返回列表 發新帖

社區園圃會有人偷菜!? 另..又會有疑似"黑箱作業"事件?!

作者: momodoll 發表于 2011-8-31 09:26:05
3157 38
031504 發表於 2011-8-31 21:17:06 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-8-31 21:10
我有同事話種......x..麻=_=...

大x?
x麻?

嗯-_-. 我話佢想我比人拉咩-_-..  發表於 2011-8-31 21:21
回復

momodoll 發表於 2011-8-31 21:21:28 |顯示全部樓層
Monk's  咪仲多人偷... [-_-]  發表於 4 分鐘前

ha!?
又係wow!
回復

momodoll 發表於 2011-8-31 23:03:51 |顯示全部樓層

今天朋友說我o個邊園圃d人有幾差有幾衰..
真係未玩已經.........

仲話抽開田o個d次次都抽到..
佢玩3次都見到同一班人...而且o個班人又會同管理員frd到不得了..
(根據佢的info, 玩開的都好大機抽到, 因為康文處話的抽籤疑似吾係公開抽的, 根本吾知佢o地係咪內部決定...)

另外o個班人次次林開田之前一,二日先會清田...放係園圃邊...一到抽田o個日放番曬入去 (但我見守則講到好嚴咁...)...

總之朋友不停話佢o地疑似係"黑箱作業"...佢玩三次, last兩次都係次次見到都嘈交...
最後玩到吾想再玩...

聽到呢度真係又驚又怕..都吾知呢我第一次的園圃生涯會點...

聽講有d區真係到期就要清田,但可以放係旁邊,會唔會係每區辦事不同?  發表於 2011-9-11 00:26
回復

031504 發表於 2011-8-31 23:21:36 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-8-31 23:03

係都唔出奇-_-...

我之前都申請,但果時申請錯左
搞到無得玩~諗著再申請過,,,,哩加要諗諗
再加上未必有時間打理,,,,

不過如果你真係好想試下~我又覺得可以去試下先
真係遇到咁多唔開心GE事咪唔玩囉

唉~諗著種野GE人人品會好D,,,,
回復

caca8j 發表於 2011-8-31 23:31:29 |顯示全部樓層
建議樓主,好與唔好都親身經歷下,唔使估估下
過程如何都係一個體驗,買都買唔到

yes i will... this weekend i will start for my 4 months farming life..  發表於 2011-9-1 22:06
回復

孖吉 發表於 2011-9-1 00:03:27 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-8-31 23:03

真係靠估當真,以為自己個 5'x5' 園圃好大 ...

你知唔知每個月康文處要處理幾多康樂課程申請?園圃只係其中一個,重有其他好多好多 course!抽簽佢會用人手做嗎?康文處用幾多電腦你睇吓訂場就知:可以網上,球場,區辦事處同時搶位 ... 佢有成 team 人睇住啲電腦,唯獨是抽簽呢啲 "細哎" 嘢要人手來做???

參加過康文處的班都知佢地啲班平靚正,有好多擁疐,同一批人玩完又玩有什麼出奇?呢d長期參加者同職員日見夜見,見佢地重多過見屋宛個 secu,打聲招呼,傾多兩句有乜出奇???

每期都見到你,見你下期錢都己經俾埋,清田的時候通融一下又有乜出奇???(雖然嚴格黎講係唔幾合規矩,但唔係黑幕啵~)

你留意一吓呢度都有好多花友以合法途徑抽到園圃,人地用咗幾多努力相信你唔會知。

唔好以為我玩開園圃為自己講好說話,其實我一次都未玩過。畢竟自己眼紅人地說三道四的人多的是,也見怪不怪。不過我唔想啲新人見到亂up當真,唱句反調啫~
回復

momodoll 發表於 2011-9-1 22:04:43 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-1 00:03
真係靠估當真,以為自己個 5'x5' 園圃好大 ...

你知唔知每個月康文處要處理幾多康樂課程申請?園圃只係 ...

我都係聽番黎, 只係同大家share下..
如果有咩講錯令大家誤解...我先say sorry.

朋友說他參加過吾同區的園圃計劃, 只獨是我將會參加的地區有不愉快事件發生.
等我参加完~我就會知佢講d野係岩定錯, 定只是個人觀點問題.

