快快樂樂迎夏播~~~(有冇人想要通菜呢~~~!!!)

作者: mirry 發表于 2011-8-18 00:07:56
82826 1063
亞魚 發表於 2011-9-12 14:45:37 |顯示全部樓層
題外話問一問大家,你地點樣CHECKD泥既PH值架?
回復

mirry 發表於 2011-9-12 15:03:29 來自手機 |顯示全部樓層
亞魚 發表於 2011-9-12 14:45

係咪可以用ph試紙?

我都係咁諗,不過你地係咪都用試紙?  發表於 2011-9-12 15:49
回復

Springonions 發表於 2011-9-12 16:05:45 |顯示全部樓層
亞魚 發表於 2011-9-12 14:45

我認得政府漁農處d專家,佢教把少少泥用蒸溜水浸一晚,再用ph紙試.

嗯嗯~~抄低先~HAHA~  發表於 2011-9-12 16:10
回復

vivio 發表於 2011-9-12 21:26:16 |顯示全部樓層

大家好,中秋節快樂
我第一次抽到園圃,同朋友一人一格田,真係好開心好興奮呀
但唔係好知要準備d咩,請問有咩要做的呢?

追po睇到要:
買花生麩同骨粉基肥,石灰<=港島區好似去上環?十蚊店d又得唔得?
浸花生麩水(好似話好臭,係咪不開樽蓋都臭架?)同上,十蚊店既可唔可以浸?
培苗<=係屋企用科學泥同花盆得唔得架?還是應用淺身盆?
種子,有無邊d係簡單易種有收成的推介呢?或者有無種子可以分享呢?(好厚面皮添

(朋友咩都無種過,帶埋阿媽去散心架,希望大家幫幫手,指教指教呀)

恭喜恭喜~一齊加油~  發表於 2011-9-13 23:11
中秋節快樂呀,你想要瓜、果、菜邊樣呀?果我得紫色蕃茄、紅菜頭、南瓜咁喇,菜就可能要睇下其他花友有無喇,如果你要,pm我喇  發表於 2011-9-13 01:45
回復

Kinawong 發表於 2011-9-12 21:56:14 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-9-1 09:30
)))) 各位係唔係去濕平呀?有花友好想一齊去血拼呀!又有花友想散貨!!

3 Sept: babycherry

4 Sept: babycherry

10 Sept:

11 Sept:

17 Sept: babycherry

18 Sept:

24 Sept: babycherry 、Kinawong

25 Sept:

Cherry, 24/9 成唔成呢?

好似成左喇, 好似話去元朗呀~  發表於 2011-9-13 01:43
回復

呀雞老豆 發表於 2011-9-13 20:43:44 |顯示全部樓層

為咗大家既秋播,卒之辛苦完我返黎喇))))))))))

mirry  welcome back~~  發表於 1 分鐘前

Juliana  Luffy 搵唔搵到買種子的地方呀? ^^ <--X2
luffy  搵唔搵到買種子的地方呀? ^^
======================
100円店就有,但品種唔多,而且又係made in china,無乜興趣買,求其執幾包就算
P9140657 copy.jpg

zoeyuhk  好唔好玩呀???  發表於 2 小時前
==========================
正到不得了呀,天又藍,風又涼,水又清

沖繩菠蘿呀,呀女一個,我一個,仲有一個

zoeyuhk  你無買小松菜呀???
==================
小松菜???乜黎架???我淨係買咗相片入面果D咋

Juliana  我係日本買好多當地貨時, 有好多農產品都會寫中國, 但我估其實係指日本既中國, 因為日本D 農產品咁豐富咁多靚野, 邊會揀我地祖國既貨!!
Juliana  而且又係made in china, <--日本本土好似係有個叫中國的地方!!
================================
咁抵死,個地方名叫中國 ....

mirry  個菠蘿好似鎖匙扣呀!!!! 個30日白蘿蔔好可愛呀!!! 佢隔離果包係咩黎????
===================================

Juliana  大根???
zoeyuhk  攪到我都想知係咩=•=
mirry  笑到衰衰咁又唔答人, 即係咩事呢你
==========================
咪圓型既蘿蔔囉

e...咁我有啲興趣喎hehe.....  發表於 2011-9-15 00:04
大根???  發表於 2011-9-14 22:25
攪到我都想知係咩=•=  發表於 2011-9-14 21:13
笑到衰衰咁又唔答人, 即係咩事呢你  發表於 2011-9-14 20:57
個菠蘿好似鎖匙扣呀!!!! 個30日白蘿蔔好可愛呀!!! 佢隔離果包係咩黎????  發表於 2011-9-14 19:10
回復

purplelove 發表於 2011-9-13 21:47:10 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2011-9-12 21:26
大家好,中秋節快樂
我第一次抽到園圃,同朋友一人一格田,真係好開心好興奮呀
但唔係好知要準備d咩 ...

