返回列表 發新帖

租田種菜

作者: sheetaada 發表于 2011-10-6 01:15:56
9567 32
sheetaada 發表於 2011-10-7 15:10:49 |顯示全部樓層

如果24小時都可以..會唔會晚上冇燈?同埋邊個開門俾我地ar?我有時一個女仔都驚驚地的ar!同埋我住我地方...冇小露台..窗既位置都係向東...而且冇咩陽光..所以只好租田
回復

popo 發表於 2011-10-7 15:17:33 |顯示全部樓層
今日見到你地留言知道天臺租田, 仲要鯽魚湧有, 我都吾知幾開心!!
頭先即刻去看看環境, ok的話, 即租!!  
點知… 未免太細啦啦啦!!!  
有D失望!

好似每格計百多元/月,都幾貴  發表於 2011-10-7 21:08
回復

esmonhk 發表於 2011-10-7 15:50:52 |顯示全部樓層
大家講緊同一地方,我覺得排得好密,通道好窄
回復

sheetaada 發表於 2011-10-7 16:06:43 |顯示全部樓層
POPO最後你有冇租?知唔知是否真係開24小時ar?
回復

popo 發表於 2011-10-7 18:38:28 |顯示全部樓層
未租啊! 太細啦! 考慮中…
系吾系24小時我就吾知. 我古開放時間吾會甘短.你可以打 21897236 問下.  
我打電話問職員安排我參觀, 職員叫我自己上去. 我上到去, 一個人都無, 自由出入.
回復

popo 發表於 2011-10-7 18:49:38 |顯示全部樓層
我之前租過康文處灣仔田2次, 大D , 泥深D, 好好多!!
但我吾可以成日去灣仔…
所以見到QB 有, 真系好期待GA! 不過就有D失望.

康文署o係賽西湖公園(即樹仁大學對面)也有社區園圃,唔知會唔會方便你呢。  發表於 2011-10-7 20:56
回復

katharinec99 發表於 2011-10-7 19:35:21 |顯示全部樓層
其實康文署社區園圃18區都有,只可惜人太多地少,每季抽籤,抽中了,再要抽籤選田,所以要好好安排種甚麽作物,要在每次交田先收割或安置作物,代再抽中才可回田。我覺得這點十分麻煩
回復

邦妮 發表於 2011-10-7 20:51:29 |顯示全部樓層
如果是初學種田的,我覺得康文署的社區園圃是一個不錯的選擇,每星期日有導師教授種植知識,每天亦有人淋水,每塊田的面積是1.5米x1.5米,比格仔田大得多呢,每期(4個月)的收費$400,只是近年多了人玩,要抽籤。
回復

sheetaada 發表於 2011-10-8 02:02:10 |顯示全部樓層
咁我都係一於等社區園圃先了THK!
回復

popo 發表於 2011-10-8 14:58:00 |顯示全部樓層
$130 - 180/月  但SIZE一樣
回復

faylo 發表於 2011-10-8 15:12:11 |顯示全部樓層
今曰種豆角............我塊田無位lah...............滿座 lah

四季豆??  發表於 2011-10-8 15:23
回復

alanchung 發表於 2011-10-10 20:38:36 |顯示全部樓層

HIHI
我都有係 個到租田 我由8月開發到現在
可能我係初哥 什麼都唔識 我覺得都幾好 最重要係好好方便我
個田我種左2棵超大番茄@@已經用左一半田了(因為我什麼都唔識 都唔知棵番茄有幾大棵 哈哈)
而那一半田就種左2次小白菜了 ,收成完 現再種第3次
可能我現在未找到一個田大d我地方方便我 所以我覺得都ok
回復

alanchung 發表於 2011-10-10 20:47:20 |顯示全部樓層
重有佢辦公室先星期日不開
我平時都是每星期六或日下午上去的,
回復