Ice Garden-青皮無花果,Turkey Brown, 黑莓, 桑椹

作者: iceiceice 發表于 2011-10-12 22:46:44
20137 133
iceiceice 發表於 2013-3-3 11:43:33 |顯示全部樓層

又到朝朝食桑椹的季節
new (1) (Small).jpg
new (3) (Small).jpg

過年前水蜜桃第一陣果全落, 現在是第二陣果, 相對少了很多
new1 (2) (Small).jpg

無花果春果
new1 (3) (Small).jpg

荔枝花, 去年開花的時候連場大雨, 只有一粒收成 , 希望今年有得吃
new1 (4) (Small).jpg

芒果花
new (5) (Small).jpg

雙色玫瑰
new (2) (Small).jpg

跟版友分享回來的小紅楓出花蕾了
new1 (1) (Small).jpg

柳丁薄荷怎樣種?
new (6) (Small).jpg

棘杜鵑未夠半年已經第三次開花
new (4) (Small).jpg

回覆點評
mikecho  無花果是妳指的Turkey Brown?  發表於 前天 17:02

是的^^

無花果是妳指的Turkey Brown?  發表於 2013-5-24 17:02
好正呀!咁多生果食!!!  發表於 2013-4-6 21:08
回復

nenechan 發表於 2013-4-6 18:35:40 |顯示全部樓層
樣樣都種得好靚呀!

Thanks ar^^  發表於 2013-4-6 22:39
回復

i_karenlai 發表於 2013-4-29 00:38:28 |顯示全部樓層
我剛剛開始種野, 都好想種生果呀, 見到你果D好靚好開心啊!!!!

可以試下種果樹,夠陽光就得,而且易打理  發表於 2013-4-30 12:34
回復

iceiceice 發表於 2013-4-29 11:39:36 |顯示全部樓層
可以試下種果樹,夠陽光就得,而且易打理
回復

tclau 發表於 2013-4-29 12:00:32 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2013-3-3 11:43
又到朝朝食桑椹的季節

好嘢喎!點可以種到咁多果?我種咗棵芒果樹四五年都未見開花,唔知你有乜秘訣?
回復

iceiceice 發表於 2013-4-29 18:06:53 來自手機 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-4-29 12:00
好嘢喎!點可以種到咁多果?我種咗棵芒果樹四五年都未見開花,唔知你有乜秘訣? ...

桑椹最襟種,一年兩次果,少虫,葉又可煲涼茶。
另外無花果都容易種,仲好粗生。
其實冇乜秘訣,果樹種耐左最好去老根,鬆鬆個泥膽再換大盤,加骨粉雞C羊C海鳥肥等等,春天回暖就標花了。
不過經驗話我知,小荔枝樹要遮雨,兩年都係連雨過後跌到一地都係荔枝仔,可憐!
回復

tclau 發表於 2013-4-30 07:44:31 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2013-4-29 18:06
桑椹最襟種,一年兩次果,少虫,葉又可煲涼茶。
另外無花果都容易種,仲好粗生。
其實冇乜秘訣,果樹種耐 ...

多謝指點!
對於你講果樹種耐咗要修根,對我來講近乎不可能。因為我試過種一盆竹,後來想拔走佢要番個龍缸種苐二樣嘢,結果搞餐懞,連缸都整爛咗。而家買龍缸好貴,要搬都唔容易。請問有冇第二種方法可以代替修根?
回復

iceiceice 發表於 2013-4-30 10:26:22 來自手機 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-4-30 07:44
多謝指點!
對於你講果樹種耐咗要修根,對我來講近乎不可能。因為我試過種一盆竹,後來想拔走佢要番個龍 ...

吾好客氣,我都係誤打誤撞,多d上來爬文乍。
可能我棵芒果樹吾夠六呎而且用膠盆,所以我可以容易d打理。
曾經有農友教過我,每年在十一月左右,秋末冬初修老枝及老葉,保持流通,然後在樹旁挖泥洞埋重肥,春天便標花了,我已連續做了兩年,我想你的case可以試試這個呢。
另外氮肥過多也是不利開花的,你平常都用開什麼肥料呢?

回覆點評:

tclau  多謝!呢個方法好啱使。而家出緊新葉,遲吓煦你方法做。我平時用麩粉骨粉,有時噴蘭花啲花寶用剩亦會用嚟噴下啲樹,份量少到可以不理。  發表於 半小時前

你可以試下有多啲鉀肥或者海鳥肥, 對開花結果都很有幫助呢~

多謝!呢個方法好啱使。而家出緊新葉,遲吓煦你方法做。我平時用麩粉骨粉,有時噴蘭花啲花寶用剩亦會用嚟噴下啲樹,份量少到可以不理。  發表於 2013-4-30 10:45
回復

iceiceice 發表於 2013-4-30 11:38:55 |顯示全部樓層

Update下春果先~

由廿幾隻芒自然淘汰到得番幾隻, 啱數
a1 (4) (Small).jpg

小荔枝樹連雨過後得番一打荔枝乍
a1 (1) (Small).jpg

去年的沖繩香水菠蘿有果了
a1 (5) (Small).jpg

小檸檬
a1 (2) (Small).jpg

同場加映, 無花果新成員 (未換盆的相)
a1 (3) (Small).jpg

回覆點評
mikecho  這個像【波姬紅】  發表於 前天 17:00

是的^^

這個像【波姬紅】  發表於 2013-5-24 17:00
好嘢!希望明年有你一樣成績。  發表於 2013-4-30 11:47
回復

Sumbie 發表於 2013-4-30 14:34:40 |顯示全部樓層
桑椹苗/種子可以晌邊度買?
回復

iceiceice 發表於 2013-4-30 15:49:51 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2013-4-30 14:34
桑椹苗/種子可以晌邊度買?