恭喜晒你!!!! (仲我自己, haha )

如果你想分享種子,你24/9去唔去呀? 我地一班花友去濕平同埋散種子呀

((btw我o係港島返工, 如果我放工搭MTR去北角你O唔OK? 我拎D種子畀你都可以呀 ))

我8月都吽左花生麩水, 唔...... 真係好臭架 XDD

我睇花老師個POST跟住做::::::

-用2L水樽浸,花生麩:水 = 1:15~~ (但唔好貪心入滿水, 因為花生麩發酵會有好多氣, 個膠樽會好逼...)
-用MARKER寫低幾時開始浸
-隔2個星期放下氣, 同埋要搞勻佢~~
-大概要3個月先會FULLY發酵
-老師話, 隨時間愈長, 就愈無味~~

記得要拎實個樽蓋呀!!! (我老公直情用保鮮紙包到實一實, 因為我好驚惹蚊滋呀!!)
用既時候, 我會再開稀D, 大概1:7~~

你去上環買啦, 信德對面行車線,巴士站個一帶有幾間
你應該可以買齊晒種子,泥同埋D肥料~
因為10蚊店未必有種子~~

培苗我都係用靚土架咋,可能自己加D沙~~
我用細細個膠兜培苗,最好就軟身膠,咁拎D苗苗出黎時容易D嘛
但有D菜菜係要直播架~~唔使培苗~

講起園圃我就好興奮架喇!!!

purplelove,多謝你先,pm再約呀. 星期六有堂上,過唔到去元朗  發表於 2011-9-13 22:19
回復

puffycream 發表於 2011-9-14 11:06:13 |顯示全部樓層

babycherry  好似成左喇, 好似話去元朗呀~  發表於 昨天 01:43

24/9成左, 等我幫手推動下啦........時間方面,  好似有朋友要上午返工,下午啦,不如 2:30 p.m.  ok 嗎?

行程方面,可以先tea,散下貨,吹下水,之後去3兄&平記濕平

聚腳地方有無建議阿?  我唔熟元朗,要我諗我淨係記得3兄對面有2間餐廳,平記隔離有間大快活架詐.......又或者先係1度等然後1齊搵地方飲飲食食.....

之前報左名既有以下,如有其他朋友出席請報1報數:

24 Sept:
babycherry,
pufycream,
zoeyuhk,
purplelove,
JULIANA,
Kinawong,
Springonions
csw_sylvia

Springonions  我好厚面皮,大家素未謀面,可唔可以受埋我玩? 我係港島人, 未曾自己一個人去過元朗,冇人帶就一定唔洗去.  發表於 14 分鐘前

緊係可以受埋你玩,我相信大家都唔介意的,元朗以前對我嚟講都好似返大6咁遠,係最近愛上種菜先去過幾次咋。

csw_sylvia  可以只 join 你們 tea, 吸收經驗嗎 ? 濕平呢, 因我每星期都會去元朗兩三次, 等和老公一起時才買
真好阿,你每星期都會去元朗兩三次,不如你幫手提議下聚腳地方

To babycherry: 唔知重有無其他人要返工阿,幾多點你提議啦, 不過我入嚟要用1.5hrs,早極我都係1200左右先可以到(but 可以去飲茶),我個日都會當係同你地去旅行^^

To Zoe: 我剛send左短信比阿雞老豆&Mirry 啦,誠邀佢地2位出席^^

To Sylvia: 我估中式/西式都無所為,最緊要容納到我地咁多人(around 10),同埋啲伙計唔好1食完超快趕人走

Momodoll: where is your 園圃? So you cannot join?  Maybe next time la

csw_sylvia  around 10 個人, 又要食完伙計都唔會趕人, 真是有點難度, 我想最有可能是飲中茶(lunch or 下午荼)或 Mac 記
咁不如元朗廣場地下麥記,夠當眼,易搵,又唔驚坐得耐被人趕........定係大家都喜歡飲中茶? 請大家比啲意見黎

momodoll :獅子山黎元朗好似很遠呢,我都剛抽到花墟既園圃,好開心,以後方便好多

babycherry  飲茶幾好丫~咁就飲茶啦,麻煩csw_sylvia 幫忙睇下邊間茶樓好

(阿雞老豆回覆左未能出席阿,叫我地吹得開心啲)

