[求救]有否一些天然的方法消滅蚊滋?

作者: leafchoi 發表于 2011-9-18 13:27:32
9685 9
家中增加了棵植物 但過了幾天也出現很多小蚊滋
我又不想噴殺虫水 怕傷害了植物
請問有否一些天然的方法消滅蚊滋 又不會修害植物?
感謝!!
孖吉 發表於 2011-9-18 13:37:14 |顯示全部樓層
上面舖一層沙,等佢接觸唔到潮濕的泥就會少啲咖喇~
回復

leafchoi 發表於 2011-9-18 13:48:37 |顯示全部樓層
係唔係一D 細的砂石仔都得 ?
回復

孖吉 發表於 2011-9-18 13:54:01 |顯示全部樓層
leafchoi 發表於 2011-9-18 13:48
係唔係一D 細的砂石仔都得 ?

幼砂,唔要石仔,唔好俾佢有窿la位可以接觸到泥
回復

寧望月 發表於 2011-9-18 17:36:30 |顯示全部樓層

...但淋水沙不會沖走嗎?.?
找天測試下
回復

lalanalala 發表於 2011-9-22 01:56:52 |顯示全部樓層
試下種paul 捕蟲植物晌隔離, 一般蚊滋仔飛咗埋去都走唔甩

回復

lalanalala 發表於 2011-9-22 23:11:20 |顯示全部樓層

myaisha0435  捕蟲植物野蚊嫁....(汗), 佢地唔會食曬d蚊而係會引多d蚊黎比自己食嫁........

呢隻係 Pinguicula 捕蟲菫, 我室內種, 外面D蚊都入唔到屋. 室內種其他植物會塸到蚊滋仔出黎, 佢嘅功效同果D黃色黏蚊貼差不多, 佢開D花都OK架......
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 0&fromuid=62718

回復

magic_cone 發表於 2011-9-23 11:07:01 |顯示全部樓層
lalanalala 發表於 2011-9-22 23:11
myaisha0435  捕蟲植物野蚊嫁....(汗), 佢地唔會食曬d蚊而係會引多d蚊黎比自己食嫁........

嘩...好靚 ...請問邊度有得賣啦...thanks
回復

caca8j 發表於 2011-9-23 11:25:55 |顯示全部樓層
我3月起貼咗5個月黃色捕蠅貼,
捉咗好多,
撕咗成個月都唔見再有蚊仔
回復

lalanalala 發表於 2011-9-24 01:53:30 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2011-9-23 11:51
我唔係話佢 捉唔到蚊........ 而是....................

我無種豬籠草, 浄係知道我呢paul捉到小飛蟲. 我沒有特別"營造出適合食蟲植物的環境", 只是同其他小植物一齊種. 我不是食蟲植物的専家, 只係人種我又種, 乜都鐘意玩下嘅新丁. 唔好意思, 你嘅問題我唔識答law.
回復