淘寶買野經集運到香港住宅

作者: videoken 發表于 2011-8-7 12:49:00
2807 13

有朋友說,可在淘寶不同店買東西後,寄到內地集運公司,收集一次過送到香港住宅。
運費 RMB 18-20 /1kg,再加 RMB 5/1kg,2-3 天到。如果真是這樣,到是不錯。
可以買泥,買肥,種子等等 ........
請問有冇朋友試過,請指點,講講經驗。
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-7 13:16:40 |顯示全部樓層
借位 ~有冇人知道淘寶寄美國咩價呀?*

剛路過見到, 已PM你  發表於 2011-8-10 02:05
回復

yeemin 發表於 2011-8-7 13:37:14 |顯示全部樓層
回復

yeemin 發表於 2011-8-7 13:39:05 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-8-7 13:16
借位 ~有冇人知道淘寶寄美國咩價呀?*

yahoo拍賣見過有中介

真的嗎@@~ 不過應該又係會貴好多係ma?  發表於 2011-8-7 14:28
回復

minniec 發表於 2011-8-7 14:04:32 |顯示全部樓層
我有淘開寶, 都係用集運, 不過唔係你講個間, 應該係"淘點", 之前我都係淘點, 不過佢地太多限制, 同埋貴D, 最後朋友介紹左第二間, 都幾好呀, 不過我係送公司, 送住宅間間都要加錢, 淘點可以網上入資料, 但我個D集運係要用淘寶旺旺同佢地溝通!!
回復

minniec 發表於 2011-8-7 14:11:30 |顯示全部樓層
回復

neddylo 發表於 2011-8-7 14:16:29 |顯示全部樓層
岩岩係淘寶買左兩單野先發現呢個 post,蝕晒喇
回復

minniec 發表於 2011-8-7 14:28:03 |顯示全部樓層
頭先食梗野, 一係等我再講多D!

呢D集運站會一早講定自己地址, 多數都係廣東省好近香港既地方, 同埋會教你點樣入收貨資料, 方便佢地收到時認貨!

賣家寄貨後, 唔同公司有唔同做法, 我用過兩間, 一間係出名既淘點, 另一間係上面條LINK, 就叫佢做A!

淘點: 當你見到件貨已簽收, 就可以上淘點個網"認領貨物", 當你認領晒你既貨(最多五單), 就可以安排寄黎香港, 佢就會即時出個運費, 你再俾錢, 咁佢就會寄出, 多數今日寄聽日收到!
A: 件貨寄出後, 你要話俾A知將會有呢件貨俾佢, 等到你要既貨寄晒, 就叫佢安排寄香港, 俾錢方法係上面條LINK, 你拍完佢就改價錢, 俾埋錢佢就寄, 都係第二日就收到!

剛看過 A Link,我住的是特別地區,要加多 30元。 會再看淘點。  發表於 2011-8-7 14:34
回復

minniec 發表於 2011-8-7 14:33:50 |顯示全部樓層
淘點有一個服務係去OK收貨, 不過都係好多限制, 包括長闊高等等, 所以我未試過用! 另外淘點每次集運只限最多五單, 如果你同六個賣家買野, 就要分開集運, 仲有佢地倉期好似得10日, 如果唔係會收你倉租!
我幫襯左淘點好耐, 可能佢生意太好, 成日出錯, 一係好耐先俾我認領貨物, 一係唔見左我件貨, 搵左好耐先搵返, 搞到我勁嬲之下, 朋友就介紹左A俾我, 佢地倉期一個月, 又冇限幾多單, 暫時SERVICE都幾好, 最重要係平D, 而家我剩係會用淘點黎充值支付寶!

我係淘寶VIP會員, 其實都幾熟, 你地有問題可以再問我!
有個建議, 如果你地有花友都想買野, 可以GROUP埋一齊買, 咁樣運費又可以平D, 好多人都係咁, 不過係買結婚用品, 鞋, 袋等等, 因為買得多仲可以同個賣家講下價添!!

我都唔識……但又真係好想買!  發表於 2012-2-3 05:56
你就好啦~我唔識用~未試過買野~  發表於 2011-8-7 16:16
回復

neddylo 發表於 2011-8-7 14:39:05 |顯示全部樓層
咁想問清楚少少......係唔係我係賣家度買左野,就叫佢送去個集運度,集運收齊晒貨之後,就向我報價

咁我比埋集運o既費用就等收貨 ?
回復

videoken 發表於 2011-8-7 14:45:19 |顯示全部樓層
用淘點黎充值支付寶,有冇收手續費用,我仲想在內地開個戶口用來 pay 支付寶。
回復

minniec 發表於 2011-8-7 14:53:26 |顯示全部樓層
neddylo 發表於 2011-8-7 14:39
咁想問清楚少少......係唔係我係賣家度買左野,就叫佢送去個集運度,集運收齊晒貨之後,就向我報價

咁我比 ...

冇錯呀, 只係方法唔同, 淘點就係佢個網搞就得, A就要去返淘寶拍低佢, 等佢改價錢你再俾錢!!

之後就等收貨啦, 我次次都叫佢送尖沙咀, 第二日下晝就有架喇!!

送貨都好快  發表於 2011-8-7 14:55
thx ^^~ 下次買野就又平又方便好多啦  發表於 2011-8-7 14:54
回復

minniec 發表於 2011-8-7 14:54:51 |顯示全部樓層
videoken 發表於 2011-8-7 14:45
用淘點黎充值支付寶,有冇收手續費用,我仲想在內地開個戶口用來 pay 支付寶。 ...

冇手續費, 但個RATE高D, 而家兌1:1.25, 咁佢都要賺錢, 如果用信用卡計返個CHARGE都差唔多, 內地開戶口又唔知點入錢落去, 我懶得搞呀!!

小弟之前充值用 profitnethk,無手續費都幾平同方便  發表於 2011-8-7 15:12
都想慳得就慳!  發表於 2011-8-7 15:08
謝謝俾左咁多好資料,我現時用香港信用卡俾錢,最多買 RMB 200。農行收 3%,卡銀行另收 1.x%,都想慳符就慳。  發表於 2011-8-7 15:07
回復

minniec 發表於 2011-8-7 15:28:37 |顯示全部樓層
profitnethk, 等我都試下先!!
回復