咖哩葉幼苗

作者: zeemanng 發表于 2011-8-7 18:22:53
4221 7
3個多星期前播嘅咖哩葉種子發芽成績不錯, 播左差不多二十粒, 現在有7棵苗啦...!

咖哩葉幼苗

咖哩葉幼苗

小野貓 發表於 2011-8-7 19:04:11 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-7 18:55
好特別喎﹗我無諗過種咖哩葉... 咖哩唔係由好多唔同嘅香料一齊做出嚟嘅咩? ...

我都想知~

係度真係會睇到好多意思不到嘅 idea! 真係幾唔錯﹗  發表於 2011-8-7 19:06
回復

KKKK 發表於 2011-8-7 18:55:56 |顯示全部樓層

好特別喎﹗我無諗過種咖哩葉... 咖哩唔係由好多唔同嘅香料一齊做出嚟嘅咩?
回復

owlcyr 發表於 2011-8-10 10:03:34 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-8-7 19:04
我都想知~

咖哩葉唔係平時你食咖哩果種味o架.......,要落好多o野先有果種味~
佢只係用o黎煮咖哩咁多種材料入面的其中一種~

會唔會係做咖哩其中一種比較重要嘅 ingredient呢?所以直接叫做咖哩葉...  發表於 2011-8-10 10:53
回復

SSL200507 發表於 2011-8-9 23:28:19 |顯示全部樓層
Did you buy seed in pack?  Can post the package to let us see how it is?  
回復

owlcyr 發表於 2011-8-10 11:03:36 |顯示全部樓層
重唔重要好難講,因為咖哩有成幾廿種香料,不過係咪一定要落就唔知了~~

http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_Tree

淨係塊葉果種味其實聞落怪怪地的~
香港可種~
回復

zeemanng 發表於 2011-8-11 08:01:21 |顯示全部樓層
I haven't seen seed in pack in the market.  I brought the seeding from Singapore to HK 2 yrs ago. If you want to grow it by seed, the seed must be fresh (Take out the seed from the fruit and then grow immediately).
回復

zeemanng 發表於 2011-8-11 08:06:23 |顯示全部樓層
在香港可以種, 不過一到冬天, 棵咖哩樹就停止生長, D 葉 "Dub" 晒落嚟, 好似冬眠咁, 要等夏天先會回復正常。夏天咖哩樹可以生得好快, 我種嗰棵一年高一呎.....  可以係一棵大樹....
回復