十分粉紅的10種粉紅喜蔭 (15/9更新)

作者: oio 發表于 2011-9-9 08:53:45
5148 11

先黎4種:
Pink 4.JPG
Pink Smoke (左上) 同 Cleopatra (中)、Pink Brocade (右) 及 Pink Satin (左下)

Pink Smoke 110909.JPG Pink Smoke stolon 01.JPG
Pink Smoke - 可愛非常的粉紅喜蔭,葉色為粉紅加灰綠帶少少藍,配上粉紅色花,屬較細小的粉紅喜蔭,適合以玻璃缸或hanging basket種植!Pink Dream嘅Sport (2007)。

Pink Brocade 110909.JPG Pink Brocade Stolon 01.JPG
Pink Brocade - 極靚女的粉紅喜陰,斑葉為銀綠中心加白色葉脈及玫瑰粉紅邊,花為橙紅色,屬較大型品種。

Pink Satin 110909.JPG Pink Satin 2 110909.JPG
Pink Satin

再加2種
Unpredictable Helen 2 110909.JPG UH stolon01.JPG
Unpredictable Helen - 最唔紅但最易種!走徑走走走勁!

Wine Brocade 02.JPG Wine Brocade Stolon 01.JPG
Wine Brocade

遲的Post 多4種(等佢地生靚啲先)!有無人有Unpredictable Valley同Pink Velvet可以和我交換呀?
Pink Dream
Pink Shimmer Valley
Peppermint Brocade
Moonlight Valley

評分

查看全部評分

mono 發表於 2011-9-9 09:17:37 |顯示全部樓層
好靚!
這品種是屬於比效耐熱,還是須要效涼地方種植?

oio
我係空調環境(25.5C)嘅環境到種...  發表於 2011-9-9 10:54
回復

p@g 發表於 2011-9-9 15:37:56 |顯示全部樓層
嘩....引人犯罪

oio
點解係犯罪傢?  發表於 2011-9-9 23:12
回復

小野貓 發表於 2011-9-9 15:39:54 |顯示全部樓層
我比佢晒太陽...好靚~
回復

Tony 發表於 2011-9-9 18:31:47 |顯示全部樓層
Unpredictable嗰2種唔知點解我生得好慢...

oio
佢哋一時生到baba聲,一時又變活化石!都唔知點解...  發表於 2011-9-9 20:56
oio
除咗UH , 你仲有邊種呀?有無興趣交換呀?  發表於 2011-9-9 18:34
回復

Tony 發表於 2011-9-9 18:39:17 |顯示全部樓層
Unpredictable Valley....我都想交換...不過無能為力...到而家都仲係得1棵...
回復

Tony 發表於 2011-9-9 20:57:50 |顯示全部樓層
我隻UV由頭到尾都係活化石...我真係唔知佢想點
回復

Dreamer 發表於 2011-9-10 02:12:36 |顯示全部樓層
靚 靚 靚 尤其是 Pink Brocade ~~~
近來朋友分享我两種
但她已違失了它們的名字
不知會有你想找的嗎?

oio
粉紅喜蔭好難分、睇黎要搵Tony分(佢係高手);我估係cleopatra同Pink Dream!不過係亂估一通  發表於 2011-9-10 08:15
回復

Dreamer 發表於 2011-9-11 00:56:25 |顯示全部樓層
AV高手的你,想必很快也成粉紅高人
粉紅喜蔭確實幾難分,等開花時再做鑑證啦
聽說它們的花是紅和橙,所以應該不是Pink Dream了
只知其中一種是 Pink Shimmer Valley
回復

双色蔷薇 發表於 2012-10-4 22:29:48 |顯示全部樓層
好漂亮哇!
回復

貓迷 發表於 2012-10-4 22:51:01 |顯示全部樓層
每款都美呀!!!
回復

keung 發表於 2012-10-13 19:07:52 |顯示全部樓層
各有各美態
回復