終於買咗棵黃金桂

關閉 [複製鏈接]
作者: planner2003 發表于 2008-3-24 22:56:55
1564 12
係香港揾咗半年都冇, 唯一幾個月前在花墟見過一棵嫁接嘅, 大概4呎高,賣1200,真係買唔落手 . 呢幾日上咗常平,係一個花場見到一棵6呎高嘅嫁接金桂,人仔300,即買 ,將佢種在內地間屋, 遲D試下用高壓枝法移植棵小株,然喺偷運返香港栽種. Next Target -> 丹桂.  
龍劍飛 發表於 2008-3-25 00:53:55 |顯示全部樓層
請問有無相睇吓呀 ?
回復

alextang 發表於 2008-3-25 08:21:52 |顯示全部樓層
原帖由 planner2003 於 2008-3-24 22:56 發表
係香港揾咗半年都冇, 唯一幾個月前在花墟見過一棵嫁接嘅, 大概4呎高,賣1200,真係買唔落手 . 呢幾日上咗常平,係一個花場見到一棵6呎高嘅嫁接金桂,人仔300,即買 ,將佢種在內地間屋, 遲D試下用高壓枝法移植 ...

有沒想看看啦。我下個目標是血桂呀。
不過聽說好難開花,唔知對否呢?
高壓好易啊。6呎高可以壓好多棵啦。
回復

planner2003 發表於 2008-3-25 14:28:47 |顯示全部樓層
下次番上去影相先至可以post出黎. 血桂?未聽過喎, 係咪 = 丹桂 , 丹桂嘅花係橙紅色. 聽D前輩講話好小見到本地嘅丹桂, 就算有一般都唔開花. 反而內地嘅丹桂品種仲會一年開幾次花.  睇黎都係叠埋心水係內地揾埋佢.
回復

sam 發表於 2008-3-25 14:35:11 |顯示全部樓層
由內地運返香港.......好似唔算偷運!
應該係合法嘅!
回復

alextang 發表於 2008-3-25 18:16:18 |顯示全部樓層
原帖由 planner2003 於 2008-3-25 14:28 發表
下次番上去影相先至可以post出黎. 血桂?未聽過喎, 係咪 = 丹桂 , 丹桂嘅花係橙紅色. 聽D前輩講話好小見到本地嘅丹桂, 就算有一般都唔開花. 反而內地嘅丹桂品種仲會一年開幾次花.  睇黎都係叠埋心水係內地揾埋佢. ...

下次買話我知呀。
可能還會有其它人都好鐘意,
或者團購,寄回來好方便。
謝謝!謝謝。
回復

planner2003 發表於 2008-3-25 18:17:48 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-25 14:35 發表
由內地運返香港.......好似唔算偷運!
應該係合法嘅!

香港同內地關口都有動植物檢疫法, 所有進出口動植物必須事前取得檢疫証明, 另外而家香港行咗紅綠報關通道, 以前就可以側側膊話唔知唔可以帶, 如果而家你行綠色通道又俾人捉到, 咁就可能要罰錢及拘禁. 過, 而家D海關成日企係到望,真係好小截停D人去查, 所以我唸住遲D偷運囉.
回復

orchids 發表於 2008-3-25 18:33:27 |顯示全部樓層
丹桂,血桂,黃金桂係咩嚟?係唔係桂花的變種?
回復

sam 發表於 2008-3-25 19:05:47 |顯示全部樓層
原帖由 planner2003 於 2008-3-25 18:17 發表

香港同內地關口都有動植物檢疫法, 所有進出口動植物必須事前取得檢疫証明, 另外而家香港行咗紅綠報關通道, 以前就可以側側膊話唔知唔可以帶, 如果而家你行綠色通道又俾人捉到, 咁就可能要罰錢及拘禁. 過, 而家D ...

據小弟理解,來自中國嘅植物應該可以毋須檢疫証明..........
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... _plants_pq_imp.html
回復

alextang 發表於 2008-3-25 22:33:25 |顯示全部樓層
對,對。來自中國嘅植物應該可以毋須檢疫証明
回復

planner2003 發表於 2008-3-25 23:19:58 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-25 19:05 發表

據小弟理解,來自中國嘅植物應該可以毋須檢疫証明..........
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... _plants_pq_imp.html

then, tks a lot for this info. will do it legally and I should take the whole tree back to HK instead of planting it in China....
回復

planner2003 發表於 2008-3-25 23:45:31 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-25 18:33 發表
丹桂,血桂,黃金桂係咩嚟?係唔係桂花的變種?

係桂花嘅不同品種, 即係同蘭花一樣分為蝴蝶蘭'君子'拖鞋..等等, 桂花主要品種有:丹桂(又叫紅桂), 金桂(又叫黃桂), 銀桂(又叫白桂), 四季桂(又叫九子桂),其次又有細葉丹桂, 硃砂桂, 春桂, 秋桂,檀香桂等等, 一般在花市賣嘅係四季桂, 其它品種在香港難求.
回復

planner2003 發表於 2008-3-26 00:18:15 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-25 18:16 發表

下次買話我知呀。
可能還會有其它人都好鐘意,
或者團購,寄回來好方便。
謝謝!謝謝。

其實都係好彩, 成個場都係得一間有一棵金桂(嫁接嘅都好過冇), 其它嘅店有D話唔識(都算老實), 有D指住棵四季桂就話係金桂(同我喺一間錦田嘅花場遭遇一樣), 所以團購嘅機會甚微. 但如果在google搜尋丹桂, 金桂等等, 資料顯示其它省的花場都有出售, 過地方太遠了.
回復