桑椹用種子種起要幾年才有得吃,上一兩個月當造時花墟有很多掛滿果的小桑樹,三呎高左右幾十蚊,上星期我仍然見到冇果的小樹仍有售,不過不放在當眼處,公廁對面那條街。

還有想種雞蛋花的版友,近bird garden那邊已有售。
回復

土豆貓 發表於 2013-4-30 15:51:39 |顯示全部樓層
冰冰冰樓主, 睇到我流晒口水啦, 見到你d桑椹!
回復

iceiceice 發表於 2013-4-30 16:03:59 來自手機 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2013-4-30 15:51
冰冰冰樓主, 睇到我流晒口水啦, 見到你d桑椹!

非常建議大家種桑椹,比荔枝龍眼少蟲,而且非常多產,對身體好
,又易打理,吾使包袋,伸手有得食,好甜多汁,不過要同雀仔鬥快。
一年兩次果。

我無地方種野架, 不過睇到你d收成都鄧你開心啦!  發表於 2013-4-30 16:07
回復

iceiceice 發表於 2013-5-26 16:59:03 |顯示全部樓層

無花果實在太多品種, 現在我儲了三種, 第一棵是在花墟三木買的turkey brown, 第二棵是鵬X的波姬紅, 第三棵是最近MikeCho分享的青皮
吃過了turkey brown的秋果及春果, 不錯的, 肉質比較實, 清甜
吃過了波姬紅, 真心不算太好吃, 希望秋果好吃點
現在期待明年有得吃超甜青皮

其實turkey brown = 波姬紅嗎?
mikecho我把相post上來了, 請看看 thanks~~

turkey brown果
dig (2) (Small).jpg

波姬紅果
dig (4) (Small).jpg

turkey brown葉
dig (1) (Small).jpg

波姬紅葉
dig (3) (Small).jpg

兩棵比較
dig (5) (Small).jpg

妳的turkey brown 像是丰產黄,果目紅色,果個小,可否拍些照片把手放果則看見果目,及不同形的全葉片  發表於 2013-6-17 13:44
回復

mikecho 發表於 2013-5-26 18:50:23 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2013-5-26 16:59
無花果實在太多品種, 現在我儲了三種, 第一棵是在花墟三木買的turkey brown, 第二棵是鵬X的波姬紅, 第三棵 ...

無花果不能只看葉片分品種,隨環境、气候、季節、光照都會長出不同大少形狀的葉,【波】的主要成熟葉片就像妳的turkey brown,也有其它形狀的,如下圖。【波】的秋果也可像妳的turkey brown照片的果形、色。所以要多種幾季才好分辨是否為同一品種,現在只能說有很像,我也希望不是同一品種,那市面就有多個品種了

DSCN8482.JPG DSCN8479.JPG DSCN8481.JPG

回復

ylee 發表於 2013-5-26 22:07:22 |顯示全部樓層
好羨慕有咁大地方種嘢

你也有種嗎?  發表於 2013-7-12 11:45
回復

iceiceice 發表於 2013-5-28 02:32:14 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2013-5-26 18:50
無花果不能只看葉片分品種,隨環境、气候、季節、光照都會長出不同大少形狀的葉,【波】的主要成熟葉片就 ...

如果他們是同一宗的話,希望波姫紅長大後像turkey brown好吃也不錯。

ylee : 就快又滿座了,三棵雞蛋花大得很快,想清點位置種青豆角也困難
回復

iceiceice 發表於 2013-7-12 11:29:09 |顯示全部樓層

終於等到Turkey Brown的春果, 現在看來像豐產黃嗎?
fig01 (5) (Small).jpg
fig01 (4) (Small).jpg
fig01 (6) (Small).jpg

回覆點評:
noel_tt  TURKEY BROWN 春季有多少粒果??? 色好淺, 甜度怎樣?? 果子好似好大, 有避雨嗎??  

現在大概二十幾粒, 果已經熟透了才摘顏色是黃色, 果甜好吃, 果有雞蛋般大(之前秋果比較細), 我是開傘幫無花果避雨的
應該跟你最早期那棵三木是同一個種呢

TURKEY BROWN 春季有多少粒果??? 色好淺, 甜度怎樣?? 果子好似好大, 有避雨嗎??  發表於 2013-7-12 12:41
回復

ylee 發表於 2013-7-13 13:34:39 |顯示全部樓層
我無種無花果呀,都想試下種

http://hkplants.com/thread-153777-1-1.html  發表於 2014-3-9 19:53
回復

mikecho 發表於 2013-7-13 19:03:29 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2013-7-12 11:29
終於等到Turkey Brown的春果, 現在看來像豐產黃嗎?

只能說極之相似,有的品種差異很少,要種在同一環境才好比較,我的【豐】種得不好!種葡萄樹下不夠光,果肉不紅(可以是紅的)自已比較一下似不似

DSCN8929c.jpg DSCN8945c.jpg DSCN8944c.jpg DSCN8924c.jpg DSCN8927c.jpg DSCN8930c.jpg DSCN8932c.jpg DSCN8933c.jpg DSCN8934c.jpg DSCN8937c.jpg DSCN8942c.jpg DSCN8943c.jpg
回復