返回列表 發新帖

花貓 真係超粗生 !!!

作者: btau 發表于 2011-9-19 12:55:39
4800 27
shanshan 發表於 2011-9-24 18:23:11 |顯示全部樓層
多謝晒!  請問要種多耐至會有花?
回復

dogdog886 發表於 2011-9-24 19:36:19 |顯示全部樓層
花貓係咩黎 ??? 果棵野叫貓花 ???

即係 Kohleria 角桐草屬(花貓/花面苣苔)  發表於 2011-9-24 20:39
回復

btau 發表於 2011-9-24 20:29:25 |顯示全部樓層
shanshan 發表於 2011-9-24 18:23
多謝晒!  請問要種多耐至會有花?

四個月左右啦
回復

shanshan 發表於 2011-9-24 20:53:34 |顯示全部樓層
btau 發表於 2011-9-24 20:29
四個月左右啦

thanks! 好期待呀
回復

dogdog886 發表於 2011-9-25 01:35:55 |顯示全部樓層
dogdog886 發表於 2011-9-24 19:36
花貓係咩黎 ??? 果棵野叫貓花 ???

thx !!!
回復

yanfung 發表於 2011-11-5 06:49:38 |顯示全部樓層
請問一下樓主  你話: 用水插葉啦, 將d莖剪開一段段(大既1cm一段左右)用o黎浸水,佢地都可以出到花苗 !!!

1,係未就咁浸水?浸底部??,洗唔洗加美能安a ?  
2,你隻貓莖同葉 大概浸左幾耐出根??
3,係未出左根就落盆入溫室等佢生苗???
4,浸葉係未同浸av咁浸??
回復

btau 發表於 2011-11-5 11:04:19 |顯示全部樓層
yanfung 發表於 2011-11-5 06:49
請問一下樓主  你話: 用水插葉啦, 將d莖剪開一段段(大既1cm一段左右)用o黎浸水,佢地都可以出到 ...

如果連葉侵,就浸條莖o既部份,如果將條莖剪開一段段,就將佢成段放入水浸過面就ok。
佢地好粗生,唔洗加美能安咁高貴o架啦。

2,你隻貓莖同葉 大概浸左幾耐出根??
通常一個星期都實出根,如果唔出,就由得佢浸耐d,當然塊葉或莖係冇腐爛o既情況下啦。

3,係未出左根就落盆入溫室等佢生苗???
如果係浸葉,我就等佢出左3,4條根,我就入盆。不過你都可以等佢浸到出小苗先入盆都得。
若然係浸莖的話,就一定要等佢出左苗先可以入盆,因為冇葉佢冇得光合作用,就一定成長唔到。

4,浸葉係未同浸av咁浸??
無錯。

回復

yanfung 發表於 2011-11-5 11:23:51 |顯示全部樓層
btau 發表於 2011-11-5 11:04
如果連葉侵,就浸條莖o既部份,如果將條莖剪開一段段,就將 ...

哇。。。樓主解釋得非常清楚。。
等我又試下先。。真係好好好.....好,,多謝你呀
回復