返回列表 發新帖

洛神葵

作者: 黃太 發表于 2011-8-17 20:30:20
6047 50
黃太 發表於 2011-10-16 22:05:55 |顯示全部樓層
ysljjj 發表於 2011-10-16 19:37
想請教下,種洛神花會唔會野蟻架?我種左一盆但有朋友叫我放花園出面因為會有好多蟻,話熱情果都一樣,我又 ...

洛神花與熱情果啲花糖都係好勁,種乏戶外會好啲
回復

小Con子 發表於 2011-10-17 08:51:08 |顯示全部樓層
黃太 發表於 2011-10-16 22:03
你棵洛神點呀?

死咗棵,仲有其他5棵+6支 希望下個月有得收啦

有花個支係死剩種(插支)
http://www.hkplants.com/home.php ... um&picid=148282
回復

菲愛花 發表於 2011-10-17 10:22:20 |顯示全部樓層
tippsy 發表於 2011-10-16 10:22
去到一睇﹐ 心裡悲慘阿﹐ 種落大自然的變成虫虫的美食﹐D葉比蝴蝶虫之類的食到幾乎清晒﹐ 又比大自然蹂躪﹐ ...

係吖!我幾顆都有好多紅火蟻,我開咗d苦楝水噴,否則會同一命運;第1次收果萼時都係洗咗成粒鐘,好多紅火蟻,咬人好痛,忍吾住都要帶手套,俾媽媽話我浪費食水,她教開住水喉浸洗,隨即「篤」籽出來做果漿,避免「牠」進佔我的家

紅火蟻 @@  發表於 2011-10-17 11:36
回復

菲愛花 發表於 2011-10-17 10:27:14 |顯示全部樓層
小Con子 發表於 2011-10-17 08:51
死咗棵,仲有其他5棵+6支  希望下個月有得收啦

有花個支係死剩種(插支)

都看見你有1株花萼結果喎!底下的已枯黃葉片可以剪去避免養份分薄;我的園主話1株都可以收過百顆果萼,祝大豐收!

看看我的洛神葵都吾差,我每次入田都收咗成2磅ka 洛神過百果萼.JPG
回復

小Con子 發表於 2011-10-17 11:29:06 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2011-10-17 10:27
都看見你有1株花萼結果喎!底下的已枯黃葉片可以剪去避免養份分薄;我的園主話1株都可以收過百顆果萼,祝 ...

你種咗幾多棵?
回復

tippsy 發表於 2011-10-17 15:19:25 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2011-10-17 10:22
係吖!我幾顆都有好多紅火蟻,我開咗d苦楝水噴,否則會同一命運;第1次收果萼時都係洗咗成粒鐘,好多紅火 ...

侵蝕我D洛神花個D唔系紅火蟻﹐ 系普通黑螞蟻。
不過因為實在離我住太遠同交通費太貴﹐ 差不多2-3星期才會去睇一次﹐ 其實系去除草。 基本上 2-3星期就雜草生滿晒。
家里的那棵我放系窗外﹐ 沒幾耐就惹到芽虫﹐ 我真系唔明白﹐ 離地有成 50米高﹐ 附近鄰居又沒人系窗外種植﹐
D蚜虫唔知邊度來。  查實唔止芽虫﹐還有各種其他害虫。
回復

菲愛花 發表於 2011-10-19 01:04:02 |顯示全部樓層
tippsy 發表於 2011-10-17 15:19
侵蝕我D洛神花個D唔系紅火蟻﹐ 系普通黑螞蟻。
不過因為實在離我住太遠同交通費太貴﹐ 差不多2-3星期才 ...

「侵蝕我D洛神花個D唔系紅火蟻﹐ 系普通黑螞蟻。
不過因為實在離我住太遠同交通費太貴﹐ 差不多2-3星期才會去睇一次﹐ 其實系去除草。 基本上 2-3星期就雜草生滿晒。
家里的那棵我放系窗外﹐ 沒幾耐就惹到芽虫﹐ 我真系唔明白﹐ 離地有成 50米高﹐ 附近鄰居又沒人系窗外種植﹐
D蚜虫唔知邊度來。  查實唔止芽虫﹐還有各種其他害虫。」

1. 可能因為洛神葵有蜜露,太吸引啦,我的就像網址一樣大,咬到真係好痛 >>>http://www.ngensis.com/insecta/RIFA.htm
2.  「2-3星期就雜草生滿晒」蓋草或覆蓋物如黑色的垃圾膠袋可免生長快速,又可以保水,我係從過往的經驗吸取,吾駛我每次入田齋拔草都成粒鐘
3. 植物在家種植少不免會惹蟲ka,蟲害來源好多,不清潔的泥(科學泥混合好多物品,可能來源最大主因)、肥料、昆蟲傳播、悶熱天氣都會嘔蟲,好多時都要通風環境種野,最底的枯葉就要剪咗去避免貼住泥土會嘔細菌ka
回復

菲愛花 發表於 2011-10-19 01:10:30 |顯示全部樓層
小Con子 發表於 2011-10-17 11:29
你種咗幾多棵?

