屋企單邊窗向西, 可以種非洲紫羅蘭嗎?

作者: kelvinckt 發表于 2008-3-19 13:28:59
1523 4
另有一個天井窗向東北冇太陽到. 咁問..夏天一到屋企比較熱, 請問有咩方法係咁既環境下都可以種到非洲紫羅蘭?
P.S. 下午返左工,屋企唔可能開冷氣....
GMT+8 發表於 2008-3-19 14:15:10 |顯示全部樓層
其實唔開冷氣都可以, 最緊要係夠唔夠通風, 光源問題其實可以用人工照明來解決, 而家好多人都用人工照明來種非洲紫羅蘭的了,setup得好一個月電費都係$10左右, 燈同計時自動開關制去鴨記$100以內一定買得齊. 加油!!
回復

kelvinckt 發表於 2008-3-19 16:54:42 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-3-19 14:15 發表
其實唔開冷氣都可以, 最緊要係夠唔夠通風, 光源問題其實可以用人工照明來解決, 而家好多人都用人工照明來種非洲紫羅蘭的了,setup得好一個月電費都係$10左右, 燈同計時自動開關制去鴨記$100以內一定買得齊. 加油!! ...

通風....e 個係一個好大既問題...我都係度諗緊點樣可以整一個小型既通風設備
回復

GMT+8 發表於 2008-3-19 20:39:32 |顯示全部樓層
你去一轉鴨記睇下先, 包你有大發現, 照明, 風扇, 連霧化器都有! (請自行想像阿蘇語調)
回復

kong 發表於 2008-3-19 20:52:17 |顯示全部樓層
夏天的西斜都好易熱死紫羅蘭,可小量試種一季,睇下結果如何.
花貓及迷岩冇紫羅蘭的怕熱,呢度好多人種緊,可以考慮.
回復