第一次種四季豆..

作者: phoebelimit 發表于 2011-9-26 16:18:07
1166 11
8月尾放種子到現在...
suensuenli 發表於 2011-9-26 16:23:40 |顯示全部樓層
四季豆係咪即係豆角? 係咪同個名一樣, 四季都種得ga? 我都好想種呀, 不過又驚唔o岩氣候
回復

phoebelimit 發表於 2011-9-26 17:34:46 |顯示全部樓層
我都唔勇確定....個包裝標示一般地方適合4月-8月播種..

睇到張相啦,真係無架豆^^  發表於 2011-9-26 18:11
回復

zoeyuhk 發表於 2011-9-26 17:55:33 |顯示全部樓層
似係無架豆喎,四季豆係圓啲短啲

正確  發表於 2011-9-26 18:55
回復

suensuenli 發表於 2011-9-26 17:57:52 |顯示全部樓層
zoeyuhk 發表於 2011-9-26 17:55
似係無架豆喎,四季豆係圓啲短啲

咁無架豆係咪又即係 "豆角" ? 呀... 我個腦好亂~~  
哈哈哈哈~

係其中一種豆角,只係佢唔會生得太高,普通豆角要搭棚  發表於 2011-9-26 18:03
回復

suensuenli 發表於 2011-9-26 18:07:02 |顯示全部樓層
zoeyuhk  係其中一種豆角,只係佢唔會生得太高,普通豆角要搭棚

哦!!! 咁我明白晒喇! 唔該zoe ^v^
回復

cowcowpop 發表於 2011-9-26 18:57:17 |顯示全部樓層
豆角可能已經有點尾囉‥‥‥‥我D豆已經一個月前鏟除哂,現在種荷蘭豆啦!

荷豆要種幾內有的食?  發表於 2011-9-27 14:24
回復

suensuenli 發表於 2011-9-26 19:29:29 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-9-26 18:57
豆角可能已經有點尾囉‥‥‥‥我D豆已經一個月前鏟除哂,現在種荷蘭豆啦! ...

係呢cowcow我想問, 荷蘭豆o係種之前駛唔駛浸返幾日水先ga?

1 day OK, I am doing this procedure NOW.  發表於 2011-9-26 20:28
回復

suensuenli 發表於 2011-9-26 20:32:50 |顯示全部樓層
cowcowpop  1 day OK, I am doing this procedure NOW.  發表於 2 分鐘前

唔該cowcow! 咁我而家浸, 浸12個鐘唔知得唔得呢 ~ hahaha....好心急聽日種!!!
回復

cowcowpop 發表於 2011-9-26 20:41:27 |顯示全部樓層
suensuenli 發表於 2011-9-26 20:32
唔該cowcow! 咁我而家浸, 浸12個鐘唔知得唔得呢 ~ hahaha....好心急聽日種!!!

It take some time for it to growth BUT suddenly, a lot of those bean come out after flowering.
So sweet, so good.
Some of the bottom leave will appear white until ALL plant turn pale that indicate the time to end.
回復

2020 發表於 2011-9-27 14:25:03 |顯示全部樓層
一個月後可唔可以種玉豆? 好似四季豆咁架!
回復

cowcowpop 發表於 2011-9-27 23:41:30 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-9-26 18:57
豆角可能已經有點尾囉‥‥‥‥我D豆已經一個月前鏟除哂,現在種荷蘭豆啦! ...

2-3 months la, not very much BUT sweet.
GOOD.
回復