徵求堆肥方法

作者: dondon 發表于 2011-9-19 03:02:33
1543 6
垃圾可以分類回收的,都回收了,但因本有養狗,每日都會有報紙和狗糞,我想知這些可不可以堆肥??要如何做??,是不是要鋤一個洞才可以堆肥??
lion 發表於 2011-9-19 19:44:57 |顯示全部樓層
先要一個膠桶,鑽洞,鑽多個 1.0m洞,然後放泥同狗屎混合及子張,
再放蚯蚓多條,兩星期分解,變左有機靚泥。
回復

samkee 發表於 2011-9-19 20:40:16 |顯示全部樓層
你的堆肥是用來種什麼呢?

看了一些堆肥書, 不建議用寵物糞便做肥作種植食用植物, 因為寵物多少有用藥物, 且食糧也有激素等, 這些都便殘留在糞便內.

咁魚池的魚糞咪都唔可以用嚟種蔬果?  發表於 2011-9-29 13:05
回復

龍草晴 發表於 2011-9-21 12:43:13 |顯示全部樓層
肉食動物的糞便, 少用為宜!!!

你可以用廚餘, 既環保又有效益!!!
回復

csw_sylvia 發表於 2011-9-28 11:21:52 |顯示全部樓層
不建議用人或勳物的便便堆肥, 因有機會有細菌彧寄生蟲.

以下簡易的廚餘堆肥 (for your reference) :

http://iquest.hk/Common/Reader/N ... ;Charset=big5_hkscs

一見堆肥兩字就會入去望望,呢個都好正! 又學到嘢la,又試下先~多謝晒^^  發表於 2011-9-28 11:45
回復

owlcyr 發表於 2011-9-28 12:16:31 |顯示全部樓層
狗果o的唔係太建議用來種返食用植物(有可能堆得唔好,未能殺低致病菌等),
反而如果有花園/地, 挖個洞堆落去對改善周圍泥土都有幫助o既

是否厭氧堆肥最後都要埋入泥裹嘔多2,3個月長成為全熟肥?  發表於 2011-11-10 22:45
回復

faylo 發表於 2011-10-1 22:29:03 |顯示全部樓層
我用龜屎...........佢地食草only
回復