公司福利 - 特別版

作者: ayclui 發表于 2008-3-20 11:57:02
6368 58
今日搭車時忽然想知香港嘅公司(本地/外資)有d 咩特別嘅福利...知吓行情都好丫~

闊佬嘢例如: 我細佬公司係英資IT公司, 每年有HK$2000 買眼鏡/ 隱形眼鏡津貼, 實報實銷, 幾正呀~

又或者可以講吓公司嘅刻薄嘢...等大家有得参考吓/ 反省吓自己係幾咁比上不足, 比下有餘丫

tata 發表於 2008-3-20 12:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-20 11:57 發表
今日搭車時忽然想知香港嘅公司(本地/外資)有d 咩特別嘅福利...知吓行程都好丫~

闊佬嘢例如: 我細佬公司係英資IT公司, 每年有HK$2000 買眼鏡/ 隱形眼鏡津貼, 實報實銷, 幾正呀~

又或者可以講吓公司嘅刻薄嘢...等大 ...

嘩.......眼鏡津貼呀, 第一次聽喎, 仲有無其他福利??? 我朋友老公間公司就有生仔津貼, 男或女都有兩皮嘢, 當然係實報實销啦, 都幾正
回復

ayclui 發表於 2008-3-20 12:18:50 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-20 12:00 發表

嘩.......眼鏡津貼呀, 第一次聽喎, 仲有無其他福利??? 我朋友老公間公司就有生仔津貼, 男或女都有兩皮嘢, 當然係實報實销啦, 都幾正

生仔津貼兩皮嘢? 嘩...我舊公司(德資), 生仔有12 weeks 產假...都好爽皮o架
回復

everydayfan 發表於 2008-3-20 14:26:06 |顯示全部樓層
我公司(比利時資) 每個星期都可以claim約港幣700蚊應酬費, 即係的士錢食飯錢都可以claim~
實行home office制度, 唔洗日日趕頭趕命仆返公司打咭~
回復

EddieOR 發表於 2008-3-20 14:53:02 |顯示全部樓層
之前係花店做
年三十零晨 2:00左右走 --> $50 搭車錢,用左 $8.5
年初一零晨 5:00左右走 --> $50 利是
年初四返工 --> $20 利是
總共送貨貼士 --> $10 + 20 + $10/2 = $35
加咪日日都有得請食 Lunch,次次都食成 $33 左右,
三日都食左好老細 $100,仲要食飯個段時間都計著人工
正,人工 $26 一小時
回復

ayclui 發表於 2008-3-20 15:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-3-20 14:26 發表
我公司(比利時資) 每個星期都可以claim約港幣700蚊應酬費, 即係的士錢食飯錢都可以claim~
實行home office制度, 唔洗日日趕頭趕命仆返公司打咭~

嘩, 呢個掂呀, 係咪人人有得claim o架? 定係經理級先得呢?
回復

tata 發表於 2008-3-20 15:24:28 |顯示全部樓層
有間大嘅航空公司好似話做滿20年有終身廉價機票, 都幾正架
回復

mcyan 發表於 2008-3-20 15:28:29 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-3-20 14:26 發表

嘩勁正呀,一個月多二千幾蚊駛,好呀。

我只係試過OT過十二點先有食飯錢,但係第二日都要準時九點正返工
回復

ayclui 發表於 2008-3-20 16:03:34 |顯示全部樓層
我宜家間公司(美資)OT到 21:00 就有得claim 的士錢同 $50 飯錢...不過同我無關...我日日 sharp 走嘅...
回復

mcyan 發表於 2008-3-20 16:06:30 |顯示全部樓層
我有friend係中資公司做有理髮費架,同埋福利都好好,做到唔願走。
回復

ayclui 發表於 2008-3-20 16:12:04 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-3-20 16:06 發表
我有friend係中資公司做有理髮費架,同埋福利都好好,做到唔願走。

嘩, 又有新嘢...唔知有無公司會有mask(美白保濕果d)派呢?  
回復

tata 發表於 2008-3-20 16:19:39 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-20 16:12 發表

嘩, 又有新嘢...唔知有無公司會有mask(美白保濕果d)派呢?  

喺美容院做咪有囉 朋友做嗰間地產公司, 買樓有1%回贈, 都夠買吓燈飾嘅
回復

比得大帝 發表於 2008-3-20 16:24:19 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-20 15:24 發表
有間大嘅航空公司好似話做滿20年有終身廉價機票, 都幾正架

所有機佬都有嫁, 我老婆都有, 所以佢話公司點衰都要做到 retire.
回復

Fonica 發表於 2008-3-20 16:25:54 |顯示全部樓層
我公司有乾洗衣服津貼,不過一個月上限4套咁大把
回復

tata 發表於 2008-3-20 16:27:20 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-20 16:24 發表

所有機佬都有嫁, 我老婆都有, 所以佢話公司點衰都要做到 retire.

係呀, 最正係喺入面做連朋友都可以攞埋嘛, 但係就一年換一個朋友名, 如果換男朋友換得密嘅就..........
回復

比得大帝 發表於 2008-3-20 16:28:14 |顯示全部樓層
以前公司番大陸有600元 allowance. 後來公司話cut budget, 有個人提出話改實報實消, 做咗千古罪人, 果個人就係我   <--唔敢俾人見到個樣
回復

比得大帝 發表於 2008-3-20 16:29:34 |顯示全部樓層
你地想唔想我再講我以前以前間公司好到嚇死人的福利呀
回復

Fonica 發表於 2008-3-20 16:30:55 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-20 16:29 發表
你地想唔想我再講我以前以前間公司好到嚇死人的福利呀

好到嚇死人?係正話定反話先
回復

比得大帝 發表於 2008-3-20 16:33:12 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-20 16:27 發表

係呀, 最正係喺入面做連朋友都可以攞埋嘛, 但係就一年換一個朋友名, 如果換男朋友換得密嘅就..........

係呀, 老豆老母, parents in law, 仔 =< 23, 兩個 brothers sisters

你講果d係俾未結婚的人用的.  因為佢地話有老公老婆就冇福利唔公平喎.

回復

比得大帝 發表於 2008-3-20 16:34:32 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-3-20 16:30 發表

好到嚇死人?係正話定反話先

緊係正話啦, 我都話以前以前果間囉, 而家呢間乜都冇
回復

123下一頁