新手種植....除了工具, 仲要買土...請指教!!

作者: yvonneyiu526 發表于 2011-8-22 11:45:01
1373 5
下個月要交田了, 又不知道是否抽中, 所以除了要買種子外, 還要買土啊?? 請問各位師兄師姐, 哪種品牌的土質好呢??
Thanks~
麥煞那 發表於 2011-8-23 21:23:07 |顯示全部樓層
靚土 係 普普通通 既選擇

價錢普通 品質都係普通

P.S. 我覺得靚土都唔多肥 我種乜要要好重手另外落肥
回復

yellowyiyi 發表於 2011-8-27 00:37:37 |顯示全部樓層
靚土=翠筠?
我用呢隻架~ 覺得幾好用, 又平, 又少蟲, 種咩都ok
其實我都想知多d關於泥土的選擇.
問店主, 都係答埋d大路野"呢隻啦, 呢隻咩都種得..." = 佢店中賣果一隻lor...
回復

寧望月 發表於 2011-8-27 16:22:18 |顯示全部樓層
yellowyiyi 發表於 2011-8-27 00:37
靚土=翠筠?

絕對認同- -
其實最好自溝,我溝下溝下....出了一些的都好OK說~
不過說實溝土和靚土分別方法該一樣,
溼水後用手一捏會散就是好@ @
回復

yvonneyiu526 發表於 2011-8-31 13:42:58 |顯示全部樓層
yellowyiyi 發表於 2011-8-27 00:37
靚土=翠筠?

我上星期買了"繽紛"自己包裝既土...仲未用, 希望ok啦!!
回復

yvonneyiu526 發表於 2011-8-31 13:38:08 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-8-23 21:23
靚土 係 普普通通 既選擇  

價錢普通 品質都係普通  

我問過, d舖頭都話土其實係冇肥料既, 要自己加既!!
回復