有無人自己全部護膚品都是DIY, 無用防腐劑?

作者: new1 發表于 2011-10-3 00:29:03
3243 24
如題
是不是買很多東西回家, 然後DIY?
如果要自己DIY, 去那裏學最好?
jellyfishy 發表於 2011-10-3 08:47:33 |顯示全部樓層
沒上過DIY 堂, 全是看書和請教花友.
基本東西固然要有, 例如乳化劑, 選擇適合自己的植物油, 每種油的特質, extracts, ... 在這兒找找料, 應該幫到你.
回復

new1 發表於 2011-10-3 13:14:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-3 08:47
沒上過DIY 堂, 全是看書和請教花友.
基本東西固然要有, 例如乳化劑, 選擇適合自己的植物油, 每種油的特質, ...

usually what types of skin care products you'll NOT add any preservative at all?  and what types of skin care products you'll add some preservatives to make the expiry date longer?
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:22:47 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-3 13:14
usually what types of skin care products you'll NOT add any preservative at all?  and what types o ...

sorry that I don't understand your queries. I didn't have experience in mixing natural ingredients with skin care products. Or what is the meaning of skin care products you mentioned?

I am not a professional in diy skin care.
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:28:46 |顯示全部樓層
不如樓主買本diy 書了解下,或看看呢度的帖,可能會有多d了解.
你問d問題太特別,我唔識答你.
skin care product, 我了解係護膚產品,即係現成的可以搽面搽身的潤膚膏之類.我未試過將護膚產品溝埋油水來護膚,也唔敢試,所以唔識答你個問題~

我買個d植物油,如sweet almond oil ,好多護膚品公司有售.有平有貴.不同植物油有不同功效,好難一下子答你的問題,我記得之前ck post 過佢既護膚心得,不如你找找帖,應該找到好多資料~
回復

new1 發表於 2011-10-3 13:34:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:28
不如樓主買本diy 書了解下,或看看呢度的帖,可能會有多d了解.
你問d問題太特別,我唔識答你.
skin car ...

即是, 平時洗面, 保濕, 面膜, 精華素...那些會加少許防腐劑, 那些你完全不加防腐劑?
無論如何, 多謝你的提議
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:39:08 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-3 13:34
即是, 平時洗面, 保濕, 面膜, 精華素...那些會加少許防腐劑, 那些你完全不加防腐劑?
無論如何, 多謝你的 ...

洗面:我用自己diy的手工皂,無防腐~
保濕:用diy aloe vera gel + oil + essential oil... (ND的 gel 都叫原材料, 但睇佢成份係有加一兩隻基本的防腐,唔記得係乜喇)
面膜:我都係diy,植物粉溝水+少少植物油...  (唔知幾錢,幾蚊掛~)
精華素... :橄欖煶煉角鯊稀 (幾十元~)
仲有乜呀?我都唔知喇~ 平時一個月都唔一次面膜...
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:43:02 |顯示全部樓層
呢個係ck 之前帖過的資料~ 你可以參考下:
http://hkplants.com/thread-70960-2-4.html

啱啱見到cherry都整過橄欖油cream~ 我估佢的橄欖油應該係打皂用個種食得的橄欖油,順便用來做面霜~ 

CK 超勁, 原來保濕水盲係甘油溝水咁簡單....我次次去nu skin 都要買支mist...  發表於 2011-10-7 17:07
完全正確! 我第一次試整, 唔用咁貴既野住, 遲D先買D靚野用, 不過效果都OK呀!  發表於 2011-10-4 01:54
回復

new1 發表於 2011-10-3 13:50:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:43
呢個係ck 之前帖過的資料~ 你可以參考下:
http://hkplants.com/thread-70960-2-4.html

為何你們都那麼勁? 什麼都可以diy, 慳回不少錢
你們如果做開diy, 可不可以預我一份, 讓我試一試, 我可以比番錢(因為我完全沒有材料&時間&經驗, 但我想試)?
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:55:02 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-3 13:50
為何你們都那麼勁? 什麼都可以diy, 慳回不少錢
你們如果做開diy, 可不可以預我一份, 讓我試一試, 我可以 ...

哈哈~~~ 其實diy好好玩架~ 唔難好易玩.
我比較懶,無乜心得,你可以找candy或maywong她們,佢地好似之前義賣有出售過護膚品~

thx, I'll ask them  發表於 2011-10-3 13:58
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:13:34 |顯示全部樓層
嗱~ 呢個係我早期造俾自己的面霜,用簡易乳化劑做,話明簡易,即係好易啦~哈哈~~~

http://hkplants.com/thread-71077-1-3.html

當時只下 Vit E oil, 和grapefruit seed extract 這些天然材料做防腐.