我吾comment康文處d野..因為我吾熟...(所以我edit佐原本個post, 加番個"疑似"先..)
但朋友說過, 只要第一次抽到, 之前都會疑似有個優先權去抽 (就好似公屋抽居屋咁)

anyway, 我對佢所講的""疑似開田之前一,二日先會清田...放係園圃邊...一到抽田o個日放番曬入去"好有comment...
因為我個人覺得對所有將會参加者好吾公平lor..

1. 就算同個職員有幾熟都好, 個職員點都吾可以容許d人把作物放係園圃邊, 政府請個人番黎吾係負責o係非活動期間幫d人看守佢o地的私人作物...
如果係咁, 我可吾可以早一,二日扲定我已經係屋企種緊o個d野上去放住先!?
(非活動期間d私人野放係政府地, 正常應要當垃圾處理吧, or扲去police office的失物認領區吧)

2. 我朋友住西環, 3次收田都要扲曬d野番屋企, 點解其他玩開而又住距離不足10-20分鐘路程的人就可以放??
職員係咪要公還公, 私還私? 大家都是下期已confirm抽到而又比佐錢wow...

3. 如果o個班玩開的人, 成日都送d收成比佐個職員...所以以至佢o地可以放d野係園圃邊 (this is assumption / question for discussion only, not yet proof).
咁到底有冇行賄成分?

另: 我講的只是我"將會"參加的地區, 而不是說所有地區都是這樣.
其他地區參加者吾好吾會呀.
回復

孖吉 發表於 2011-9-1 22:20:53 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-9-1 22:04
我都係聽番黎, 只係同大家share下..
如果有咩講錯令大家誤解...我先say sorry.

而家你收返之前講o既嘢,收窄咗範圍响 園圃職員 不公平對侍上面,咁我就淨係講呢樣啦~

你認為憑單方面的傳述我地可以討論啲乜呢?你唔會諗住果位 園圃職員 會上來 forum 同你對質下話? 有 case 的話你應該向 lcsd 投訴,才是解決問題的方法。
回復

momodoll 發表於 2011-9-1 22:26:38 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-1 22:20
而家你收返之前講o既嘢,收窄咗範圍响 園圃職員 不公平對侍上面,咁我就淨係講呢樣啦~

你認為憑單方面的 ...

到我體驗完呢4個月而真係有d咁ke情況出現, 我一定會投訴.
回復

孖吉 發表於 2011-9-1 22:55:34 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-9-1 22:26
到我體驗完呢4個月而真係有d咁ke情況出現, 我一定會投訴.

好多人去園圃都係為咗減壓,千萬唔好帶埋啲情絮去玩,祝你玩得開心
回復

Monk's 發表於 2011-9-3 00:38:12 |顯示全部樓層
開田了,努力

thanks~  發表於 2011-9-3 19:14
回復

momodoll 發表於 2011-9-3 19:14:48 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-1 22:55
好多人去園圃都係為咗減壓,千萬唔好帶埋啲情絮去玩,祝你玩得開心

Thanks~

今日已經去佐開田了~
今日呀sir一開始講守則o個時佢講佐2個point.,,

1. 佢話見到d園友d"彭"越起越高...覺得有機會影響到危險, 叫d人吾好起高過1.5米...d人即起哄話吾可以, 吾得-_-,,,
(o個下...真係好反感...咁你用得政府呢d設施, 係咪要守呢...)

2. 佢話今次呢期完佐之後, 請d花友扲番d植物回家, 吾好放係園圃邊..因為2星期左右的半陰日照. 吾會對d植物有好大影響..
佢ge reason 係d園丁係吾會help你o地淋水ke..(但我聽到有人細細聲話有人淋ke)

(吾知係咪有人玩完投訴la...因為我今日好早去到, 見到個園圃邊真係有好多一盆盆的...到開田o個時, 有幾家人扲走佐好多...)

另外我抽籤o個時見到有d家庭...每人一塊田...
到底是我o個區太多位定冇人玩?定係佢o地太lucky?
anyway, 我覺得一家4口. 不用一人一塊吧,,, 是否貪心了點?

by the way, 我相信有d人是好的, 好似今日有個婆婆同伯伯就very nice咁同我o地傾計, 而有一d家庭真係今日先扲d植物上黎...
婆婆仲同我講, 佢話覺得比多d後生玩好, 等佢o地知道農夫是幾辛苦..