csw_sylvia  我都唔知邊間好, 不過多數是去 3 兄對面那間 x星飲早茶 (午市和下午茶都沒有試過).  
e? 係3 兄對面好方便阿,就等我地試下啦

將有幾天不能上這裡, 你們決定後在這裡公告吧 !  發表於 2011-9-16 16:50
我都唔知邊間好, 不過多數是去 3 兄對面那間 x星飲早茶 (午市和下午茶都沒有試過).  發表於 2011-9-16 16:44
我係c子山公園呀~  發表於 2011-9-16 13:29
飲茶幾好丫~ 又可以傾下計, 同埋最緊要係圓枱, 呵呵~~~ 唔好去麥記同小朋友掙位喇, 話哂 weekend..... 呵呵  發表於 2011-9-16 09:19
係已話我  發表於 2011-9-16 09:17
回復

mirry 發表於 2011-9-14 19:12:38 |顯示全部樓層
我呢D係陳平記隔離街返工既, 你地咪好羨慕我LOR~~~

吓? 咁方便?  發表於 2011-9-15 14:27
超羨慕啦!我好難得入去一次咖!  發表於 2011-9-15 08:47
=.=.....................................  發表於 2011-9-14 20:19
夜麻麻都咁曬既!?  發表於 2011-9-14 19:49
係呀,係呀,羡慕。我住百冇港島。淨係返工近。  發表於 2011-9-14 19:25
回復

mirry 發表於 2011-9-14 19:31:43 |顯示全部樓層

你地收到種子要講聲WOR, 等我唔洗心掛掛~~

1).Zoeyuhk
2).hempseed
3).SpringOnions <---- 收左, 我D字係咪寫得好大呢, 郵差叔叔應該唔會睇錯!!!
4).VIWET
5) miffymary
6)Momodoll <----收左!!
7) csw_sylvia
8) DORA (thanks!) <----- 你冇俾地址我!!!!
9) luffy
10)寧望月<----- 你冇俾地址我!!!!
11) JULIANA
12) wai121 (Thx!)
13) LHS1 (thanks!)
14)蕃薯mo (thankyou)
15.) catcatduck < thanks >
16) lowb_kayee
17. ChowChow (我又嚟排隊,多謝mirry)
18) Puffycream (THANKS!)
19). Kinawong (Thanks. Mirry )

momodoll  i received today la! thanks! 但d種子好似比郵差叔叔打完一身咁...有d爆開佐...希望出到芽la..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

點解咁架!!!!!!!!!!!! 全部爆哂呀????? 我仲有剩呀, 好有需要, 我可以RESEND 架~

mirry,係咪北海道蜜瓜?收到喇,好多謝你呀!>v<  發表於 2011-9-16 00:46
收到la, Thx!  發表於 2011-9-15 14:28
PM 左你啦!請查收。  發表於 2011-9-15 11:40
收到啦, thx  發表於 2011-9-15 10:11
Today 我已經收到種子 thank you !!!  發表於 2011-9-15 02:49
回復

Springonions 發表於 2011-9-14 21:43:01 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-9-14 19:31

1).Zoeyuhk

收到啦,完整無缺。Love you.
回復

Kinawong 發表於 2011-9-14 21:44:14 |顯示全部樓層

1).Zoeyuhk

收到啦! 多謝你
回復

cowcowpop 發表於 2011-9-14 21:54:20 |顯示全部樓層
噚日,我種左蔥菜,菜心及白菜。
今天開始砌另一塊田。圍左,落左沙+少量肥料。
‥‥哈哈‥‥哈哈‥今年又將會多一塊田。
回復

momodoll 發表於 2011-9-14 22:01:54 |顯示全部樓層

1).Zoeyuhk

d種子好似比老鼠偷食完咁...
但都仲有3種冇事^^~

我試下種佐先~如果吾得先再寄la~

唔得, 唔夠, 唔理咩都好, 總之想再要就話我知~  發表於 2011-9-14 22:28
回復

Juliana 發表於 2011-9-14 22:09:48 |顯示全部樓層

**DELETE***

babycherry  XDDD  發表於 1 分鐘前 <--

XDDD  發表於 2011-9-14 23:55
回復

Juliana 發表於 2011-9-14 22:11:22 |顯示全部樓層
雞爸睇下, 冇呃你格!! JAPAN 中國.jpg

中國區,鳥取縣 ^^ 原來水晶梨係中國出產架 =.="  發表於 2011-9-14 22:45
回復

babycherry 發表於 2011-9-14 23:57:31 |顯示全部樓層

今晚煲左芫茜皮蛋魚片湯,仲打算種芫茜,因為好鐘意芫茜既香味!
點知我屋企隻佬放工返黎飲左碗,佢話好怪,第一次飲,飲完覺得"那"喉
咁我仲種唔種 -_-''' 不過已經落左泥,希望長大喇

我唔係用種子種,頭先係度 search 到d早幾年d花友話用剪左既根落泥都可以種度,所以頭先即刻係垃圾桶執返d根洗乾淨塞佢地入黎,試下先,唔得先爆殼,我睇左話一粒籽內可標兩棵出黎,上次陳平記左包

zoe,你係邊度種,屋企都係既 68平方尺÷ 2 的小菜園 ?唔知屋企種唔種得大,大陽走哂位!

