秋季播種

作者: 露絲瑪莉愛薄荷 發表于 2011-9-16 23:13:56
3006 21
請問各位秋季適合種些什麼?羅勒同鼠尾草啱種嗎?
smilegirl 發表於 2011-9-17 14:31:58 |顯示全部樓層
鼠尾草4&5月,10&11月都可以種得,開花期6&7月,收成就全年得.
羅勒就3-6月種,7-9月開花,6-10收成
(ps.本書要還了,睇到你張帖先記得,順便抄低少少資料俾你)
另外秋季可以試下種: 百里香, 迷迭香, 薰衣草, 洋甘菊, 香蜂草......(好多) 睇下你自己鐘意d乜,同埋你屋企環境配唔配合得到. (希望資料幫到你)
回復

露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-9-17 15:11:20 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-9-17 14:31
鼠尾草4&5月,10&11月都可以種得,開花期6&7月,收成就全年得.
羅勒就3-6月種,7-9月開花,6-10收成
(ps.本書要 ...

多謝你 smilegirl!等下星期涼返啲試吓種鼠尾草同羅勒先
回復

KKKK 發表於 2011-9-20 08:33:24 |顯示全部樓層
雖然話已經過咗中秋,最近係感覺無咁熱.. 仲其實都仲好熱....不過都差不多係時候要種返啲百里香同迷迭香﹗
回復

露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-9-20 09:03:44 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-9-20 08:33
雖然話已經過咗中秋,最近係感覺無咁熱.. 仲其實都仲好熱....不過都差不多係時候要種返啲百里香同迷迭香﹗ ...

今日涼返好多啦!應該可以呱
回復

KKKK 發表於 2011-9-20 09:07:53 |顯示全部樓層
露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-9-20 09:03
今日涼返好多啦!應該可以呱

今日涼咗最大原因係落雨同無太陽。過兩日天晴又會熱返﹗不過...事實係無八月咁熱嘅。週未睇吓有無時間攪攪先﹗不過屋企都唔夠泥...同無小石及珍珠岩... 要去買... 又好小出去咁遠買...
回復

zero0796 發表於 2011-9-20 09:16:52 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-9-20 09:07
今日涼咗最大原因係落雨同無太陽。過兩日天晴又會熱返﹗不過...事實係無八月咁熱嘅。週未睇吓有無時間攪 ...

小石同珍珠岩係邊買呀?貴唔貴架?
我依家只係泥溝細沙,好似都未夠去水

我上星期响花墟買咗珍珠岩,$8好大包!  發表於 2011-9-20 15:05
再唔係你搵吓 cklife 嘅 Post 吖﹗佢有講佢用咩石同咩比例加泥來混嘅。  發表於 2011-9-20 13:14
其實主要目的係等啲泥可以梳水同比啲根透氣唔洗浸死,我估咩石都無問題嘅﹗  發表於 2011-9-20 13:10
珍珠岩我係花墟花寶買好似$20+一包,不過其他地方都有,我都想知邊種小石啊。  發表於 2011-9-20 09:35
回復

smilegirl 發表於 2011-9-20 11:25:47 |顯示全部樓層
尋晚落完雨,新落種既香草都標左芽出黎.我諗依家落種都ok架,因為要趕及係冬天之前採收多幾次(為食),同埋等佢有多d時間生得強壯d大隻d先過冬

你落嘅係咩種子呀?  發表於 2011-9-20 13:11
回復

smilegirl 發表於 2011-9-20 14:27:36 |顯示全部樓層
回覆kkkk:
落返之前買既sage同埋lemon balm, 之前種既sage因為冇覆薄土,有一半既根都露左少少出泥面,於是我將佢地"人道"毀滅,再種過,今朝出左芽,好靚,d根都冇再露出黎

之前六月同人交換嘅鼠尾草.. 最近返咗天國...... 剪出嚟泡水出根都救唔返... 你努力喇﹗好似話佢地有消毒嘅作用嘅﹗  發表於 2011-9-20 15:36
回復

露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-9-20 15:07:48 |顯示全部樓層
請問點樣加水?表面噴幾下定還是要濕晒?
回復

KKKK 發表於 2011-9-20 15:38:59 |顯示全部樓層
露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-9-20 15:07
請問點樣加水?表面噴幾下定還是要濕晒?

