花生麩與花生麩粉

作者: yukyo 發表于 2011-9-25 13:56:13
3088 7
唔該各位園友,

花生麩同花生麩“粉”係咪唔同架?用佢地黎噁花生麩水發酵旣時間,效果同氣味係咪都有分別架?
gmfw 發表於 2011-9-25 14:46:30 |顯示全部樓層
花生麩係有粉狀或者係一餅餅嘅, 都係同一樣野, 在園藝舖買嘅多數係粉狀.
仲有"漚"字係咁寫嘅.
回復

yukyo 發表於 2011-9-25 16:14:21 |顯示全部樓層
gmfw 發表於 2011-9-25 14:46
花生麩係有粉狀或者係一餅餅嘅, 都係同一樣野, 在園藝舖買嘅多數係粉狀.
仲有"漚"字係咁寫嘅. ...

唔該gmfw,

我係“3兄”果度買的係啡色粒粒,睇“花園仔”個帖#1073就係粉狀,再睇綠田園個post都係粉狀。睇到很多不同的園友用花生麩好似有不同的效果,臭氣揮發須時都唔同,所以問一問。買旣時候唔知道。如果唔係我會揀粉狀,直覺會易分解D。係唔係?

唔,我終於係部字典搵到個"漚"字。唔該gmfw!我好耐無用中文,唔記得個"漚"字點寫。個laptop又無中文,而家係用“拼音”打廣東話,所以花好多時間,有時唔為意用/打錯字。有時懶,是但搵個同音字人家明就算。

我打字都好慢, 我唔識倉頡, 都係用拼音, 所以你唔使介意呀, 我一樣會打錯字, 但我好鍾意正字, 所以你見我打錯的話, 歡迎糾正^^  發表於 2011-9-25 18:41
當然粉狀會較易施用啦^^  發表於 2011-9-25 18:39
回復

go2bar 發表於 2011-10-1 19:38:35 |顯示全部樓層
很嗅20天左右
回復

yukyo 發表於 2011-10-2 12:26:50 |顯示全部樓層
go2bar 發表於 2011-10-1 19:38
很嗅20天左右

吓?咁快就唔臭?係咪真架?我睇有D園友話3,6個月後重係好臭?頂唔順要俾人。我漚過肉骨粉,溝泥漚,頭幾日好臭,10日之後臭味小左,我都叫做manage到。如果花生麩水要臭6個月一年我真係要稔清楚。唔該go2bar,你係咪漚緊,你D係花生麩粉定係啡色粒粒旣花生麩?
回復

go2bar 發表於 2011-10-4 13:14:30 |顯示全部樓層
可能我說得不清楚"20天左右" 是剛開始了20天,  我隻手只是接觸了一點點 臭了三天左右..聞到都想嘔
回復

go2bar 發表於 2011-10-4 13:14:54 |顯示全部樓層
花生麩粉
回復

yukyo 發表於 2011-10-5 12:35:49 |顯示全部樓層
go2bar 發表於 2011-10-4 13:14
可能我說得不清楚"20天左右" 是剛開始了20天,  我隻手只是接觸了一點點 臭了三天左右..聞到都想嘔 ...

go2bar,

原來你係剛剛開始。係咪D肥水淺左係手上面?要帶手套呀!

我都係兩個星期前開始左漚基肥, 放係宻封旣桶漚:大約26份泥,2份花生麩,1份骨粉,1份鉀。今天攞開個蓋睇睇翻吓泥,都唔係好臭啵。唔知係咪唔夠水,定係唔夠肥,加左小小水,再宻封。下星期睇吓點,話俾你知。我上次漚肉骨粉係1:1,一份泥,一份粉。好臭好臭。

go2bar,我地可以分享漚肥經驗吖。
回復