總係有d人係覺得自己大哥大姐~_~  發表於 2011-9-6 05:36
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-9-3 19:48:36 |顯示全部樓層
以我知,有d人用曬全家人名去抽,所以抽中機會率會多d.

呢個我都了解。我都用佐四個人名先抽到。 但一家人一人塊。真的會令人覺得不快,而且也太貪心了吧。相信也是令好多人抽多次也抽不到的原因吧。  發表於 2011-9-3 20:09
回復

caca8j 發表於 2011-9-4 13:43:00 |顯示全部樓層
請問如果樓主一家抽到晒,有4塊田,你又會點?

一塊起兩塊止,要咁多做咩?又吾係話抽到幾多塊一定要足佢。。"假設"一家四口分別以獨立名義抽居屋,抽到四間,係咪又一人住一間?  發表於 2011-9-6 23:14
回復

zoeyuhk 發表於 2011-9-4 14:02:37 |顯示全部樓層
放鬆啲啦....
種野唔應該有咁大壓力,
雖然有時收成唔好我都會有啲唔開心, 瞓醒第朝咪再嚟過囉...
又唔洗諗咁多, 做左自己能力做到既, 就已經ok啦
盡量享受個過程同體驗, 我覺得已經好滿足, 收成只係奬勵吧了
明白到我地每日每餐既食物其實係幾咁珍貴, 背後既付出係幾咁偉大

諗多啲開心野, 加多啲正能量....努力~~~

Yes! Madam!  發表於 2011-9-6 23:14

評分

查看全部評分

回復

PACO 發表於 2011-9-6 06:54:57 |顯示全部樓層
DEAR 樓主,

請問那區治安咁差?應盡快投訴啊註場的員工有責任監管的,如果唔係每次簽到黎做乜?
如果你加個牌寫住已加農藥,效力未過,請勿接觸!咁會唔會好D呢?(咁當然係冇落啦)
其實我嗰面都有全家總動員報名嘅情況出現,因為先到先得關係,佢可能真係囉到幾塊田,但佢如果到開田日見到有舊人報唔到,都會出讓返比有需要嘅人,當然亦唔係全部人會咁做啦!睇彩數了!!
我嗰邊比較嚴,一有投訴,即刻做野!好似竹唔可以過五尺,一過就叫佢鋸短佢,如果唔係會幫你移走!
田邊唔好擺植物會阻礙淋水,下次去到全部入返哂自己塊田或搬走!!

管得幾公正噃,請問係邊區呀?  發表於 2011-9-11 00:36
你嗰區真係好自律,我嗰邊好聽d就叫人情味,吾好聽就冇王管。  發表於 2011-9-6 22:59
你喺邊區架, 管理得好好喎  發表於 2011-9-6 13:55
回復

PACO 發表於 2011-9-6 21:53:52 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-9-6 06:54
DEAR 樓主,

請問那區治安咁差?應盡快投訴啊註場的員工有責任監管的,如果唔係每次簽到黎做乜?

大家自律啫

係㗎!我地好自律㗎!  發表於 2011-9-6 22:09
回復

PACO 發表於 2011-9-7 07:17:37 |顯示全部樓層
MONO你都係咁話呢,係喎呢排好少見到你,你最近有冇收成?我嗰D唔知點解C哂

得洛神花收。茄子都係好似有病。可能個田真係無正式休養過。呢幾期都係收田唔夠兩三個星期就開田。  發表於 2011-9-16 00:08
回復

Vienne 發表於 2011-9-9 16:04:02 |顯示全部樓層
我都玩左三年園圃,有d園友的確係期期都有份,但據我所知,佢地係出動晒d親戚朋友幫手抽,我自己一次都會入三個屋企人去抽田,但都有試過抽唔到。園圃d管理員多數係part time黎,或者係workman之類,康文署做抽簽d職員係另一批人,佢地有萬七個活動要搞,邊得閒理你,所以我覺得冇黑箱作業呢回事。至於偷野我地呢邊就冇,一來我地園圃細,個位又隔涉,二來管理員坐係門口對面,佢認得大部份園友,所以我地冇人偷野。我咁諗,比人偷野係會唔憤氣,但係都係種黎玩下je,唔好咁上心會好過d。同埋我塊田又網又夾圍住晒,我又轉種蘿蔔紅菜頭之類,菜只係少少,冇野比人偷。
回復