疑似干足蟲

作者: MilkMilk 發表于 2011-10-3 12:33:23
1719 4
在園圃落了幾次菜種子都發不到苗,開頭以為被雀食了於是落防了網再落種子,但一樣無苗出    前日掘起一筒泥看看,比佢地嚇倒!!  好多好多....黑色多足嘅蟲和白色多足嘅幼蟲,已鏟起過百條蟲但仍有好多,點算好? 請大家比意見。
skyfox 發表於 2011-10-3 12:54:58 |顯示全部樓層
咁恐怖, 有無影相????????
回復

chambee 發表於 2011-10-3 16:24:45 |顯示全部樓層
你開田時有冇翻土同局田? 翻土時其實可以見到個田係咩情況, 我一路翻一路有d黑色疑似蟑螂但短身既蟲同埋蝴蝶蟲, 同埋個田超多根, 應該係上幾手留低既番薯根, 全個田都係滿滿既根, 個鋤頭鋤落個田度, 下下都啪啪聲(劈斷根既聲...) 足足翻左幾粒鐘先搞掂, 起出十幾kg既根(仲重過我隻狗), 如果唔係翻左田, 睇怕我種咩都唔成...

我有翻田和焗田,還焗了1星期才落種子。現在已過了3個幾月才發現泥裏有好蟲,怪不知種極都出好少苗,其後苗又死埋或不大。  發表於 2011-10-3 17:18
回復

momodoll 發表於 2011-10-3 17:24:25 |顯示全部樓層
應該是最近不停下雨同天陰吧..我塊田都多佐好多昆蟲-_-..

我呢邊個呀sir只係不停叫我buy茶籽粉用...吾知有冇用呢...
但我連係邊buy都吾知-_-..
回復

doncheng 發表於 2011-10-3 21:34:52 |顯示全部樓層
打完風收拾天台,有一盆(8")裡面都有好多疑似蜈蚣bb(約1cm長),嚇到我成個盆丟左....
回復