手機開機密碼

作者: 比得大帝 發表于 2011-9-9 15:45:28
1176 5

如果你有在手機設定開機密碼, 或開機 pattern,

如果你唔記得咗, 通常只可輸入三次,

如果錯咗三次, 你知唔知會發生乜嘢事?

你又應該點處理?

(可能每款手機唔同)
孖吉 發表於 2011-9-9 16:13:43 |顯示全部樓層
如果你講的是 sim 的 password,3 次唔中就鎖咭,但係仲可以問電訊公司用 master password 開返,但係 3 次 master password 都唔中,咁就要換咭~
回復

比得大帝 發表於 2011-9-9 17:28:59 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-9 16:13
如果你講的是 sim 的 password,3 次唔中就鎖咭,但係仲可以問電訊公司用 master password 開返,但係 3 次 ...

唔係sim card 的 password

係開機的 password,即係 screen lock
回復

maplejoe 發表於 2011-9-10 09:21:58 |顯示全部樓層
每個機種唔同,三星i9000輸入密碼錯誤多次,鎖機後屏幕會提你,跟住就會顯示輸入email同密碼就冇事,如果連email密碼都入錯幾次而鎖機,就要帶埋張單番去原廠攪番。
鎖機後佢地話會變左磚頭,部機死左,好似磚頭咁,打又打唔到,用又用唔到。
回復

SSL200507 發表於 2011-9-10 14:54:22 |顯示全部樓層
I did try to use another 3G sim card with its email address and password to unlock the phone.  But the first thing is to avoid typing mistakes.  
回復

比得大帝 發表於 2011-9-11 22:43:15 |顯示全部樓層
我部sonyericsson 入錯三次 screen lock password, 佢會叫三分鐘後再試.

如果再試都唔得, 會自動關機, 當重開機, 會自動 factory reset.  所有嘢冇哂, 包括所有電話, 所有密碼都冇哂.

我相信佢哩個設計目的係保護個人私隱
回復