我係8月租田時,向園主買咗3株苗(約2尺高),哈哈‥可以慳返好多時間(園主話5月落種)‥我就只係種咗1個月就有得收,做咗3次果醬+1次蜜餞(篤個籽出來好麻煩)
回復

小Con子 發表於 2011-10-19 10:07:26 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2011-10-19 01:10
我係8月租田時,向園主買咗3株苗(約2尺高),哈哈‥可以慳返好多時間(園主話5月落種)‥我就只係種咗1個月 ...

幾$棵?        我5月尾落種,依家先見到花蕾
回復

tippsy 發表於 2011-10-19 10:42:32 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2011-10-19 01:04
不過因為實在離我住太遠同交通費太貴﹐ 差不多2-3星期 ...

[ 分享小小經驗︰
1. 可能因為洛神葵有蜜露,太吸引啦,我的就像網址一樣大,咬到真係好痛 >>>http://www.ngensis.com/insecta/RIFA.htm
2.  「2-3星期就雜草生滿晒」蓋草或覆蓋物如黑色的垃圾膠袋可免生長快速,又可以保水,我係從過往的經驗吸取,吾駛我每次入田齋拔草都成粒鐘
3. 植物在家種植少不免會惹蟲ka,蟲害來源好多,不清潔的泥(科學泥混合好多物品,可能來源最大主因)、肥料、昆蟲傳播、悶熱天氣都會嘔蟲,好多時都要通風環境種野,最底的枯葉就要剪咗去避免貼住泥土會嘔細菌ka ]

系﹐ 而且D螞蟻超聰明﹐ 摘個時研究過﹐ 發覺D螞蟻系花萼入面﹐ 咬破左D花萼皮﹐ 等D汁流出來結晶才搬走﹐ 估計個D系果糖。
我見幾粒超大粒的果都系甘。 而個D白色結晶雖然估計系果糖不過我唔敢試食。
雜草叢生系我將一棵洛神花移民去元朗田間種的地方。 清理 1小時﹐ 只系清理左 大約 6平方米(個荒廢的田﹐ 估計有 超過 250平方米)
而我連續幾次係清理左的地方都落種子種紫花苜蓿同高粱牧草﹐( 唸住比龍貓食) 所以唔蓋得膠袋。 不過遺憾的是﹐ 幾次都沒苜蓿同高粱苗﹐ 只系得野生硯菜同其他非常茂盛的雜草。
我都唔明點解2-3星期次次都可以生長得甘快。
我種系窗外的少量植物﹐ 惹來的虫實在令我非常詫異。 連 很小的草蜢﹐芽虫﹐ 不知名的小虫都有﹐實在唔知點來的
回復

tippsy 發表於 2011-10-19 10:44:39 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2011-10-19 01:04
不過因為實在離我住太遠同交通費太貴﹐ 差不多2-3星期 ...

[ 分享小小經驗︰
3. 植物在家種植少不免會惹蟲ka,蟲害來源好多,不清潔的泥(科學泥混合好多物品,可能來源最大主因)、肥料、昆蟲傳播、悶熱天氣都會嘔蟲,好多時都要通風環境種野,最底的枯葉就要剪咗去避免貼住泥土會嘔細菌ka ]

系﹐ 而且D螞蟻超聰明﹐ 摘個時研究過﹐ 發覺D螞蟻系花萼入面﹐ 咬破左D花萼皮﹐ 等D汁流出來結晶才搬走﹐ 估計個D系果糖。
我見幾粒超大粒的果都系甘。 而個D白色結晶雖然估計系果糖不過我唔敢試食。
雜草叢生系我將一棵洛神花移民去元朗田間種的地方。 清理 1小時﹐ 只系清理左 大約 6平方米(個荒廢的田﹐ 估計有 超過 250平方米)
而我連續幾次係清理左的地方都落種子種紫花苜蓿同高粱牧草﹐( 唸住比龍貓食) 所以唔蓋得膠袋。 不過遺憾的是﹐ 幾次都沒苜蓿同高粱苗﹐ 只系得野生硯菜同其他非常茂盛的雜草。
我都唔明點解2-3星期次次都可以生長得甘快。
我種系窗外的少量植物﹐ 惹來的虫實在令我非常詫異。 連 很小的草蜢﹐芽虫﹐ 不知名的小虫都有﹐實在唔知點來的
回復