請教…花園昆蟲…

作者: 牡丹 發表于 2011-9-28 10:36:45
1589 14
請教各位日常會以咩野方式打理花園?會否定期噴灑藥水?我家最近成日有克色同黃色蜜蜂出現…又有蒼蠅 =.="…我好驚成日突然出現我已經定期用漂水洗地,但蒼蠅一兩日又多返,點算好????
孖吉 發表於 2011-9-28 10:52:08 |顯示全部樓層
我諗你未聽過風景明媚的澳洲盛產蒼蠅,如果你個花園連生命力咁強的蒼蠅都生存唔到,相信是一個生態災區
回復

牡丹 發表於 2011-9-28 11:41:39 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-28 10:52
我諗你未聽過風景明媚的澳洲盛產蒼蠅,如果你個花園連生命力咁強的蒼蠅都生存唔到,相信是一個生態災區  ...

嗚嗚~~~~~~~~~咁久唔久一隻同成日都有…有唔同架麻~~~~  有無方法教下我,唔該。
回復

孖吉 發表於 2011-9-28 11:49:54 |顯示全部樓層
牡丹 發表於 2011-9-28 11:41
嗚嗚~~~~~~~~~咁久唔久一隻同成日都有…有唔同架麻~~~~  有無方法教下我,唔該。 ...

咁你試吓用 烏蠅紙 或者 紫外光捕蚊燈 囉,不過佢地多數係外面飛來,你可以做的好少。
回復

owlcyr 發表於 2011-9-28 12:19:45 |顯示全部樓層
如果有好多,係咪你周圍有o野引烏蠅過來啊(如垃圾,肥料等等)?
唔解決個根源,你日日用消毒藥水/漂水都無用(烏蠅唔係細菌)~~~
回復

牡丹 發表於 2011-9-28 13:49:21 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-9-28 12:19
如果有好多,係咪你周圍有o野引烏蠅過來啊(如垃圾,肥料等等)?
唔解決個根源,你日日用消毒藥水/漂水都無用(烏 ...

唔知關唔關事,我果到附近有好多草叢,家有狗狗去大小便,但我已早晚沖洗
回復

牡丹 發表於 2011-9-28 13:51:52 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-28 11:49
咁你試吓用 烏蠅紙 或者 紫外光捕蚊燈 囉,不過佢地多數係外面飛來,你可以做的好少。 ...

我會試下用烏蠅紙 促左佢地
回復

牡丹 發表於 2011-9-28 13:53:52 |顯示全部樓層
請問會唔會有咩味道佢地係唔會接近既呢,如果有我可以揾黎噴下
回復

GMT+8 發表於 2011-9-28 14:17:52 |顯示全部樓層
牡丹 發表於 2011-9-28 13:53
請問會唔會有咩味道佢地係唔會接近既呢,如果有我可以揾黎噴下

臭味同腐爛氣味佢地就最鍾意, 另外你可以買個捕蒼蠅器試下
回復

csw_sylvia 發表於 2011-9-28 14:27:15 |顯示全部樓層
你最好查看花園或附近有沒有蜂巢, 所以才有多蜂蜂出現. 我家最近試過.
回復

牡丹 發表於 2011-9-28 14:43:18 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2011-9-28 14:27
你最好查看花園或附近有沒有蜂巢, 所以才有多蜂蜂出現. 我家最近試過.

謝謝。咁你發現左之後,結果點做??
回復

牡丹 發表於 2011-9-28 14:54:36 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-9-28 14:17
臭味同腐爛氣味佢地就最鍾意, 另外你可以買個捕蒼蠅器試下

捕蒼蠅器我有見之前既文章提及過…如果有用我都會整返個試下,謝謝。
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-4 09:45:29 |顯示全部樓層
牡丹 發表於 2011-9-28 14:43
謝謝。咁你發現左之後,結果點做??

想辦法清除它, 但要非常小心.
回復

unclebill 發表於 2011-10-18 18:56:17 |顯示全部樓層
我都想知有冇好方法減少烏蠅,因為知道不能滅絕。由于用花生夫和骨粉極吸引烏蠅。
回復

miffymary 發表於 2011-10-19 00:51:21 |顯示全部樓層
有蜜蜂係好事,只要小心點就好了。
回復