我的港孩細佬

作者: chingyi724 發表于 2011-9-14 18:31:42
1788 14
岩岩叫佢拎D野落去還,,
之後佢死都唔濟,,
佢仲要話:好呀!我落去幫你還野,不過你要比$10我!
真係火都黎埋
狠狠咁教訓左佢1頓!
真係呀!!
叫佢做小小野仲要講著數!!
大個左仲得了?
比得大帝 發表於 2011-9-14 20:06:14 |顯示全部樓層
佢大個咗係企業家.  (乞人憎果隻)
回復

chingyi724 發表於 2011-9-14 20:34:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-14 20:06
佢大個咗係企業家.  (乞人憎果隻)

應該都係...
日日剩係識得錢錢聲
真係以為老豆有幾百萬身家
回復

比得大帝 發表於 2011-9-14 20:50:05 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-9-14 20:34
應該都係...
日日剩係識得錢錢聲
真係以為老豆有幾百萬身家

你係唔係講緊你細佬呀?
回復

chingyi724 發表於 2011-9-14 20:50:48 |顯示全部樓層
係呀...
回復

比得大帝 發表於 2011-9-14 20:52:26 |顯示全部樓層
俾心機教吓佢啦
回復

maybabe 發表於 2011-9-14 23:12:41 |顯示全部樓層
你有無試過問佢d處璄問題呀
如[如果你自己同朋友行行下山失散左, 個時無人無物(電話), 連有錢都幫唔到佢時, 佢會點呀
你有無同佢講過好多開心既野唔係用錢就可以買到架....
如果以上2樣佢都唔明錢唔係萬能既
咁.......你要重新教過佢啦
回復

cherrylwy 發表於 2011-9-14 23:19:32 |顯示全部樓層
我已經差唔多放棄左我細佬
回復

031504 發表於 2011-9-14 23:20:43 |顯示全部樓層
其實細路係咁,,特別你係佢家姐
佢更加會覺得你憑咩教訓佢

你爸爸媽媽無教佢咩?
回復

cklife 發表於 2011-9-16 08:41:19 |顯示全部樓層
唉...教細路妹真係好難...

記得細個時,大人成日唔係屋企(一星期先番黎兩三晚),得我同妹妹相依為命...
要照顧佢起居飲食、教佢、睇住佢唔比佢學壞。錫佢唔知,仲要比佢話[搾住雞毛當令箭],當正我仇人咁。

去到中四迫佢換左間校風純樸d既學校,佢憎到我入骨....中五時,佢d同學同佢講,我好錫佢,講埋同學自己既家事同佢比較,佢先知我對佢好...

可能我真係唔多識同佢溝通....令我覺得,仔女要比人教....原來細妹都係...

但係呢....你對佢好,終有一日佢係會知架....

加油呀...
回復

jellyfishy 發表於 2011-9-16 09:01:52 |顯示全部樓層

嘻~ 都唔係乜野港童~ 唔想幫手gi ma, 咪收錢當等價交換囉~ 好多大人都係咁,細路仔自然學足~
我做最細,全家最笨最傻的細路.小三已經俾姐姐騙財騙勞動力.
e.g. 小三農曆年:
姐:妹呀,今年有利是錢,可以用少少買d平野,嗱,我手頭上有d好筍明星相,平d賣俾你,出面好難搵架,你d同學仔都無架....
小水母:吓~ 咁....但媽咪要我俾晒利是錢佢儲起,俾佢知道我洗左,佢實打我架.
姐:唔會既,你唔講我唔講,洗少少錢,媽咪唔知.
(最後小水母受騙了,姐姐日日用花言巧語tum左我幾百蚊利是錢,新年後... )
媽:收利是錢時間到.
小水母:...
媽:做乜得幾十蚊?
小水母:...
媽:你唔講呀?(拿出騰條~)
小水母:唔好呀.... (已經俾阿媽 fit 緊...) 我講喇,姐姐.... (成個故事講晒出來~)
媽:乜你咁笨架,個d明星相全部都係姐姐唔要,有d仲要係人地唔要俾佢,你要來做乜?俾錢買d垃圾回來,你要明星相有乜用呀?d明星教到你d乜?你咁易俾人騙,一樣要打...
小水母:點解打我唔打姐姐?
媽:佢精過鬼,唔洗打,第日大過有佢蝦人無人蝦到佢,你唔係,你太單純,所以要打你,等你大個唔好咁易俾人蝦!!!  (下刪十多騰)

