坐 升降機 :)  發表於 2011-10-20 23:55
坐life  發表於 2011-10-20 14:31
回復

claudiatang 發表於 2011-10-20 14:06:23 |顯示全部樓層
我每朝坐巴士上班。見好多人不知搞乜,巴士停站不落車,到司機開車才從上層衝下來鬼叫。有些還罵司機呢﹗真惡。ht遇見的情況我想大部份人都遇過。有一次在九龍灣MTR有個男人衝門撞爛了自己隻手錶....散晒在車箱內。活該。
有些人搭電梯好心急。已經成村人在等,顯示燈也亮了。但他/她來到都會拼命按。部電梯少了他/她那一按就不會下來嗎?真是.....
回復

Karine 發表於 2011-10-20 14:17:49 |顯示全部樓層

ha ha , 所以我上個月收左 xxxx 大元, 賣左個 i 乜

而家反樸歸真用緊個 no kill 呀
回復

cookie20002005 發表於 2011-10-20 14:28:35 |顯示全部樓層
我都成日見d人一路一路上網睇野,自己過馬路都冇意識抬起頭睇燈架,d司機都多得佢唔少啦
回復

ht333147 發表於 2011-10-20 14:32:25 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-10-20 12:32
唔好勞氣啦, 其實科技係可以俾我地好多方便
不過...有時太投入都係唔好嘅
...

其實唔關科技事, 是人變得愈來愈自我與自私,
遺撼的是看不到有何解決方法.

You got the pt~~~~~ 最攞命係音姦~~~  發表於 2011-10-20 16:03
agreed  發表於 2011-10-20 15:15
回復

SSL200507 發表於 2011-10-20 14:37:01 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-10-20 14:32
遺撼的是看不到有何解決方法.  ...

If the 2G/3G was not working on public transportation then there will be chance people be more considerable.  
回復

vivi 發表於 2011-10-20 14:40:14 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-10-20 14:32
遺撼的是看不到有何解決方法.  ...

你又講得啱嘅
係人變得越嚟越自我中心...唉
回復

vivi2009 發表於 2011-10-20 14:42:09 |顯示全部樓層
仲有d人攪到扮專注,扮睇唔到,一埋嚟打尖上車
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-20 14:47:17 |顯示全部樓層
睇個post 名, 仲以為講肚谷氣便秘添~

呢個Topic好呀,好多人有呢個問題架 >.^  發表於 2011-10-20 14:59
回復

KKKK 發表於 2011-10-20 15:17:04 |顯示全部樓層
我公司嘅外國主管嚟香港出差,話我香港公司應該出啲 殊嘜風 ,方便我地日收 email 晚收 email ,連半夜起身去尿尿都可以覆返吓 email 喎.....
回復

Sylvia 發表於 2011-10-20 15:18:13 |顯示全部樓層
老喇, 對好多野都越嚟越睇唔過眼, 攪到事頭同大小姐都唔俾我學車, 費事我同人熠氣~
我遲早橫屍街頭~

pkq
笑咗  發表於 2011-10-20 15:21
唔係會多左好多人橫屍街頭咩?  發表於 2011-10-20 15:19
回復

比得大帝 發表於 2011-10-20 15:43:38 |顯示全部樓層
我唔想唱反調, 我都周不時搭巴士, 地車.., 沒有你們講得咁誇張喎.
回復

mirry 發表於 2011-10-20 21:55:52 |顯示全部樓層
有時都係人既問題, 我今朝搭LIFT 返工, 先遇到個同事顧住睇免費報, 到左佢都唔識出, 要我叫佢.....
回復

031504 發表於 2011-10-22 02:58:44 |顯示全部樓層
雖然我日日都塔巴士同地鐵~但又未遇過d人玩到忘哂形

不過10個有8個都拎著部 i pat pat同 i瘋就真ge
上次塔地鐵見到有個初中生拎著部白色 i瘋.....心諗..香港人都幾有錢
仲有次誇張到見到有個2,3歲ge小朋友訓係BB車入面玩PSP,,,,,乜事,,,如果我係為人父母一定唔會比自己小朋友太快接觸哩d野!!
回復

sam261 發表於 2011-10-22 04:16:56 |顯示全部樓層
我都成日因為呢D人而谷氣
爬完文, 令我想到有時搭lift...
D人住低層, lift一到就冲入去, (扌禁)完自己住嗰層(ex.:2,3,4樓)就企到最入面, 我住廿幾樓就企門口, 佢地到嘅時候就要全lift 人讓佢.....
又有D人唔知點解出lift 嘅時候要爭第一個出lift, 但係出到lift 就行到蟻(攔)咁慢, 塞住後面D人出門口....
搭巴士落車又係, 落咗車就企係度, 又唔諗吓後面好多人ka....
唉, 不過學緊睇開D, 因為發覺自己好多負能量
回復