國內製造, 用廚餘果皮等造有機肥...

作者: new1 發表于 2011-8-13 23:36:27
2818 20
我看報紙, 這些肥能改善土質之外, 還可以能植物吸受應有養份, 增加抭病能力...那個人今年連瓜袋都沒有包
是那種國內有機肥?
owlcyr 發表於 2011-8-15 10:12:46 |顯示全部樓層
佢所指的只係一般有機肥的好處,即係大自然每分每秒都做緊的o野.
無咩神奇發明同抗病功效(當然同人一樣,食o的好o的o既o野,當然會健康o的)

讚成...其實係講緊有機肥好處....  發表於 2011-8-15 13:57

評分

查看全部評分

回復

miffymary 發表於 2011-8-14 22:26:11 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2011-8-14 18:59
我都想買一部廚餘製造肥料机。

機!?我都有幻想過,不過見過嘅都好貴(數千元),我覺得要有好多廚餘同埋好大塊地先值得考慮。
回復

samkee 發表於 2011-8-14 22:30:48 |顯示全部樓層

台灣有出一個電的, 香港都有賣, 我本來都想買這個, 不過香港代理個電話係打極都無人聽
之後找到台灣原製造商, 卻又係電郵佢唔係點覆, 一個機種又幾個牌子, 感覺太混亂
所以最後放棄, 用廚餘桶算數

回點評:
謝提點, 我係最近呢個月內打電話的, 可能已費鬼事聽電話喇
但奇怪在花墟X業仲有賣喎.

呢間野,我打過去問啦,回覆係:我地已經無代理呢隻機喇!跟住就"給"線><  發表於 2011-8-14 22:39
回復

miffymary 發表於 2011-8-14 22:34:16 |顯示全部樓層
如果空間許可或許你也可以自己堆,堆過用過就會明白是什麼一回事。堆肥的過程雖然有點問題,但我都enjoy,好似做實驗咁。

我依家開始解決到當初擔心既問題,覺得自己堆都OK...但唔好太神化左佢囉...  發表於 2011-8-15 13:56
回復

samkee 發表於 2011-8-14 22:45:41 |顯示全部樓層
廚餘堆肥有機肥料都係肥料啫, 邊有咁神奇又抗病又乜, 強國本色鍾意誇大, 遲D可能話係萬年一遇的神肥都未定
廚餘做有機肥都係健康D同環保D啫, 唔係仙丹

係呀!有機種植好難避免要同蟲蟲打交度,都係講求平衡啫!以祖國之偉大發明文化前設…凡事小心為上。  發表於 2011-8-15 00:04
回復

new1 發表於 2011-8-14 22:18:02 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-14 19:14
得啖笑~ 植物健康了是可以扺抗很多細菌和蟲害,但果蠅不會因為個瓜強壯就唔釘啲瓜,任你幾強壯,瓜幼嫩的 ...

她沒有說沒有瓜受害, 只是說收成好過去年

cklife:我都見過,好似around$5000,重點係個樣好流!  發表於 2011-8-15 14:57
提到重點.....我係花墟間興業都見佢放左一部廚餘製造機,但要插電無興趣,記憶中仲好貴。一樣要菌粉。  發表於 2011-8-15 13:54
回復

dick168 發表於 2011-8-14 19:30:33 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-8-14 19:14
得啖笑~ 植物健康了是可以扺抗很多細菌和蟲害,但果蠅不會因為個瓜強壯就唔釘啲瓜,任你幾強壯,瓜幼嫩的 ...

說得對!
回復

dick168 發表於 2011-8-14 18:59:04 |顯示全部樓層
回復

孖吉 發表於 2011-8-14 19:14:22 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-8-13 23:36
我看報紙, 這些肥能改善土質之外, 還可以能植物吸受應有養份, 增加抭病能力...那個人今年連瓜袋都沒有包
是 ...

得啖笑~ 植物健康了是可以扺抗很多細菌和蟲害,但果蠅不會因為個瓜強壯就唔釘啲瓜,任你幾強壯,瓜幼嫩的時候甚樣也敵不過果蠅的針 (大個成熟的時候也不會強到刀切不開吧~)。

沒有果蠅的原因可以很多,附近的果園大噴殺蟲藥也可以令你的瓜果沒有果蠅咖~
回復

deedeeamanda 發表於 2011-8-15 17:27:59 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2011-8-14 18:59

唔洗買啦!用個大花盆,最好深d。放小小泥向底,然後倒廚餘落去,再用泥舖上面,用塊板蓋住防止臭味蚊蟲。第二日又有廚餘就倒落去,又舖泥上面。如是者一路疊上去。一層一層咁。放新廚餘之前用竹攪下舊的。等空氣入去。到滿左,再放多一星期,喜歡的就去釣魚店買幾條邱引放入去。嫌核突,唔好理佢,一兩個月就變肥土架喇!到時溝開佢種又得,直接拎黎種菜仲正呀!
放個底碟,流出黎的水可以當施肥水架!不過而家太熱,未必有肥水出黎。
洗鬼買廚餘筒或機咩?嘥錢!