現在都好懶無乜diy cream了,冬天來了,都係時候乖乖做番d~~
回復

new1 發表於 2011-10-3 14:18:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:13
嗱~ 呢個係我早期造俾自己的面霜,用簡易乳化劑做,話明簡易,即係好易啦~哈哈~~~

http://hkplants. ...

都有很多材料要買, 如果你做開, 可不可以賣一樽比我? 唔該呀, 好啦(求求您!)
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:19:57 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-3 14:18
都有很多材料要買, 如果你做開, 可不可以賣一樽比我? 唔該呀, 好啦(求求您!)  ...

呢d野,一間批發已齊集啦~  係支甘油,我去葯房買,12元一大支喇~
買一買呢d原材料,夠你用一年~
回復

new1 發表於 2011-10-3 14:21:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:19
呢d野,一間批發已齊集啦~  係支甘油,我去葯房買,12元一大支喇~
買一買呢d原材料,夠你用一年~ ...

那間批發好&抵?
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:24:44 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-3 14:21
那間批發好&抵?

http://hkplants.com/thread-67928-1-1.html

請自行比較價錢和品質~ 事先聲明,我和這些店無關架~~ 
回復

八王爺 發表於 2011-10-3 14:27:52 |顯示全部樓層
NEW1, 最簡單的DIY是用單一種油。
油本身就有滋潤和保濕作用。
例如,水母講過的山茶花籽油,只要單一用就很好。或者蘆薈啫喱,都是單品用已有很好效果。
DIY, 不一定要好複雜咁混合不同的素材。
先學用單一材料,然後再升級。尤其新手,更不要先買一大堆不知如何用的東西。

thx for your advice  發表於 2011-10-3 14:29
讚~~  發表於 2011-10-3 14:29
回復

maywong918 發表於 2011-10-3 14:33:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-10-3 14:27
NEW1, 最簡單的DIY是用單一種油。
油本身就有滋潤和保濕作用。
例如,水母講過的山茶花籽油,只要單一用就 ...

贊成王爺講既,我最初都係只用橄欖油+純水咋,為左香D先落左少少薰衣草精油~
回復

cklife 發表於 2011-10-4 17:25:18 |顯示全部樓層

樓主如果想開始試下DIY...我建議少少方向,你可以先試一下...

洗面...茶籽粉開水....
保濕...飲剩的綠茶...
濕膚.....蘆薈啫喱...(藥房有賣)

平日面膜....蘆薈啫喱...

蘆薈啫喱本身一定有防腐劑,但功用卻很好,用途廣泛。
燙傷燒傷晒傷...
保濕、震靜、舒緩敏感等等...

關於我地DIY會唔會用防腐劑,用量係幾多,其實係會視乎所製既成品,同製造者既目的。

唔同既DIY製做者會有唔同既目的,有人係完全唔想要化學野....有人係要做比市面上更勁既產品,有人係想要做比市面上更全功能既產品,有人只係想做出黎賣比其他人賺錢,有人係想要做出適合自己既產品,有人係因為有皮膚問題,為自己皮膚治療等等....還有更多不同既想法

所以,每個人做法或配方都可以完全唔同....

你想玩DIY,首先要問下自己想要咩....你請教其他人問題時,亦最好要話比人家知你想要咩....
唔係呢....人家都唔知點答你...

讚~  發表於 2011-10-5 00:01
贊成,其實DIY亦有限制,我就覺得眼的用品,DIY效果始終未係最理想  發表於 2011-10-4 20:39
回復

cklife 發表於 2011-10-5 15:39:38 |顯示全部樓層
回覆︰[candyafr  贊成,其實DIY亦有限制,我就覺得眼的用品,DIY效果始終未係最理想]

眼既產品,再睇下你要求有幾高啦....其實市面上關於眼部護理既產品,有太多都係言過其實,我自己呢...要求唔高,都算ok啦...

反而係防曬產品呢....到依家都係買街外野用.....但用一輪就會起暗粒....無法....用街外野我都係咁架喇.....
出年唔落田,唔洗點用,皮膚就會好好多喇...
回復

kittyxbeanscat 發表於 2011-10-7 17:09:54 |顯示全部樓層
睇完ck條 link , 仲哂毒....
天日買返本書去學..
回復

12下一頁