請問香港島依邊邊度有香草種子賣呀?

作者: zero0796 發表于 2011-8-23 15:27:57
2093 7
如題
新手想試下種返d,最好係星期日都有開或者收得遲d
謝謝
KKKK 發表於 2011-8-23 16:45:31 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-8-23 15:42
我有從其他花友處分享得來的九層塔, 芫荽及外形似芫荽的parsley (italian plain leaf) 。有興趣可pm我。:ha ...

Parsley 好種嗎?我落種到 Capsule Pot 嘅種子,落咗好耐到依家都無反應﹗(其實應該到涼啲嘅時候先種嘅﹗)
回復

Cora 發表於 2011-8-23 16:58:25 |顯示全部樓層
"Parsley 好種嗎" - 我就係無時間試所以咪林住分享比其他花友lor!
如果zero0796無興趣(或重有剩-今晚check,check),我pm你吧!
回復

zero0796 發表於 2011-8-23 17:21:19 |顯示全部樓層

3種有興趣不過驚新手咩都唔識會種死左!

有咩好驚?我都係六月開始嘅新手﹗都有種唔起﹑又有種得好似幾好嘅﹗最重要係要去開始同要有耐性﹗  發表於 2011-8-23 17:43
回復

Cora 發表於 2011-8-23 15:42:43 |顯示全部樓層
我有從其他花友處分享得來的九層塔, 芫荽及外形似芫荽的parsley (italian plain leaf) 。有興趣可pm我。
回復

Springonions 發表於 2011-8-23 21:27:36 |顯示全部樓層
西港城(即信德中心對面)的隔里有間種子行,好似叫黄源記,有外國入口的香草種子。但聽聞香草的種子好難發芽,都係用插枝好d。
回復

HelloFanny 發表於 2011-8-23 21:40:28 |顯示全部樓層
我係數碼港間 international 到買左 sweet basil & lemon basil.  你想要可以 pm 我!
回復

zoeyuhk 發表於 2011-8-23 21:46:47 |顯示全部樓層
如果你有時間你入南丫島個有機農場買, 嗰到啲香草好出名的
回復