請給我一些意見

作者: JR東日本 發表于 2008-3-21 22:19:31
1535 7
大家好, 最近我抽中了自已屋苑樓下的種植場, 面積只有約2呎x3呎, 不算很大, 而且租期只有6個月(4至9月); 想問下各位專家, 我應種些什麼好呢?  最好是容易有收成的, 因為會較有成功感, 多謝大家
heiheimama 發表於 2008-3-21 22:27:18 |顯示全部樓層
因為天氣已經開始轉暖,一般會種瓜豆之類,如是新手,可試試四季豆和苦瓜,易種,少蟲,但要搭棚.葉菜和蘿蔔是冬天蔬菜,夏天勉強種會生長不良.
回復

catpcpooh 發表於 2008-3-21 22:34:34 |顯示全部樓層
恭喜你呀~!~ 你係抽中邊區呀? 有六個月咁長呢?
回復

JR東日本 發表於 2008-3-21 23:00:56 |顯示全部樓層
我住的屋苑開闢了一小範圍的種植場讓住戶種植, 今次我幸運地抽中了, 只要$130, 就可玩半年.  我很期待有開花結果的日子.
回復

小餘 發表於 2008-3-21 23:02:22 |顯示全部樓層
原帖由 JR東日本 於 2008-3-21 23:00 發表
我住的屋苑開闢了一小範圍的種植場讓住戶種植, 今次我幸運地抽中了, 只要$130, 就可玩半年.  我很期待有開花結果的日子.

預祝你有好收成吖^^
加油呀
回復

heiheimama 發表於 2008-3-21 23:13:12 |顯示全部樓層
因為你只得2x3呎地,買$5種子都冇可能種得哂,所以你不妨向農友呼籲下要一些種子,每種要幾粒,只要願意出回郵,大家都應該會樂意給你,那你就在小小田地種多幾種蔬菜玩下!~

不過,你真係肯定是2x3=6呎地?等於兩個枕頭咁大咋wo!~可否偷雞在田地旁邊放多幾個盆呀?不然6呎地真係唔知可以種到咩野!~
回復

sam 發表於 2008-3-22 08:09:46 |顯示全部樓層
番茄、辣椒仔 都ok喎!
但係....怕唔怕俾人(未得你同意果隻)提早收成呀?
回復

carolc 發表於 2008-3-22 10:41:42 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-22 08:09 發表
番茄、辣椒仔 都ok喎!
但係....怕唔怕俾人(未得你同意果隻)提早收成呀?

番茄依家唔啱啦
回復