迷你向日葵

作者: jeffery_110 發表于 2011-8-11 20:06:08
4480 30

大家好,小弟係一名新手,想試下種迷你向日葵,
想請問屯門元朗附近邊到會有種子買呢??
marcolmh929 發表於 2011-8-12 17:50:18 |顯示全部樓層
你試下去d大型書店到搵,呢排d書店有d叫咩diy 種子之類,有迷你向日葵賣
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-12 23:59:48 |顯示全部樓層
想有幾迷你??
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-13 14:07:26 |顯示全部樓層
最迷你個種~~
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-15 10:25:54 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-80256-1-1.html

呢個post有人賣種子, 有細向日葵, 30cm高wor
我都幫襯左, 種緊
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-14 22:35:45 |顯示全部樓層
唉- -我都唔知呀,我新手黎,只希望係屋企可以種下迷你既向日葵,細細棵,好心問,點知俾人玩囉…好好玩咩?
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-14 23:45:11 |顯示全部樓層
我上網睇日本個d迷你係大約30CM倒啦~
師兄講清楚我先明,原來迷你都唔會迷得去邊~
回復

呀雞老豆 發表於 2011-8-14 23:27:36 |顯示全部樓層
jeffery_110 發表於 2011-8-14 22:35
唉- -我都唔知呀,我新手黎,只希望係屋企可以種下迷你既向日葵,細細棵,好心問,點知俾人玩囉…好好玩咩 ...

你咪當人玩你咪得囉
我都買過迷你向日葵種啦,結果種出黎,碌碌都4~5尺高
所以真係唔知你定義既迷你,係幾大棵架
回復

呀雞老豆 發表於 2011-8-14 23:52:14 |顯示全部樓層
jeffery_110 發表於 2011-8-14 23:45
我上網睇日本個d迷你係大約30CM倒啦~
師兄講清楚我先明,原來迷你都唔會迷得去邊~ ...

30cm高?????
有D叫矮向日葵既品種,我都未種過 但睇呢度D post,覺得D花都有成5~6寸大
回復

mirry 發表於 2011-8-14 12:25:14 |顯示全部樓層
jeffery_110 發表於 2011-8-13 14:07
最迷你個種~~

咁最迷你即係幾大呀?????

問得好..............hehe  發表於 2011-8-14 22:01
回復

mirry 發表於 2011-8-15 00:45:11 |顯示全部樓層

邊有人玩你呀, 咁你問TM/YL 邊度有迷你向日葵, 我係YL 返工成日行種子舖, 諗住行過同你望下, 咁點知你要咩SIZE 又點知你指既最迷你又係咩SIZE 呢

唔同我行哂所有舖同你比較哂所有SIZE 睇下邊間賣既最迷你再上黎問下你係唔係你想要既再話你知係邊買咩

呢D野唔關新唔新手事架, 你唔識, 都可以問下人(OR 自己上網CHECK 下)最迷你既向日葵有幾大架

玩你??? 我話好人難做就真啦
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-15 21:42:58 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-8-15 00:45
邊有人玩你呀, 咁你問TM/YL 邊度有迷你向日葵, 我係YL 返工成日行種子舖, 諗住行過同你望下, 咁點知你要咩S ...

我係有上網睇過囉,但真係唔知迷你都有分幾迷你既,咁我都講左要最迷你,咁你重要問幾迷你,咁你知唔知"最迷你"既定義先?
好老實,我上網睇過(可能我搵得唔夠落力啦),我只係知體積分兩種,普通、矮同迷你,都唔知迷你有再分幾迷你囉,咁我講完"最迷你",你又問我幾迷你,咁新手上得黎,就幾乎咩都唔識嫁啦,你又要問返我,咁我覺得你唔認真好正常姐~
回復

claudiatang 發表於 2011-8-15 22:52:14 |顯示全部樓層
jeffery_110 發表於 2011-8-15 21:42
我係有上網睇過囉,但真係唔知迷你都有分幾迷你既,咁我都講左要最迷你,咁你重要問幾迷你,咁你知唔知" ...

不如你將心目中想要的大、小(或想種在什麼地方,花園、露台等)講出來。大家可以留意。有了尺寸就有個譜,容易做事。
回復

mirry 發表於 2011-8-15 23:28:24 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-8-15 22:52
不如你將心目中想要的大、小(或想種在什麼地方,花園、露台等)講出來。大家可以留意。有了尺寸就有個譜, ...

根本問佢就呢個原意, 唔知幾大, 點幫佢睇

不過, 可能佢覺得佢係新手, 人地就應該一定識一定知最迷你應該有幾大, 唔知既都應該要幫佢SEARCH 埋, 唔應該問

OK, 我唔正常

anyway, 唔會再回應

能幫就幫囉.....不要太介意。^.^  發表於 2011-8-16 08:37
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-17 17:23:33 |顯示全部樓層
佢都幾好笑.....人地問多佢一句就話人地玩佢
我都唔知佢點樣得出呢個結論
eq真低.....

唔好介意la,有d誤會je^.^  發表於 2011-8-17 21:52
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-19 19:23:39 |顯示全部樓層
各位師兄,可能我之前語氣重左d啦,老實講,我脾氣係怪左d既,有咩唔岩,希望大家原諒呀,亦因為呢個原因,我先想種下野黎平靜下自己嫁~~
入返正題啦,我其實買左種子嫁啦,普通個隻向日葵,希望唔好生咁高啦…
呢幾日開始發芽,但唔知係咪淋得太多水定陽光關係,d苗東歪西倒,好軟淋淋,唔夠力支撐自己,我好怕佢地會死呀~~呢排我買左d竹簽支撐起佢地,但重有咩解決方法嫁??希望各師兄教路啦!
我知我之前可能做錯左,望各師兄大人不記小人過,幫下手,今次我好有決心種好佢地嫁~~唔該唔該~~
回復

mirry 發表於 2011-8-20 00:47:57 |顯示全部樓層
jeffery_110 發表於 2011-8-19 19:23
各位師兄,可能我之前語氣重左d啦,老實講,我脾氣係怪左d既,有咩唔岩,希望大家原諒呀,亦因為呢個原因, ...

算啦, 你知就得啦, 一場誤會, 抹左佢啦~

除左用泥之外, 你要留意下, D苗係唔係唔夠光所以標高追光, 如果係, 要拎去曬下~

佢肯認錯真難得,時不時答人嘢都遇倒好心著雷劈,不過我都會繼續多口o既。  發表於 2011-8-24 15:01
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-20 00:28:25 |顯示全部樓層
jeffery_110 發表於 2011-8-19 19:23
各位師兄,可能我之前語氣重左d啦,老實講,我脾氣係怪左d既,有咩唔岩,希望大家原諒呀,亦因為呢個原因, ...

你可以比多d泥, 埋深d佢地, 會穩d~
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-20 10:51:38 |顯示全部樓層
唔該師兄,兩個方法我都會試下~
回復

jeffery_110 發表於 2011-8-21 19:05:39 |顯示全部樓層
各師兄,我有野想問呀,我呢排發覺房既位置陽光照到既時間好短,我怕佢唔夠陽光,咁我可唔可以買燈照??
回復

12下一頁