長壽花唔開花

作者: tsangky 發表于 2011-8-15 10:25:45
1878 9
想問吓長壽花開完花之後成幾個月唔開花?佢需唔需要陽光直接照射? 我office陽光係唔能夠直接進入室內的,只能夠由窗口側邊既牆散射入室內。希望有經驗花友分享心得。
擔泥 發表於 2011-8-15 10:54:10 |顯示全部樓層
等涼啲年尾年頭左近又會再開花架啦。
回復

tsangky 發表於 2011-8-15 11:46:03 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2011-8-15 10:54
等涼啲年尾年頭左近又會再開花架啦。

但係點解我係花墟見到有呢啲花賣,重開得好燦爛添?
回復

擔泥 發表於 2011-8-15 14:35:09 |顯示全部樓層
那些培養好才運來賣的嗎。
奈心等待吧。
回復

tsangky 發表於 2011-8-15 16:04:18 |顯示全部樓層
希望喇。
回復

skyfever 發表於 2011-12-6 20:00:30 |顯示全部樓層

我都係呀........開完花之後放左大半年都係無花
唔知點解??
見人地花墟個d開得好靚

因為你唔夠光,有徒長的情況,園藝館D花友常見的情況= =  發表於 2011-12-20 20:00
回復

silicon 發表於 2011-12-6 21:14:11 |顯示全部樓層
skyfever 發表於 2011-12-6 20:00
唔知點解??
見人地花墟個d開得好靚 ...

唔夠光&缺肥呀
回復

wai121 發表於 2011-12-11 15:45:34 |顯示全部樓層
花墟賣的是科學生產,很多時並非一般家庭栽種的可比。
例如開花期、生長規律、繁盛狀況及矮化處理等。
回復

ivyl 發表於 2011-12-20 18:02:31 |顯示全部樓層
skyfever 發表於 2011-12-6 20:00
唔知點解??
見人地花墟個d開得好靚 ...

我個盆同你一樣呀,有好多葉,不過全部都係細細塊唔識大,有無c-hing教吓路呀
回復

avery 發表於 2011-12-20 18:21:28 |顯示全部樓層
自己 search 下啦唔該 ...

充足光照是栽培長壽花的基本條件,長壽花生長最適合溫度大約15~25℃,也就是春秋兩季生長最旺盛。夏季溫度超過30℃生長會有停滯情形,冬季低溫一般不會造成影響,但是如果開暖氣讓室內溫度超過24℃以上則會抑制開花,如果低於8℃以下,則會有葉片變紅的徵狀。

後續栽培的關鍵在於開完花的春季,要持續供應肥料,並讓它有充足的水分,讓新芽得以生長茁壯,肥料在此時可以偏重氮肥較高的種類,讓新芽生長迅速,如果新芽萌發太茂密,可以剪掉細弱的芽。夏季高溫植朱生長衰弱,要特別注意溼度問題,將澆水頻率的間隔拉長,一週只澆一、兩次即可。如果能栽培在遮雨棚下避雨最好,並且如果任其日曬淋雨,會容易罹患病害。

秋季隨時序的變化,白天漸短、黑夜漸長,植株受日長的影響便會開始花芽分化,一般只要控制每天光照8~9小時,持續處理3~4周,就可以讓長壽花開花,所以現在幾乎全年都可以看到長壽花上市。相對來說,如果栽培位置夜間有點燈,則會影響開花。
回復