急求助!盆小森林變成咁,如何急救?

作者: boap 發表于 2011-8-21 21:05:16
1288 12
上層:發財樹或竹柏,不清楚(枯)
中層:羅漢松(枯)
下層:火龍果苗 (健康)

wince 發表於 2011-8-21 21:24:40 |顯示全部樓層
d竹柏冇得救嘞,掉左佢啦,再種過啦.種子盆栽通常半年貨仔到.我都種左幾盆..
回復

boap 發表於 2011-8-21 21:30:13 |顯示全部樓層
點解會得半年貨仔咁少? 我買咗返來一兩個月咋
回復

wince 發表於 2011-8-21 21:31:24 |顯示全部樓層
火龍果另種啦
回復

boap 發表於 2011-8-21 21:34:00 |顯示全部樓層
其實三種一起種其實係咪基本上唔work?
我上網搵佢哋所需淋水密度
人人眾說紛紜,有啲話幾日,有啲話成個星期一次
有啲話噴下就得
唉,結果搞成咁咯
回復

aprilhung 發表於 2011-8-21 21:54:45 |顯示全部樓層
這三種植物不應放在同一盆中。

可嘗試分開植物種植。
回復

boap 發表於 2011-8-21 22:10:43 |顯示全部樓層
羅漢松如今應如何拯救

你盆羅漢松都好似好黃咁喎!係得番火龍果冇事,重想點救?  發表於 2011-8-21 22:42
回復

麥煞那 發表於 2011-8-21 23:04:14 |顯示全部樓層
個人覺得種子森林 通常係短期裝飾品

如果的配搭唔好既話 真係得半年到一年貨仔

不過都有的例外 我見過有間跌打醫管都有一盆 羅漢松+發財樹+青苔 keep 左2年 都仲好 fresh
回復

aprilhung 發表於 2011-8-21 23:23:17 |顯示全部樓層
boap 發表於 2011-8-21 22:10
羅漢松如今應如何拯救

羅漢松會長成一棵大樹,不適合盆植......

另種一盆,逐日慢慢加水(每次少少),放在有陽光照到的地方(勿太晒),等他的根葉恢復。
回復

Kel 發表於 2011-8-22 00:44:14 |顯示全部樓層
boap 發表於 2011-8-21 21:34
其實三種一起種其實係咪基本上唔work?
我上網搵佢哋所需淋水密度
人人眾說紛紜,有啲話幾日,有啲話成個星 ...

澆水的次數依每個栽培場所而有所不同
例如通爽又多日曬的地方可以淋多啲,濕度高空氣不流通的地方可以淋少啲
主要觀察植料的乾濕程度,難一概而論

羅漢松的葉子看來還有點綠,不過竹柏已經乾哂
最好分開種,換一些疏鬆的植料,放到有明亮日照又通風涼爽的地方較好 :- )
回復

Kel 發表於 2011-8-22 06:47:34 |顯示全部樓層
boap 發表於 2011-8-22 02:52
ok我會盡力試試

另外我屋企個窗台其實有日照光,但非直射的陽光,會否有問題? ...

作為室內觀葉植物栽培應該可以吧

不過這些植物需光量多,成株後的體積也不小,室外環境或會比較適合 :- )
回復

owlcyr 發表於 2011-8-22 10:04:20 |顯示全部樓層
唔一定係半年o既~

我幾年前都有種,無問題wo,就咁擺窗台,2-3日淋下水,不過因為後來全部都大晒,要分盆種了.
而家棵羅漢松有1呎左右,竹柏仲離譜,已木質化,好大盆,差唔多2呎,種o左落地....
至於火龍果苗,生到好亂同埋好粗好長,成隻手指咁.....比o左人了~

回復

boap 發表於 2011-8-22 02:52:15 |顯示全部樓層
ok我會盡力試試

另外我屋企個窗台其實有日照光,但非直射的陽光,會否有問題?
回復