請教大家點樣處理已板結了的舊泥?

作者: CACACA 發表于 2011-9-7 19:59:23
2947 15
我有用火可槍炒泥。係米要炒到乾晒?定係夠熱就得?
另外我會西走大粒石頭同已板結了的泥。都幾多!
我應該掉左佢,定係放係花盆底好?請大家分享經驗!
mirry 發表於 2011-9-7 20:46:07 |顯示全部樓層

我係先曬後燒, 曬乾先, 再燒就好快; 基本上係燒哂D根同埋熱哂就叫OK

大石頭粒好大我先拎走, 其他都唔理撈埋一齊
回復

VIWET 發表於 2011-9-7 21:03:10 |顯示全部樓層
我會用大石頭放盆底
回復

silicon 發表於 2011-9-7 21:11:16 |顯示全部樓層
為何要炒泥?有蟲箘?

一般只用工具翻鬆或弄碎板結的泥土,種植了一段時間泥土通常都會呈偏酸,檢查泥土ph偏向,添加熟石灰或園藝石灰使泥土調至合適ph,加進堆肥,用工具使熟石灰及堆肥均勻混入泥土中,置於陽光充足地方最少一星期,其間不用澆水。
回復

mirry 發表於 2011-9-7 21:33:57 |顯示全部樓層
燒泥, 一來就燒死D虫菌, if any; 另外燒埋d根當草木灰~

我有用火槍炒泥, around 3 mins for one plate. but still wet.  發表於 2011-9-7 22:49
回復

mirry 發表於 2011-9-7 23:10:45 |顯示全部樓層
我都係用火槍, 但用火燒
回復

孖吉 發表於 2011-9-8 00:22:14 |顯示全部樓層

用火燒泥 ... 乜用有機肥其中一個原因唔係要養菌嗎?
回復

owlcyr 發表於 2011-9-8 09:46:12 |顯示全部樓層
種花我就唔識,可能真係需要無菌,
但如果真係想做"有機種植"
基本上係無可能"焗泥或者"炒泥"的
同埋燒完後基本上乜鬼都無晒.

咁請問如果唔"焗泥或者"炒泥",係咪只需加返D肥就可以種其他嘢?  發表於 2011-9-8 11:55
but HK has too many insect la. Really affect the plant.  發表於 2011-9-8 10:50
回復

孖吉 發表於 2011-9-8 12:25:01 |顯示全部樓層
hempseed  咁請問如果唔"焗泥或者"炒泥",係咪只需加返D肥就可以種其他嘢?  發表於 16 分鐘前

CACACA  but HK has too many insect la. Really affect the plant.  發表於 1 小時前

有機種植講 輪作 就是要減少有害的 細菌/蟲 過份滋長,合植 可驅蟲,適當地 養菌 可以對付害蟲 (如使用 蘇力菌,和 蟹殼素),另外 清源保 灌泥可治 根蛆、土蚕 ...
回復

CACACA 發表於 2011-9-8 22:16:06 |顯示全部樓層
我家旁有人起村屋。抓左成個人甘高既黃泥出黎。唔知又可唔可以用來種野?

睇吓塊地以前都乜嘢啦~ 最緊要唔好有重金屬,如果以前做修車就唔好喇~  發表於 2011-9-8 22:40
回復

CACACA 發表於 2011-9-8 22:20:43 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-8 12:25
hempseed  咁請問如果唔"焗泥或者"炒泥",係咪只需加返D肥就可以種其他嘢?  發表於 16 分鐘前

CACACA  but  ...

但係大粒少少的泥又keep 唔keep le?
回復

hlartezu 發表於 2011-9-8 22:38:58 |顯示全部樓層
我會整碎佢,大粒既石會掉左去,或者放盆底去水用
碎左既泥就掉埋落個堆肥箱度~咁幾個月後又用得喇~
回復

孖吉 發表於 2011-9-8 22:45:06 |顯示全部樓層
CACACA 發表於 2011-9-8 22:20
但係大粒少少的泥又keep 唔keep le?

大幅乾結的泥如果在表面,會令水份流走,下面的泥吸唔到水。但如果混在泥裏面加上混和一些堆肥就可以避免乾結,起碼比石仔更吸水啦~
回復

hempseed 發表於 2011-9-9 13:11:07 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-8 12:25

CACACA  but  ...

明白, 因我的泥內有很多一粒粒細蟲,有啡色和白色的,另有一條條好像是白蚓. 本來打算燒泥,但植物又很健康.我會先看一段時間,嘗試一下輪作, 想問一下清源保可否定時使用以防有蟲害,還是只是有蟲時才使用?THX
回復

孖吉 發表於 2011-9-9 18:08:54 |顯示全部樓層
hempseed 發表於 2011-9-9 13:11
明白, 因我的泥內有很多一粒粒細蟲,有啡色和白色的,另有一條條好像是白蚓. 本來打算燒泥,但植物又很健康. ...

視乎啡色和白色的是什麼蟲喇,泥裏面都有好多生物負責分解有機物提供養份咖。但如果係害蟲當然要處理啦~

清源保 於初有蟲害時施用最佳,長期使用有可能會令害蟲有抗藥性 (其實所有藥都係)
回復

CACACA 發表於 2011-9-9 18:24:55 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-9 18:08
視乎啡色和白色的是什麼蟲喇,泥裏面都有好多生物負責分解有機物提供養份咖。但如果係害蟲當然要處理啦~
...

我明白點解d農夫要成曰灑農藥。的蟲多到呢!我哋玩下就只是會失望。農夫們失收就真係唔洗開飯啦!
回復