初哥一問

作者: mhhoi 發表于 2011-10-7 17:33:34
1886 21

我想問跟住點做?
2011-10-07 16.52.32.jpg

結球生菜,四九菜心,奶油生菜

邦妮 發表於 2011-10-7 22:33:53 |顯示全部樓層
太迫了,要疏苗。
可能的話,最好移種地上,否則每盆也只能種一棵。
回復

mirry 發表於 2011-10-7 23:34:40 |顯示全部樓層
WAH~~~~ 好多呀, 要分盆啦

你有幾多地方種野先??? 種地定種盆????

如果種盆, 要好多盆呀!!!

以結球生菜為例, 一個發泡膠箱最多只可種5棵, 你果度有幾多棵????

蕃茄, 一盆一棵, 要用10吋盆呀!!!
回復

mirry 發表於 2011-10-7 23:35:51 |顯示全部樓層
仲有, 你D蕃茄又會同櫻桃蘿蔔一齊既????

蕃茄要拎走, 但櫻桃蘿蔔係要直播, 唔可以郁佢架~~
回復

mhhoi 發表於 2011-10-9 10:57:26 |顯示全部樓層
就因為初哥亂種一通
攪到依個地步.
回復

Springonions 發表於 2011-10-9 11:21:30 |顯示全部樓層
唔緊要啦,我都係初哥,櫻桃蘿伯好易種,不過唔好移苗,好似Mirry教,移走番茄,因為番茄可以移苗。生菜等都可以移苗。如果唔夠盆,咪唔好種咁大囉,早d收割,d菜仲嫰啦。
回復

meredo 發表於 2011-10-9 17:54:21 |顯示全部樓層
我都係初哥, 諗住種多D, 驚有D出唔到苗, 而家都好擠迫, 再大D都唔知點算好...
其實如果一個發泡膠盆(即係放提子果D), 一般可以放幾多粒種子??請指教~~
回復

mhhoi 發表於 2011-10-9 21:41:05 |顯示全部樓層

今曰班咗幾個發泡膠盒希望夠用,見圖
2011-10-09 13.56.21.jpg

不過買泥買到窮!!!

回復

faylo 發表於 2011-10-9 22:30:22 |顯示全部樓層
mhhoi 發表於 2011-10-9 21:41

are u going to feed an army? so many boxes, keke, another suggestion is to use brick to enclose an area on the floor , say, 10x3 ft, 1 ft height for planting, as you got space to do like this
回復

faylo 發表於 2011-10-9 22:33:59 |顯示全部樓層
i think you need at least 15-18 bags of soil to fill up those boxes, 黃花沙around 15 dollar a bag, = 270 dollar, and then u need 15-20 catties of organic fertilizer to mix with the 黃花沙 as base fertilizer....7 dollar a catty......140 dollar,承惠410 元
回復

faylo 發表於 2011-10-9 22:38:17 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-10-9 11:21
唔緊要啦,我都係初哥,櫻桃蘿伯好易種,不過唔好移苗,好似Mirry教,移走番茄,因為番茄可以移苗。生菜等 ...

請問糸米所有蘿蔔不能移苗,我朋友話就移苗後就算長到葉也結不到蘿蔔的...若真如此,我就要起哂d白蘿蔔啦,吾如哂心機

大部份根系既都要直播架, 只係聽過話紅菜頭唔洗  發表於 2011-10-10 21:41
回復

faylo 發表於 2011-10-9 22:41:27 |顯示全部樓層

因为一些蔬菜如豆类、萝卜等是不便移苗只能直播的,移苗会伤害根部正常发育,不能移苗的。而有些是必需移植的蔬菜,如甘蓝、花椰菜、芥菜、茄子等。  .............aiya.....大忌....明天拔走先

如果你的蘿蔔苗真的太密的話,疏苗的時候(如果有閒)建議用剪的以免傷到根。
蘿蔔的根系很直且脆弱,一但受傷很可能就會長不好,甚至無法結出蘿蔔。

粟米都係直播架!!!  發表於 2011-10-10 21:42
回復

Springonions 發表於 2011-10-9 23:04:32 |顯示全部樓層
mhhoi 發表於 2011-10-9 21:41

我用德國花泥,70litre$170,溝埋珍珠岩,石米,可填大約4個發泡膠箱至大半高。
回復

Springonions 發表於 2011-10-9 23:10:04 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-10-9 22:38
請問糸米所有蘿蔔不能移苗,我朋友話就移苗後就算長到葉也結不到蘿蔔的...若真如此,我就要起哂d白蘿蔔啦, ...

是,凡係個名字有蘿伯兩個字的,都不適宜移苗。
回復

mhhoi 發表於 2011-10-10 21:33:15 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-10-9 23:04
我用德國花泥,70litre$170,溝埋珍珠岩,石米,可填大約4個發泡膠箱至大半高。 ...

要用多少珍珠岩,石米呢?
回復

mirry 發表於 2011-10-10 21:43:03 |顯示全部樓層
我種得好求其, 唔溝, 只係用混合泥
回復

Springonions 發表於 2011-10-10 22:03:38 |顯示全部樓層
mhhoi 發表於 2011-10-10 21:33
要用多少珍珠岩,石米呢?

無所謂,要疏水就多d石米,通常一個發泡膠箱,我會落一包$10珍珠岩,半包石米。
回復

cherrie_ccs 發表於 2011-10-11 22:06:56 |顯示全部樓層
個pot 咁細, 一pot 一棵就差唔多
回復

babycherry 發表於 2011-10-12 09:18:11 |顯示全部樓層
睇個地方咁大,應該仲有大把位放發泡膠箱喎!
回復

yy-violet 發表於 2011-10-12 21:48:16 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-10-10 22:03
無所謂,要疏水就多d石米,通常一個發泡膠箱,我會落一包$10珍珠岩,半包石米。 ...

請問去邊度買珍珠岩及石米? 我係上水區

上水區....我係你,我會走上大陸,一次過買晒所有要買既野,可能仲有so wor!  發表於 2011-10-12 22:17
元朗安寧路新苑花舖一定有, 黃三興都有! 如果識 "loan"路,元朗與上水之間有好多種植場,佢地都有而且好平! 以前聽過粉嶺  發表於 2011-10-12 22:13
回復

12下一頁