救救我呀....兩日無食飯la,好痛ar.......

作者: marcolmh929 發表于 2011-9-3 20:46:07
6198 47
marcolmh929 發表於 2011-9-4 19:35:45 |顯示全部樓層
報告一下,我第三日無食dinner la ,lunch 都系求其食d noodles,真系想.......呀T^T

唔係應該食白粥既咩...希望你唔係食即食麵啦....師主保重呀...  發表於 2011-9-5 12:48
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-4 20:46:53 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-9-3 23:19
你屋企有冇咸柑桔,柑桔壓碎加d honey用來冲水,honey不可用滾水冲,全部用暖水冲就可以,呢個係小偏方,我試過 ...

多謝指教,不過唔敢再亂泥,真系好痛....
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-4 20:47:50 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-9-3 23:45
如果以上處方都唔得, 強力建議您睇專科, 因為我試過喉嚨痛要去ICU訓左一個禮拜,係亞,聽落誇張,但非常 ...

你好呀,你入icu?你痛左幾日呀,好驚我都會禁嚴重...
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-4 20:49:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-9-4 13:39
你平時幾點睡? 睡多少時間? 要早睡,加日睡夜睡先會好~

我平時10點sleep,6:30起身返學
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-4 23:38:49 |顯示全部樓層
1)飲多d水, 痛都要飲
2)食喉糖, 但唔好食使立消/魚夫之寶(呢d都係害你多), 食醫生開橙色果種
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-5 17:39:59 |顯示全部樓層
我今日再睇令一個醫生,佢話我條'利'到喉嚨都生大大粒野,好灰呀,求命呀........
回復

Sylvia 發表於 2011-9-5 17:50:43 |顯示全部樓層
其實都係個句, 睇專科, 佢用鏡吊入喉嚨度檢查吓有咩事, 如果真係生大大粒野, 應該要用抗生素喎
我當日就係急性會厭炎, 普通醫生係查唔出, 祗係話喉嚨發炎, 最後由於太痛, 加上我幫親間集團診所, 個當值醫生走左, 其他醫生無耐可將我轉介去專科, 如果唔係就等無命
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-5 17:52:59 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-9-5 17:50
其實都係個句, 睇專科, 佢用鏡吊入喉嚨度檢查吓有咩事, 如果真係生大大粒野, 應該要用抗生素喎
我當日就 ...

我明白la ,如果聽日都系唔ok我就真系會系學校請假去睇睇,多謝關心^^
回復

Sylvia 發表於 2011-9-5 18:06:29 |顯示全部樓層
take care
回復

比得大帝 發表於 2011-9-6 16:44:23 |顯示全部樓層
只供參考

我有次喉嚨痛到唔只食唔到嘢, 連飲水都痛, 於是買咗十幾款不同飲品回來, 遂款試, 都係飲唔到, 特然想起早幾日家人寄咗包菜乾嚟, 於是叫太太煲菜乾水, 其他乜都唔落, 果然飲到.  於是飲咗幾日.
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-6 16:53:22 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-6 16:44
只供參考

我有次喉嚨痛到唔只食唔到嘢, 連飲水都痛, 於是買咗十幾款不同飲品回來, 遂款試, 都係飲唔到, 特 ...

我終於都可以飲到野,但系就有d痛,而食野都中系好痛,不過好左好多la^^
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-6 21:13:44 |顯示全部樓層
我終於知道我咩事la,原來我條舌低生左一粒超大ge痱子,我今日用手指一dim,痛到出眼淚,我會對症下藥,希望系下星期一前好la,有好野食

你之前做過乜黎呀?  發表於 2011-9-8 14:49
回復

andyman 發表於 2011-9-9 22:55:10 |顯示全部樓層
海帶,含有一種叫Spirulan的Essential Oil, Spirulan當中的帶負電物質,能找出痱滋病毒的所在,並阻止該病毒進行新陳代謝,有效杜絕痱滋。

以網上找到的料, 希望幫到你, 唔知係唔係心理作用,我試過 work喎

Calcium spirulan o係一般海帶係無的同埋唔係Essential Oil. 佢係有antiviral effect,但係作用模式唔係"帶負電物質,能找出痱滋病毒的所在"  發表於 2011-9-12 11:02
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-10 14:29:25 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-9-9 22:55
海帶,含有一種叫Spirulan的Essential Oil, Spirulan當中的帶負電物質,能找出痱滋病毒的所在,並阻止該病 ...

55,我上網都check到食海帶對痱子好有用,食左幾日,宜家無曬事la,順便一提,我呢個病令我輕左2kg==

見到你好番真係開心......你又可以開開心心過中秋喇.....  發表於 2011-9-11 14:19
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-12 10:21:44 |顯示全部樓層
輕2kg真好......
回復

andyman 發表於 2011-9-12 12:39:47 |顯示全部樓層
顧小培博士講架, 我都係轉述咋
http://www.hkej.com/template/mul ... eo.php?video_id=531
回復

owlcyr 發表於 2011-9-12 13:26:38 |顯示全部樓層
據我所知Spirulan肯定係polysaccharides(至於polysaccharides係咪Essential Oil的其中一種我就唔知了,同埋我以為Essential Oil係日常大家都會用的精油),而Spirulan亦係從Spirulina(螺旋藻) extract出來的,
至於海帶有無Spirulan,我搵唔到相關資料,如果有人熟呢個area可唔可以補充下?
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-12 14:49:59 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-9-12 13:26
據我所知Spirulan肯定係polysaccharides(至於polysaccharides係咪Essential Oil的其中一種我就唔知了,同埋 ...

您好勁呀,我宜家form four學ing biology,我都只系知咩系polysaccharides,其他您講ge都唔知系咩...............^^
回復

八王爺 發表於 2011-9-12 15:27:15 |顯示全部樓層
FORM 4 ..... 你阿媽冇照顧你? 喺度求救?

哈,識自救搵資料,o係而家o黎講已經算好難得了  發表於 2011-9-12 16:06
回復

marcolmh929 發表於 2011-9-12 15:56:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-9-12 15:27
FORM 4 ..... 你阿媽冇照顧你? 喺度求救?

系呀,我form 4,但系當然我呀媽有照顧我la,但系都唔會幫到我d咩,因為系我病呀ma^^

大胆 !!! 八王爺你都敢駁咀, 真係初生之犢, 好野...比心機讀好D書呀, 細路 ^^  發表於 2011-9-13 18:10
回復