返回列表 發新帖

Apple 水種篇

作者: appleapple 發表于 2011-9-3 15:30:19
6167 50
appleapple 發表於 2011-12-29 00:18:38 |顯示全部樓層
其實我懷疑可以種多2日先食, 但我唔識分佢係發毛定係鬚鬚...
見D根開始變深啡色, 都係食咗佢算...
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-29 07:24:31 |顯示全部樓層
appleapple 發表於 2011-12-29 00:18
其實我懷疑可以種多2日先食, 但我唔識分佢係發毛定係鬚鬚...
見D根開始變深啡色, 都係食咗佢算...  ...

請問好吃嗎~味道如何呢~
回復

appleapple 發表於 2011-12-29 19:17:46 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-12-29 07:24
請問好吃嗎~味道如何呢~

得2啖, 只吃到青甜味, 香味可能被做節的炆東菇搶走晒...
回復

appleapple 發表於 2012-1-9 03:01:32 |顯示全部樓層
DAY 1 洗淨後, 浸水1天

DAY 2 等

DAY 3 等咩?

DAY 4 繼續等

DAY 5 繼續等運到

DAY 6 凍到毫無動靜

DAY 7 終於有d反應

DAY 8 伸腳

DAY 9 繼續伸長隻腳

DAY 10 開始出葉

DAY 11 起碼有一半發唔到芽

DAY 12 好似冇長高過...

DAY 13 請問係咪已經發育完畢?

DAY 14 發唔到芽的殘骸開始發惡...

DAY 15 食得未?

DAY 16 今日唔記得食

DAY 17 開餐... 都係得2啖... =.=V

回復

appleapple 發表於 2012-1-9 03:04:00 |顯示全部樓層
生食... 都幾青甜...
回復

appleapple 發表於 2012-1-9 18:41:54 |顯示全部樓層
牛食草...

評分

查看全部評分

回復

appleapple 發表於 2012-1-12 17:46:35 |顯示全部樓層

9/1 150克豌豆, 浸水8小時, 室溫17度,

10/1 BB飲飽水了   室溫18度

10/1 豆多勢重, 要分2個地盤   蓋濕毛巾, 室溫19度
IMG_0040.JPG IMG_0041.JPG

11/1 今次D種子好高質素, 好強壯, 話咁快就出芽仔. 繼續蓋濕毛巾, 室溫19度
IMG_0043.JPG IMG_0042.JPG

12/1 無見1日, 腳仔又伸長了很多. 開始見光, 室溫19度
IMG_0045.JPG IMG_0044.JPG

豆類PROFESSOR!!  發表於 2012-1-14 01:35
回復

appleapple 發表於 2012-1-17 01:16:49 |顯示全部樓層
13/1 出葉喇... 室溫19度
IMG_0047.JPG IMG_0050.JPG

14/1 一回暖就生到吧吧聲... 室溫20度
IMG_0051.JPG IMG_0052.JPG

15/1 青春期發育... ^0^ 室溫20度
IMG_0053.JPG IMG_0054.JPG
回復

appleapple 發表於 2012-1-21 19:34:44 |顯示全部樓層

16/1 巧緊張, 就食得喇... 室溫19度
IMG_0055.JPG IMG_0056.JPG

17/1 食得喇... 室溫20度
IMG_0057.JPG IMG_0059.JPG

18/1 變晒光頭仔... 夾起咗8粒溶豆... 室溫20度
IMG_0060.JPG IMG_0061.JPG

18/1 有80克... Yeah! ^^V  煮咗湯烏冬, 非常清甜好味!

19/1 有幾條標高咗咁多... 一定係剪漏咗... 室溫19度
IMG_0064.JPG IMG_0063.JPG

20/1 生快D啦... 做節先有得食架... ^0^ 室溫18度
IMG_0065.JPG IMG_0068.JPG
回復

appleapple 發表於 2012-1-26 23:01:36 |顯示全部樓層

21/1  剪咗幾條長毛食咗, 大家一樣高了... ^0^ 室溫18度
IMG_0069.JPG IMG_0070.JPG

22/1  有幾粒溶豆走咗雞, 盆野有少少臭味, 但搵唔到真凶... 室溫16度
IMG_0086.JPG IMG_0088.JPG

23/1  凍死人咩... >___< 室溫14度
IMG_0090.JPG IMG_0091.JPG

24/1  凍凍凍... 好凍啊... 室溫13度
IMG_0096.JPG IMG_0095.JPG

25/1  長長長... 高咗唔少, 明天食得了... 室溫12度
IMG_0101.JPG IMG_0103.JPG

26/1  第2造老咗好多, 好多渣, 重50g...
IMG_0104.JPG IMG_0105.JPG
回復

appleapple 發表於 2012-1-31 01:03:08 |顯示全部樓層
27/1 剪完又變返光頭仔...^0^ 室溫14度
IMG_0302.JPG IMG_0304.JPG

28/1 應該有溶豆, 有少少異味... 室溫14度
IMG_0313.JPG IMG_0314.JPG

29/1 搵唔到個真凶... .\"/. 可惡... 室溫15度
IMG_0316.JPG IMG_0317.JPG

30/1 好嗅呀... 好彩已經收割得... =.=V 室溫16度
IMG_0319.JPG IMG_0320.JPG

30/1 最後1造, 收30克... 可能都係種得太高, 食落有渣... ^0^ 都係烏冬素鴨荳苗... ^^V
IMG_0321.JPG IMG_0322.JPG

唔單只種得靚, 仲好有系統既紀錄, 真係要讚!!!!  發表於 2012-1-31 23:56

評分

查看全部評分

回復