e.g. 仲有單笑料,都係三四年級:
小水母一晚俾哥哥蝦,逃入睡房,跳上衣櫃頂,拿住心愛的公仔錢罌~
小水母:你咪再打我,我會....
哥哥:係打你,哈哈哈~~~
小水母:(想用公仔錢罌掟哥哥,但又唔想掟爛佢,跟住...開左個罌,向哥哥掟左一個1毫子)
哥哥:哎呀~ 好痛~~ 
小水母:(見有效,繼續掟)
哥哥:哎呀~ 唔好掟喇,好痛~~~
小水母:(拿所有硬幣掟哥哥)
哥哥:哎呀~~~(係咁執錢~)

---
唉~ 最後,當然又係俾媽咪打啦~ 

(陰公.... 呢件事,俾家人笑到我大個女... )
不過咁,我就係呢d事,以後唔會為明星做fans, 又無乜購物慾,唔會咁易俾男仔騙囉~
回復

corina 發表於 2011-9-16 10:12:38 |顯示全部樓層
我又講下我細個點比家姐tup錢~
小學時每當爸爸帶我地返學,都會比小小錢我地買野食,放學時媽咪會問點解只有家姐有錢剩我就花光,我話:家姐話佢排隊我出錢,零食大家一齊食......其實佢排隊我都係企喺佢旁邊.

回復

corina 發表於 2011-9-16 10:20:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-9-16 09:01
嘻~ 都唔係乜野港童~ 唔想幫手gi ma, 咪收錢當等價交換囉~ 好多大人都係咁,細路仔自然學足~
我做最細, ...

伯母出騰條,打得大唔大力咖?我細個都會比媽咪打,但唔會用騰條同間尺,如果係因為同家姐鬧交而比媽咪打,佢唔理邊個啱邊個錯,佢話個個都話自己啱,打是旦一個都唔公平,總之嘈交就唔啱,兩個都要打~
爸爸未打過我地,通常教仔女都係媽咪~
回復

jellyfishy 發表於 2011-9-16 10:28:20 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-9-16 10:20
伯母出騰條,打得大唔大力咖?我細個都會比媽咪打,但唔會用騰條同間尺,如果係因為同家姐鬧交而比媽咪打,佢 ...

我屋企都係,老豆無乜理我地,媽咪攪掂.
佢會了解左件事,再決定打,通常打我和阿哥,因為我和阿哥比較活潑 ,我太笨太易信人,阿哥個性好strong,媽咪要佢多d守行為避免學壞,所以管得佢好嚴.家姐打得最少,一來佢最識騙人,二來佢最弱,阿媽驚打幾下佢會入院~

我呀~ 到十八歲,都仲俾姐姐騙,阿媽都無我咁好氣:
一晚.
姐:我今晚 book左8pm 壁球場,我請你陪我玩啦.
水母:好.
姐:哎呀,快 8pm,嗱,我請你打波,你請我打的啦,唔跳標,你點都有著數.
水母:攪錯呀...唉~ 算啦~ (費事同佢計)

(去到球場)
姐:哎呀,原來我唔係book今晚,反正人都到左,不如照打波,我唔記得帶錢,你俾住先啦~
水母:頂你~!!!! 唉~ 算啦~ (又俾佢過我一野~)
回復

corina 發表於 2011-9-16 10:34:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-9-16 10:28
我屋企都係,老豆無乜理我地,媽咪攪掂.
佢會了解左件事,再決定打,通常打我和阿哥,因為我和阿哥比較 ...

我到而家都係仲比家姐呃,不過咁,有咩事,屋企人一定信我講唔信家姐,錢買唔到一個人既誠信~

x2~  發表於 2011-9-16 10:39
回復