無冷氣夜

作者: new1 發表于 2011-9-29 21:38:04
1625 11
http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 10929_55_787593.htm

本人已登記會響應, 大家有沒有響應?
八王爺 發表於 2011-9-29 21:40:05 |顯示全部樓層
我覺得應該剛剛相反,要支持有冷氣夜。
即喺一年只可以某幾日,簽咗名先可以開冷氣。

我全年都冇冷氣日,使乜咁多餘做哩啲事!?

我都係全年開冷氣唔知有無七天~ =,=  發表於 2011-9-29 22:05
回復

Monk's 發表於 2011-9-29 21:48:35 |顯示全部樓層
冇登記,但已熄冷氣.
回復

new1 發表於 2011-9-29 21:49:38 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-9-29 21:40
我覺得應該剛剛相反,要支持有冷氣夜。
即喺一年只可以某幾日,簽咗名先可以開冷氣。

good idea for me but some Hong Kong people must object to this eg some of my family members

if the hottest months (July & August), only electric fans can solve the heat problem at your home, right?

do you live with some family members who likes to switch on the air-con often?  Or you're the head of the family, you can decide when to switch on

I only switched on some hours/day for some days in July & August, my family member scolded me for that...but I really felt electric fans for most of the days were enough for me
回復

new1 發表於 2011-9-29 22:00:56 |顯示全部樓層
我以前住在另一地方, 天X位(不是天台)對面的家庭, 20度都開冷氣(那時濕度高), 何況20度以上...她的冷氣機熱氣直噴向我的飯廳, 逼到我們一定要關窗
她長期開冷氣, 有一次, 我和我的家人經過她家的門口, 她剛剛打開了門口, 我們聞到一陣異味, "焗縮" 味, 有D臭; 她長期不開窗的

20度, 濕度高 - 是否真的要開冷氣?
我相信20度, 濕度高, 開抽濕機會好D? 因為20度, 對我來說, 有點冷(我要穿外套)

x2~  發表於 2011-9-29 22:05
回復

八王爺 發表於 2011-9-29 22:13:15 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-9-29 14:49
good idea for me but some Hong Kong people must object to this eg some of my family members

if th ...

咁我都要考慮大家的居住地點。

離開父母家住咗西半山差不多19年,一直夏天最熱都無開。
結咗婚,生咗兩個女,只會在32度以上,晚上好悶熱(可能作打風或大雨前) 先開冷氣。

之前由細到大,同父母住屋邨都喺唔開冷氣架!

講出黎好似好誇張咁,近排天氣晚上降至24-26度,我半夜都要起身熄風扇添!
而老婆同兩個女都要蓋薄毛巾被!
回復

claudiatang 發表於 2011-9-29 22:15:07 |顯示全部樓層
今日就算支唔支持都不用開冷氣......................

good ....... 100%正確。  發表於 2011-9-29 22:23
回復

金盞花 發表於 2011-9-29 23:52:02 |顯示全部樓層
呢個夏天只係好熱就瞓覺開冷氣, 入秋後都涼番好多, 冇開一排啦!  早幾日瞓覺見涼, 仲要蓋2張薄被

me too  發表於 2011-9-30 07:08
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-30 09:38:48 |顯示全部樓層
我一年三百六十五日都係無冷氣日/夜
回復

jellyfishy 發表於 2011-9-30 09:41:44 |顯示全部樓層
一年開那幾次冷氣, 都係為左抽濕和避免部機生锈~~~
回復

八王爺 發表於 2011-9-30 10:22:18 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-9-29 16:52
呢個夏天只係好熱就瞓覺開冷氣, 入秋後都涼番好多, 冇開一排啦!  早幾日瞓覺見涼, 仲要蓋2張薄被 ...

哩個「好熱」就喺每個人唔同。

我嘅意思喺,邊個唔覺得熱呢?
人人都知道喺熱,但喺開唔開,能否用風扇 加 自己的耐熱度 去為地球/世界付出少少呢?

我唔開冷氣並唔代表我唔覺得熱架!

明白, 所以晚上食飯/睇電視時間係用風扇, 只係瞓覺就頂唔順想好瞓d  發表於 2011-9-30 10:51
回復

031504 發表於 2011-10-1 03:50:31 |顯示全部樓層
死,,,我開左冷氣,,,因為成日無啦啦整場雨過黎~怕一陣訓緊果陣落雨,所以直接開冷氣,,,

不用死, 有時涼些, 就算下雨關窗/關剩一條空位, 可以風扇代替冷氣  發表於 2011-10-1 08:04
回復