今日在公司坐爛左張凳....超"淤"皮

作者: moominhin 發表于 2011-9-6 17:16:35
2951 20

今日講講下電話(叫外賣), 突然感覺重心不穩, 來不及反應............."哎呀"一聲.......就坐左在地下了....

同事們在我耳邊不停講好左好多野, 模模糊糊地聽到:
a同事:"我聽到有人叫, 前面位同事就唔見左了"
b同事:"你做乜坐爛左張凳?"
c同事:"我以為佢坐咩左個身, 自己跌左.."
d同事:"你著番對鞋先喇!"

在呢一刻, 真係無地自容, 唯有拿拿聲拎番起釣在台邊的電話笑住講:"唔好意思! 我坐爛左張凳!"  
而對方都笑住回答:"我知, 唔緊要!"
.
.
.
之後的對答都係忍唔住笑住對答.

收線後, 同事們已經幫我換左另一張凳, 仲問番我點解會咁....我剩係兩面通紅, 心里仲還未跳出坐爛凳的局面...剩係識笑, 好不容易才講番事發經過:
"我一直都發覺有d "it it " 聲發出, 於是上星期番轉張凳睇下, 發覺有條裂痕, 那時有位男同事話無問題的, 於是我就無再理會, 但心里還是意味著有事發生"

同事們都話: "佢你都信ge...." haha....

今次意外, 撞親隻腳, 瘀左呀.....
prodorothyhkg 發表於 2011-9-6 17:43:11 |顯示全部樓層
係咪男人信唔過架
回復

031504 發表於 2011-9-7 02:46:47 |顯示全部樓層
大家自己人ok啦,,,如果自己一個係出面仲樣衰
回復

031504 發表於 2011-9-7 02:47:42 |顯示全部樓層
我試過當著好多人面前仆街,,仲要仆到跪左係到
當下樣衰到跪左係到10幾秒先起番身    Orz  <好似咁
回復

sukimike 發表於 2011-9-7 03:29:19 |顯示全部樓層
我都試過係之前間公司到, 因為部門裝修, 我個位比啲師傅整到剩返好窄嘅位, 所以就搬咗張摺櫈坐住先, 初初坐都無事, 但無耐起身想行開, 張櫈就自己跌低咗, 到我返埋位坐嘅時候就覺得有啲唔妥, 張櫈好似兩邊搖, 但我以為係錯覺就無理, 點知講完個電話剛放低個聽筒, 跟住連人帶櫈"噼啪"成個跌低咗, 張櫈爛埋, 啲同事聽到即刻走過嚟睇吓我咩嘢事, 見我跌低咗就扶番我起身兼幫我搬張穩陣啲嘅櫈比我坐, 不過呢一跌就搞到我整親條腰骨
回復

moominhin 發表於 2011-9-7 14:42:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-9-6 17:43
係咪男人信唔過架

我之後都唔信佢..
回復

moominhin 發表於 2011-9-7 14:43:19 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-9-7 02:46
大家自己人ok啦,,,如果自己一個係出面仲樣衰

係喎...好在有咁多位好同事..
回復

moominhin 發表於 2011-9-7 14:44:02 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-9-7 02:47
我試過當著好多人面前仆街,,仲要仆到跪左係到
當下樣衰到跪左係到10幾秒先起番身    Orz   ...

呢d情況真係無地自容
回復

moominhin 發表於 2011-9-7 14:44:29 |顯示全部樓層
sukimike 發表於 2011-9-7 03:29
我都試過係之前間公司到, 因為部門裝修, 我個位比啲師傅整到剩返好窄嘅位, 所以就搬咗張摺櫈坐住先, 初初坐 ...

你的情況同我好似.....我都撞親隻腳
回復

claudiatang 發表於 2011-9-7 14:49:08 |顯示全部樓層
最緊要沒有跌傷呀。要保留追究權利。
回復

031504 發表於 2011-9-7 16:55:48 |顯示全部樓層
moominhin 發表於 2011-9-7 14:44
呢d情況真係無地自容

果時我仲係返緊學...岩岩食完飯回校
竟然仆正係一班師弟師妹面前,,,,我真係orz
回復

八王爺 發表於 2011-9-7 17:09:32 |顯示全部樓層
竟然冇人安慰樓主,世態严涼。
回復

maplejoe 發表於 2011-9-7 21:02:13 |顯示全部樓層
係就係‘淤皮’左,最緊要冇整親,細路仔跌就平常事,大人或老人家跌就分分鐘好嚴重。
有次我都見到一家三口行緊,個老婆跌低左,個小朋友好驚仲想扶媽咪起身,之但係個男人冇扶個老婆起身不特止,仲要狂鬧佢,個女人都係自己起番身咋!!!

點解要鬧佢老婆?乜人嚟咖.........  發表於 2011-9-8 14:03
回復

claudiatang 發表於 2011-9-7 21:13:19 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-9-7 17:09
竟然冇人安慰樓主,世態严涼。

等王爺你呀.................
回復

Vienne 發表於 2011-9-8 11:50:19 |顯示全部樓層
我試過係男朋友屋企坐爛凳,仲要佢成家人都係度,佢不嬲都嫌棄我肥,終於比佢搵到位奚落我....
冇整親就ok啦,呢d瘀野時有發生,人人都有架啦,自己笑下遮醜,咁一陣就冇野啦。
回復

比得大帝 發表於 2011-9-8 15:46:06 |顯示全部樓層
除非你二百磅, 坐爛張櫈唔係瘀皮吖, 又唔係你有問題, 係張櫈有問題啫

笑嘅人係無知啫.

回復

moominhin 發表於 2011-9-8 15:47:30 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-9-7 14:49
最緊要沒有跌傷呀。要保留追究權利。

很想公司換一批新凳
回復

moominhin 發表於 2011-9-8 15:47:46 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-9-7 21:13
等王爺你呀.................

waiting u....
回復

moominhin 發表於 2011-9-8 15:48:33 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-9-8 11:50
我試過係男朋友屋企坐爛凳,仲要佢成家人都係度,佢不嬲都嫌棄我肥,終於比佢搵到位奚落我....
冇整親就ok ...

好在同事都關心我, 第二日都問我隻腳點..
回復

moominhin 發表於 2011-9-8 15:48:56 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-8 15:46
除非你二百磅, 坐爛張櫈唔係瘀皮吖, 又唔係你有問題, 係張櫈有問題啫

笑嘅人係無知啫.

有同事笑我肥囉....
回復

12下一頁