羅勒就淋透,等表土乾後再淋,但鼠尾草就唔知喇﹗因為啱啱比我攪死咗....
回復

smilegirl 發表於 2011-9-20 15:54:21 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-9-20 15:38
羅勒就淋透,等表土乾後再淋,但鼠尾草就唔知喇﹗因為啱啱比我攪死咗.... ...

我仲有D Sage種子,睇下你要唔要,要的話俾d你 (y牌)的, 大概剩3分1到,唔係好多.
回復

KKKK 發表於 2011-9-20 16:09:08 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-9-20 15:54
我仲有D Sage種子,睇下你要唔要,要的話俾d你 (y牌)的, 大概剩3分1到,唔係好多. ...

多謝晒你先﹗其實我都唔知鼠尾草點用,我再種都係會種返百里香﹑迷迭香同莞茜先﹗因為都係我太太想要嘅﹗(我種出嚟等佢煮野比我食﹗哈哈﹗)
回復

smilegirl 發表於 2011-9-20 16:18:24 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-9-20 16:09
多謝晒你先﹗其實我都唔知鼠尾草點用,我再種都係會種返百里香﹑迷迭香同莞茜先﹗因為都係我太太想要嘅﹗ ...

唔緊要啦,要既時候就同我攞啦.鼠尾草陣味好濃,我麻麻地鐘意,不過佢地細個個樣真係幾得意.同埋我種香草都係用黎沖香草茶多d,尤其鐘意檸檬羅勒

檸檬羅勒都可以沖咩?係咪講緊檸檬薄荷?  發表於 2011-9-20 17:00
檸檬羅勒都可以沖咩?係咪講緊檸檬薄荷?  發表於 2011-9-20 17:00
佢係幾香胡椒味嘅﹗結果我未知點用就已經掛咗﹗我由今年六月開始試種野,其實都攪到自己有啲忙﹗不過真係幾好玩﹗  發表於 2011-9-20 16:36
回復

smilegirl 發表於 2011-9-20 22:34:40 |顯示全部樓層
回覆zero0796, 檸檬羅勒可以沖香草茶的,給個網站你參考,我也是看完之後,才拿它來沖茶的
http://tw.myblog.yahoo.com/talk2 ... 7&l=f&fid=6
回復

zero0796 發表於 2011-9-20 23:28:20 |顯示全部樓層
睇完依編野!!我終於知到我棵檸檬羅勒就死係因為唔夠太陽!每日得個3個鐘~
回復

Hong-B 發表於 2011-9-28 21:59:17 |顯示全部樓層
如果要種鼠尾草的話,依家可以落種了,(依家天氣開始轉涼,種子有較大機會發芽)!
如果跟書上 10~11月才下種可能會未能及時發芽便踏入冬天,而大問題不是冬天不能發芽,問題是在明年夏天前,如果鼠尾草 (百里香等) 未能成長到"可承受香港夏天氣溫及濕度"時,它們便會很容易在6~7月被 "晒死、熱死"。
其實現時大部份我們看到的書都是來自 "台灣",而台灣的香草書又有部份翻譯自"日本書",我們的天氣和濕度跟日本都有分別,所以書上的下種子時間、受水及會否有蟲害等問題都只可作參考!(其它香草也有類似的問題)。
那是我在這4~5年從失敗得到的經驗. . . . . . ==
(圖是今年我家鼠尾草的花)
Sage 2.JPG

很認同, 我家(西斜)的rosemary都捱到今個夏天, 5 paul只是瓜了1 paul! 不能盡信書!  發表於 2011-9-29 23:11
認同  發表於 2011-9-28 23:32
回復

露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-9-29 09:40:58 |顯示全部樓層
今早拍的鼠尾草BB!22日下種,呢2日狂長高。可惜打風無太陽晒

哈哈!BB 出頭了  發表於 2011-9-29 20:44
回復

Hong-B 發表於 2011-9-29 20:43:24 |顯示全部樓層
Hong-B 發表於 2011-9-28 21:59
如果要種鼠尾草的話,依家可以落種了,(依家天氣開始轉涼,種子有較大機會發芽)!
如果跟書上 10~11月才下 ...

謝謝!哈哈
回復

KKKK 發表於 2011-9-29 20:48:19 |顯示全部樓層
Hong-B 發表於 2011-9-28 21:59
如果跟書上 10~11月才下 ...

唔通就係咁,所以之前花友分享比我嘅鼠尾草啲葉慢慢發黑而死?但佢地都係6月去到9月吖?點解9月初先死呢?不過好可能係我照顧不當嘅....
回復

12下一頁