其實廚餘筒主要係賣em比你,重點唔係個桶. 因為o係屋企室內自己堆,一個唔小心,好易會好臭+好多蟲 另堆肥機,除非你好多廚餘啦,一般都係酒店,食肆用多~   發表於 2011-8-15 17:56
好方便既方法  發表於 2011-8-15 17:40

評分

查看全部評分

回復

deedeeamanda 發表於 2011-8-15 19:01:56 |顯示全部樓層
deedeeamanda 發表於 2011-8-15 18:46
係啦!我上次經過旺角hing業,佢叫我買廚餘桶 鬼咁細隻好似賣$2xx,我屋企個垃圾桶仲大隻過佢! 我用個 ...

你亞娘果然係食鹽多過我地食米!
回復

波波 發表於 2011-8-15 17:40:43 |顯示全部樓層
deedeeamanda 發表於 2011-8-15 17:27
唔洗買啦!用個大花盆,最好深d。放小小泥向底,然後倒廚餘落去,再用泥舖上面,用塊板蓋住防止臭味蚊蟲 ...

講得好呀~!
我怕臭, 所以我將廚餘切碎放入泥中, 可以嗎?
回復

適少少 發表於 2011-8-15 17:55:04 |顯示全部樓層
deedeeamanda 發表於 2011-8-15 17:27
唔洗買啦!用個大花盆,最好深d。放小小泥向底,然後倒廚餘落去,再用泥舖上面,用塊板蓋住防止臭味蚊蟲 ...

贊同 deedeeamanda  講法   

從小家中廚餘都冇用 乜乜機...乜乜桶 , 直接埋入泥, 自然分解的。

大自然要製造出來的嗎 ????

回復

deedeeamanda 發表於 2011-8-15 18:36:02 |顯示全部樓層
波波 發表於 2011-8-15 17:40
講得好呀~!
我怕臭, 所以我將廚餘切碎放入泥中, 可以嗎?

切碎仲快分解,如果怕臭就唔好用肉,煮過的剩菜等。呢d腐化時真係臭的。我煮飯時有好多菜頭、果皮等,其實好易收集到。如果仲怕臭,有人教我將雞蛋穀打碎,變成糠,蓋向廚餘上面,真係一d都唔臭。
不過基本上用蔬菜果皮堆肥都唔臭的。我都係就咁放個堆肥向露台同班盆栽一齊,又無味又唔見飛蟲圍住佢。
回復

deedeeamanda 發表於 2011-8-15 18:46:44 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-8-15 17:55
贊同 deedeeamanda  講法   

從小家中廚餘都冇用 乜乜機...乜乜桶 , 直接埋入泥, 自然分解 ...

係啦!我上次經過旺角hing業,佢叫我買廚餘桶 鬼咁細隻好似賣$2xx,我屋企個垃圾桶仲大隻過佢! 我用個花盆堆完,跟手種埋唔洗煩!佢仲sell我買發酵粉,洗鬼咩!倒兩湯匙白砂糖即刻發酵了。有機種植更係原始d先好玩
廚餘真係好環保架!起碼我煮完餐飯我覺得掉小袋垃圾。

我都未見過我娘用乜鬼廚餘桶, 直接 d 又環保, 正宗無添加 \(^0^)/  發表於 2011-8-15 18:54
回復

波波 發表於 2011-8-16 09:05:24 |顯示全部樓層
deedeeamanda 發表於 2011-8-15 18:36
切碎仲快分解,如果怕臭就唔好用肉,煮過的剩菜等。呢d腐化時真係臭的。我煮飯時有好多菜頭、果皮等,其 ...

咁我可以繼續喇, THANKS DEEDEEAMADA~
回復

kkaheii 發表於 2011-8-16 13:26:37 |顯示全部樓層
deedeeamanda 發表於 2011-8-15 18:46
係啦!我上次經過旺角hing業,佢叫我買廚餘桶 鬼咁細隻好似賣$2xx,我屋企個垃圾桶仲大隻過佢! 我用個 ...

簡單方便好~~~~

放埋砂糖落泥度幫助發酵??

即係.....一層未煮過既"菜餘" 再放蛋殼粉.....再加砂糖....再蓋上泥??
回復

龍草晴 發表於 2011-8-16 12:33:54 |顯示全部樓層
Agree!!
回復

deedeeamanda 發表於 2011-8-16 15:20:09 |顯示全部樓層
kkaheii 發表於 2011-8-16 13:26
簡單方便好~~~~

如果落糖就快小小,d肥水就流多小小。求其放兩匙糖向廚餘上面都得,唔需要攪云因為佢地識自己分解。我有時想儲大盆d廚餘先拎去堆肥,又無理由放堆野入雪櫃架~咁核突! 於是我都會拎蛋穀打成糠,暫時冚著佢地,咁就唔臭,又無咁濕。至於放入去堆肥,我自己真係覺得無咩所謂,反正有泥土冚著,佢地自己都向入面慢慢分解。
有人話撕小小報紙,提升泥土入面的碳,不過我都冇。
得閒攪下佢,攪完覺得核突就再冚小小泥,其實無肉類同糞便的話我又唔認為好核突嘅~ 用菜同果皮好乾淨,都唔臭。
而家8月堆定肥,10月拎黎種菜我自己覺得幾好吖~到時種菜又啱氣候,有肥泥又易種d
大家環保d,慳錢唔洗買泥
回復

12下一頁