辦公室植物一問

作者: dadalui 發表于 2011-9-20 00:36:16
3128 10
剛搬入新辦公室,由於係新大廈,左鄰右里都仲在裝修緊,每日都好似係地盤返工一樣,加上坐近西斜窗邊,日日下午就又熱又焗,請問有D咩植物既可淨人化空氣,又適合咁晒嘅環境?多謝指教.
dadalui 發表於 2011-9-20 13:14:39 |顯示全部樓層
冷氣有就有,不過係上晝冬天,下晝夏天咁囉
回復

avery 發表於 2011-9-20 11:47:20 |顯示全部樓層
any air conditioning ??
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-20 11:58:02 |顯示全部樓層
種任何植物都不實際
除非你公司真係比你種到成個窗都係.....咁可能阻到少少光同熱
回復

laugenroll 發表於 2011-9-21 18:38:05 |顯示全部樓層
虎尾蘭丫! 唔駛點淋水又難死淨化空氣效果又佳。
回復

dadalui 發表於 2011-9-21 22:31:21 |顯示全部樓層
laugenroll 發表於 2011-9-21 18:38
虎尾蘭丫! 唔駛點淋水又難死淨化空氣效果又佳。

thanks, 會試吓,吾該晒!
回復

sinochild 發表於 2011-9-21 23:49:54 |顯示全部樓層
白掌都唔錯,據聞可以防鼻敏感,這株是我在家水種的,年頭曾一次過開六朶花,很易種哩!
回復

dadalui 發表於 2011-9-22 09:14:39 |顯示全部樓層
sinochild 發表於 2011-9-21 23:49
白掌都唔錯,據聞可以防鼻敏感,這株是我在家水種的,年頭曾一次過開六朶花,很易種哩! ...

請問水種有D咩要注意?要吾要日日換水?請指教.
回復

sinochild 發表於 2011-9-22 09:38:08 |顯示全部樓層
多晒陽光,窗旁已可以,但不要直晒太久,因為水暖了D葉會變黃。無窗的話,燈光都ok。唔駛每日換水,4至7日才一次,兩至三期落少量肥,我用「花保」的液体肥,效果唔錯。相中的白掌較大,我把它放在一個直徑一尺多的玻璃缸種。一點提示,水只可半浸根,太多水會爛根。少少心得,希望對你有幫助。美觀一點可在缸中放少許波子或石春,既好看又可托起根部一點。我其他水種植物例如粉黛、綠魔萬年青、佛手蓮等都有用類似方法種植。
回復

dadalui 發表於 2011-9-22 09:42:14 |顯示全部樓層
sinochild 發表於 2011-9-22 09:38
多晒陽光,窗旁已可以,但不要直晒太久,因為水暖了D葉會變黃。無窗的話,燈光都ok。唔駛每日換水,4至7日 ...

多謝晒,會試試.
回復

sinochild 發表於 2011-9-22 09:51:32 |顯示全部樓層
dadalui 發表於 2011-9-22 09:42
多謝晒,會試試.

唔駛客氣
回復