恭喜香港園藝館

作者: EddieOR 發表于 2008-3-19 21:04:29
1791 10
今日: 584, 昨日: 850, 最高日: 850
係呢個月見到最高日既數字都變左好幾次,
發覺大家積極左討論,開心。
人流而且愈來愈多,見多左好多新人都 post 問題上黎問,開心。
gtrnismo 發表於 2008-3-19 23:23:53 |顯示全部樓層

我想問一個問題

其實呢個forum有個好大既優點
就係load得好快

請問有無it人解釋以下點解?
回復

cross 發表於 2008-3-20 09:43:55 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-19 23:23 發表
其實呢個forum有個好大既優點
就係load得好快

請問有無it人解釋以下點解?

瀏覽者機同server本身關係
而且頁面要載入的東西並不多
流量不算多..server運作得順暢
應該是這樣了
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-20 11:54:27 |顯示全部樓層

我電腦白痴

原帖由 cross 於 2008-3-20 09:43 發表

瀏覽者機同server本身關係
而且頁面要載入的東西並不多
流量不算多..server運作得順暢
應該是這樣了

聽落有道理, 感如果以後多左人米慢左囉?
會吾會架
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-20 13:11:55 |顯示全部樓層
甘多8字, 好意頭por~
回復

cross 發表於 2008-3-20 15:34:46 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-20 11:54 發表

聽落有道理, 感如果以後多左人米慢左囉?
會吾會架

基本上係會
一條水管粗度有限
同一時間流過的水量可以算是有限制的
你電腦同時間開多幾個程式都會慢d啦
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-24 00:51:59 |顯示全部樓層

PPCCWW

原帖由 cross 於 2008-3-20 15:34 發表

基本上係會
一條水管粗度有限
同一時間流過的水量可以算是有限制的
你電腦同時間開多幾個程式都會慢d啦

螞蟻大交

原來係感
回復

EddieOR 發表於 2008-3-24 01:09:14 |顯示全部樓層
回覆返你條水管 + 網絡速度因素。

第一:

「一條水管粗度有限」,你可以要求網絡供應商設定水管的上載和下載比率,
如果你唔要求,佢會自己同你 SET,所以唔係用哂成條水管。
例如你下載係 80%,上載20%,你就只係用條水管既 80%黎瀏覽呢個網站。

第二:

網絡供應商永遠都係用細b 10Mb(注意唔係 10MB),單位唔同。
所以 10Mb寬頻永遠都去到 10MB。
B:Byte
b:bit

8 bits = 1 Byte
所以申請後,永遠都比 10MB 慢好多

第三:

有 d ISP 係俾成座樓既人用同一個 Server
例如佢係俾 100Mb 你個座,如果成座樓得你一個用電腦,你就用哂 100Mb
如果兩個人用既話,你就用 50Mb
回復

cross 發表於 2008-3-24 10:36:21 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-3-24 01:09 發表

第一:

「一條水管粗度有限」,你可以要求網絡供應商設定水管的上載和下載比率,
例如你下載係 80%,上載20%,你就只係用條水管既 80% ...

你唔計佢本身同你設家的上傳下載使用率..
都係等於有個無形的水管
不過比買番黎果條有細無大
我諗唔到你會答咁多
回復

carlo 發表於 2008-3-24 16:48:12 |顯示全部樓層
恭喜晒
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-24 21:39:42 |顯示全部樓層

非常仔細

原帖由 EddieOR 於 2008-3-24 01:09 發表

第一:

例如你下載係 80%,上載20%,你就只係用條水管既 80% ...

原來一人分D感架...明白了thank you

可以有此有求? 唔講真係唔知

係唔係間間都可以要求?
回復