返回列表 發新帖

電子溫度濕度計

作者: 比得大帝 發表于 2008-3-25 09:28:34
5070 29
Grace 發表於 2008-3-25 22:56:54 |顯示全部樓層
我個都係廿多元咋...
回復

比得大帝 發表於 2008-3-26 11:47:57 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-3-25 22:56 發表
我個都係廿多元咋...

真係咁便宜?  咁我地公司買176人民幣一個咪好笨實!

不過我到測試過, 176蚊果個都唔係好準, 你呢個一定好流  (我希望)
回復

orchids 發表於 2008-3-26 17:34:27 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-25 20:05 發表

唔係玩到咁平呀, 得唔得嫁, 洗唔洗用電嫁

我在抵記買果隻同藍色果隻同款,唔洗用電,但都幾細隻.我覺得電子會準確D又易睇D,我2~3年前想買,當時在鴨寮街有多款出售,要約200蚊,覺得貴冇買,但唔洗十蚊有隻撥針濕溫度計,都算抵.
撥針溫度計原理,應該係用唔同金屬的不同膨脹率,濕度就唔知.
回復

p@g 發表於 2008-3-26 18:31:18 |顯示全部樓層
其實我覺得電子好似方便d, 又可信d, 誤差無咁大咁

睇針好似誤差好d咁
回復

Grace 發表於 2008-3-26 20:12:11 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-26 11:47 AM 發表
不過我到測試過, 176蚊果個都唔係好準, 你呢個一定好流  (我希望)

係呀, 我個好流架咋 , 測試過相差大約 1 度, 廿鬆d, 咪當玩具囉, 溫度濕度得個知字咁解啫~
不過你個 176 都唔係好準, 咁我個咪好抵囉~
回復

比得大帝 發表於 2008-3-26 20:23:33 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-3-26 20:12 發表

係呀, 我個好流架咋 , 測試過相差大約 1 度, 廿鬆d, 咪當玩具囉, 溫度濕度得個知字咁解啫~
不過你個 176 都唔係好準, 咁我個咪好抵囉~

我地要求高啫  
回復

ErineBB 發表於 2008-3-26 20:38:57 |顯示全部樓層
一個就68... 另一個就港幣7.8?  未一樣是溫度機....
回復

chris 發表於 2008-3-26 21:02:40 |顯示全部樓層
在鴨記大把電子溫度濕度計, 幾十蚊有交易, 睇你要 d 乜野附加功能,.

我就買了一個四十五蚊, 好好用, 唔錯
回復

p@g 發表於 2008-3-27 10:00:20 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 26/3/2008 21:02 發表
在鴨記大把電子溫度濕度計, 幾十蚊有交易, 睇你要 d 乜野附加功能,.

我就買了一個四十五蚊, 好好用, 唔錯

有無相, 我又想買
回復

markc 發表於 2008-3-27 10:19:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-26 11:47 發表

其實,比較功能黎講,俾我撿。我會買第一圖果只。
1) 你唔係成日剃住過溫度機架。能知道最高,最低溫度,濕度很重要。
2) 知道什么時間出現非洲堇唔喜歡的環境(過乾,過熱)可以用timer黎set你的冷氣,噴霧器黎幫補下。

咪掛住買平野而忘記你的原本目的啊。
你需要一部能夠講俾你聽你的植物在什么時候最需要你幫忙佢地的機器。

回復