種過青瓜, 蕃茄既師兄師姐, 幫我睇下,,,,, (終於開花la)

作者: rose6299 發表于 2011-10-2 14:37:01
1611 7

我都知道依家吾係種青瓜既季節, 但我想先攞經驗, 等出年合季節吾會有咁多問題發生, 我係9月9日由苗移落11吋盆到, 到依家都係長得16吋高, 冇乜長高, 我見你地種可以去度2米咁高既, 吾知點解, 最近d葉長左好多白色斑紋, 頭先影相既時侯, 仲有一隻不知名既昆蟲, 我打死左佢,我使吾使剪左d有病葉, 點樣先可以令佢高多d, 依家使吾使比肥呢,,,,,
另外 tiny tim tomato 又係好矮細, 種左有1個月, 最高果棵都係得4吋高, 葉子又係有白斑紋,,,,,  

新手農夫 發表於 2011-10-2 14:48:24 |顯示全部樓層
係地圖蟲喎! 你搜索一下有關帖子啦,有好多資料的.
回復

llaus 發表於 2011-10-2 15:06:39 |顯示全部樓層
只有一法:剪走有圖d葉,同時唔好拿去堆肥呀
回復

lunse 發表於 2011-10-2 17:45:10 |顯示全部樓層
蟲蟲侵襲~~
d 蕃茄係咁咖 一開始果一個多月 係唔會生得好快 但之後佢就會生好大棵
回復

cowcowpop 發表於 2011-10-2 18:53:35 |顯示全部樓層
有蟲爬過D葉,ok既
回復

rose6299 發表於 2011-10-2 22:48:56 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-10-2 18:53
有蟲爬過D葉,ok既

睇完你地寶貴既回覆, 咁我依家應該點做, 係咪剪走所有有病既葉, 定係由得佢地, 會吾會傳染其它好葉

有潛葉蟲(地圖蟲)係葉入面,一定要剪走d葉同埋掉走o左,唔係變o左成蟲會繁殖更多。  發表於 2011-10-3 00:31
回復

rose6299 發表於 2011-10-4 12:10:55 |顯示全部樓層

[size=4]綜合各方意見, 把心一橫, 由老公操刀, 剪光病葉, 但好樣衰, d葉疏疏落落, 但又好開心喎, 今朝早見佢地開左3粒花比我睇, 未識睇佢地係花仔定花女, 但我好擔心佢得16吋高, 夠吾夠高長瓜

花女後面有隻瓜仔架~  發表於 2011-10-4 13:46
通常都系公行頭呀  發表於 2011-10-4 12:17
回復

riwibe 發表於 2011-10-8 16:19:29 |顯示全部樓層
放心啦!暫時可做的已做了。妳的植物也努力中。繼續觀察吧!
回復