Juliana  芫茜皮蛋魚片湯 <--正呀!! 勁like 莞西同蔥既味!! 我都有種蔥!  發表於 昨天 23:59

我同事岩岩返完大陸,買左d蔥種子,聽日比少少我喎!
我都想種蔥呀,因為成日蒸魚無蔥用呀!

Juliana  蔥同莞西我有好多種子呀!! 諗字24號散貨但我d 蔥係買返黎再種格..hehe  發表於 21 秒前

你指留蔥頭入泥呀?

有呀, 有蔥送架,不過無訂方種,唔知放係廚房種好唔好呢,但廚房只有水種黃金葛...!

好,咁weekend 先去買菜

Juliana  唔知放係廚房種好唔好呢<-我就係放係廚房種, 食左2轉, 第3轉過2日食得!!  發表於 8 小時前

好的~我試下

Ladyfafa  我尋晚都落左d芫茜種子~~ 蒸魚加少少, 特別野味~~  發表於 6 分鐘前

咁你有無爆報呀?

csw_sylvia  芫茜皮蛋魚片湯-下火幾好. 莞西的根很脆弱, 用切下來的頭種不容易喎.  發表於 半小時前

係架咩? 我都係試下,唔試唔知嘛!多謝提點!哈哈~
可惜我老公個人無乜火,所以佢唔鐘意飲囉!  

我嗰個街市仲有得送喎,仲鬼死咁大棵呀  發表於 2011-9-15 10:50
我尋晚都落左d芫茜種子~~ 蒸魚加少少, 特別野味~~  發表於 2011-9-15 10:40
芫茜皮蛋魚片湯-下火幾好. 莞西的根很脆弱, 用切下來的頭種不容易喎.  發表於 2011-9-15 10:14
唔知放係廚房種好唔好呢<-我就係放係廚房種, 食左2轉, 第3轉過2日食得!!  發表於 2011-9-15 00:49
你買菜無蔥送咩???<--而家仲有呢回事咩?? 次次都要1-2蚊買呀!!  發表於 2011-9-15 00:28
回復

neddylo 發表於 2011-9-15 10:01:03 |顯示全部樓層

講真....過左中秋都仲好熱,係咪要延後秋播呢 ?

zoeyuhk  我咩都未開始>•<

小弟都係,淨係買左個薯仔返黎,本來計劃種的菜都未開始過

唉....我連泥都未攪啊~~~一星期推一星期, 都唔知做咩日日都咁忙>.<  發表於 2011-9-15 12:37
我咩都未開始>•<  發表於 2011-9-15 10:29
回復

Coffee911 發表於 2011-9-15 23:40:01 |顯示全部樓層
Hi 大家好, 剛第一次抽到園圃,但係自己原來一舊雲, 朋友話, 下田前要準備吓,請問大家可否指教吓呢?
例如有咩工具要買, 這季節種咩好呢? (因只有4個月) 要用有咩肥呢? 有冇d天然殺蟲劑?
成個腦都是問號,  請各師兄師姐多多指教......

竟然推介我o個個~太抬舉我la~XD~  發表於 2011-9-16 13:30
搵左毛毛既比你睇 http://hkplants.com/thread-82077-1-1.html  發表於 2011-9-16 00:04
焗田啦...但係要用一個星期=.="" 係屋企培定苗先  發表於 2011-9-15 23:51
幾時交田架?發住苗先啦^^......我都唔識種田架><  發表於 2011-9-15 23:48
你...有無search 下d post先?  發表於 2011-9-15 23:42
回復

mirry 發表於 2011-9-15 23:41:47 |顯示全部樓層
Coffee911 發表於 2011-9-15 23:40
Hi 大家好, 剛第一次抽到園圃,但係自己原來一舊雲, 朋友話, 下田前要準備吓,請問大家可否指教吓呢?
例如 ...

我係天台種, 幫唔到你, 不過多D黎傾下, 好多人都幫到你架~
回復