$6000 如何領取

作者: 小白 發表于 2011-8-12 17:33:14
2230 25

......... 因太多問題... 老人家唔係好明... 所以搵佢出嚟, 大家一目了然

http://www.scheme6000.gov.hk/chi/faqs.html#2
比得大帝 發表於 2011-8-18 09:26:17 |顯示全部樓層
話海外合資格[港人]70萬, 無辜辜掉咗四十幾億納稅人嘅錢落海......唉

有冇得推牌再嚟過呀?  
回復

claudiatang 發表於 2011-8-18 16:29:58 |顯示全部樓層
哈哈,拖都現在已給人罵到九彩了。再推牌嚟過d人將香港翻轉都有份。
回復

比得大帝 發表於 2011-8-18 16:39:57 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-8-18 16:29
哈哈,拖都現在已給人罵到九彩了。再推牌嚟過d人將香港翻轉都有份。

有錯就要改, 或者簡單d, 取消海外部份

回復

boap 發表於 2011-8-22 15:48:47 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-22 11:48
我地小市民, 政府要點做就點做, 乜都冇得揀

哩度咁多民生主題, 都係開比嚟討論, 讓各人發表

好難得仲有人會咁諗,難得難得
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 15:53:07 |顯示全部樓層
boap 發表於 2011-8-22 15:48
好難得仲有人會咁諗,難得難得

都唔係難得吖,
還有很多人在這裏度發表意見
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 15:55:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-22 15:19
哩個又講得幾搞嘢 !

咁年年都選香港小姐,咪又喺一樣。

好彩選特首都係五年玩一次
回復

八王爺 發表於 2011-8-22 15:19:46 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-22 07:16
搞乜嘢選特道吖, 在一群豬裏肉選一隻冇咁似豬嘅豬出嚟.

不如恢復帝制, 大家不用有期望. ...

哩個又講得幾搞嘢 !

回復

claudiatang 發表於 2011-8-22 15:24:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-22 15:19
哩個又講得幾搞嘢 !

最近十年的港姐面目模糊,都不知那個是那哪個。應該要停辦了。
回復

擔泥 發表於 2011-8-19 09:22:59 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-19 09:04
難道政府現在將應用在窮人身上的錢, 送到海外的富人手上, 都唔好鬧佢岸居呀? ...

其實大帝係唔贊成派錢俾海外嘅港人定係富人呢?

移局海外(或內地) 的有很多其實都不是富人。
回復

擔泥 發表於 2011-8-19 10:43:43 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-19 10:38
依家民意 (學吓政府, 乜都話民意支持) 普遍係針對移居海外的[香港移民], 移居得海外, 窮極有限, 不可以說 ...

"如果我嚟派錢, 我會分兩個POOLS, 一部份用於針對窮人, 一部份用作退稅, 用作退稅才是還富於民."

呢點絕對同意!

回復

比得大帝 發表於 2011-8-19 10:38:15 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2011-8-19 09:22
其實大帝係唔贊成派錢俾海外嘅港人定係富人呢?

移局海外(或內地) 的有很多其實都不是富人。

依家民意 (學吓政府, 乜都話民意支持) 普遍係針對移居海外的[香港移民], 移居得海外, 窮極有限, 不可以說絕對沒有例外, 不過移民得海外, 就受當地社會保障, 唔駛曾蔭權擔心.  不過哩D人個個都保留香港居民身份, 佢唔申報, 都好難核實佢係唔係移民.

致於移居內地的, 相信唔係移民, 中國都唔係咁易俾人移民中國, 你所指的應稱為[常住內地的港人], 移居內地的, 多數係窮人, 冇人夠膽針對佢, 一講就會俾人鬧到開花.

如果我嚟派錢, 我會分兩個POOLS, 一部份用於針對窮人, 一部份用作退稅, 用作退稅才是還富於民.

回復

小白 發表於 2011-8-18 19:48:29 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-18 16:39
有錯就要改, 或者簡單d, 取消海外部份

退一步,海闊天空。不要想太多了
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 14:16:05 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-22 13:24
其實覺得政府好嘥錢,咁樣派法,又用咗一大筆行政費。
點解唔可以先做6000元退稅,咁樣已經少咗一大批人申 ...

搞乜嘢選特道吖, 在一群豬裏肉選一隻冇咁似豬嘅豬出嚟.

不如恢復帝制, 大家不用有期望.
回復

比得大帝 發表於 2011-8-22 09:37:45 |顯示全部樓層
boap 發表於 2011-8-21 20:40
佢當初唔派,將佢加落強積金咪仲無腦?
到我死果日都未必拎得到

真的有必要派錢嗎?
回復

SSL200507 發表於 2011-8-19 11:59:46 |顯示全部樓層
Instead of sending lots of money to give this HK$6,000.00 why don't the govt just all the money in a pool to improve the medical scheme of HK or buy the medical insurance to cover people in HK especially the elderly.  

agree, and lots of other benefits as well.  發表於 2011-8-19 12:08
回復

寧望月 發表於 2011-8-19 11:52:58 |顯示全部樓層
總意是想安撫+大家開心...別再多想,想多只會煩
回復

寧望月 發表於 2011-8-18 20:19:05 |顯示全部樓層
讓大家都快樂別怨別恨....
回復

joycewsm 發表於 2011-8-19 11:02:29 |顯示全部樓層
而家政府做咩都比人反對
派又死唔派又死
派左咪唔洗比 0個 70萬已移居外地的人插lor

公文袋話 飛蓉 都 要有居港權呀、公屋呀、公共醫療等,咁「前香港人」點可能冇$6000唧?
回復

比得大帝 發表於 2011-8-19 09:04:06 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2011-8-18 20:19
讓大家都快樂別怨別恨....

難道政府現在將應用在窮人身上的錢, 送到海外的富人手上, 都唔好鬧佢岸居呀?

...講真家家都人難唸的經,在海外不一定是富,太偏激只會得一字煩  發表於 2011-8-19 11:51
回復

12下一頁