搖搖椅

作者: 屠子步 發表于 2008-3-18 16:18:12
5386 30
我有個天台,想買張搖搖椅可以坐下,乘下涼。

唔知邊到多選擇,同咩價錢?

木製好d定金屬製好d?

我在B&Q見過雙人座要一千到。
joey 發表於 2008-3-18 16:23:29 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-18 16:18 發表
我有個天台,想買張搖搖椅可以坐下,乘下涼。

唔知邊到多選擇,同咩價錢?

木製好d定金屬製好d?

我在B&Q見過雙人座要一千到。

有冇用竹造ga? 我覺得金屬製唔多岩feel.
回復

八王爺 發表於 2008-3-18 16:29:16 |顯示全部樓層
好贵架 .... ... 不如自己做。
回復

everydayfan 發表於 2008-3-18 17:45:46 |顯示全部樓層
B & Q 其實賣野唔平架~
香港舖頭通常都係豪宅先會幫襯...
不如你返大陸睇下喇, 佢地通常都包運黎香港~
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-18 18:52:28 |顯示全部樓層
生活好優閒por~
回復

屠子步 發表於 2008-3-18 19:28:16 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 18-3-2008 16:29 發表
好贵架 .... ... 不如自己做。

我木工好差架喎,真係信唔過自己。
回復

屠子步 發表於 2008-3-18 19:28:53 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 18-3-2008 17:45 發表
B & Q 其實賣野唔平架~
香港舖頭通常都係豪宅先會幫襯...
不如你返大陸睇下喇, 佢地通常都包運黎香港~

大陸我唔熟,唔知邊到有。
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-19 16:55:31 |顯示全部樓層

聽講

搖搖椅對背部係吾好架
你最好問問醫生先因為我都係聽人講

背骨有問題可以影響一生, 小心啊
回復

everydayfan 發表於 2008-3-19 17:14:58 |顯示全部樓層
你可以去書局有D書, 佢介紹深圳各地方買貨的地方, 例如8掛巔, 華強路等等...仲有埋地圖.
但書名我唔記得, 但近排都有唔少有關既書出左, 去下書局睇下羅下料喇~
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 17:51:05 |顯示全部樓層
搖搖椅其實唔好坐架,唔係咁舒服。我所有買了搖搖椅的朋友一年都坐唔夠幾次,裝飾功用大過實用好多,又或者朋友 d 細路仔黎屋企都會玩一陣。

木器的戶外傢俱質量好參差,所以價錢分別很大。
你天台一定要選 d 堅固 d 同重 d 既,唔係小心打風 d 傢私會飛落街。
我個人覺得鑄鐵既比較耐用及安全。
回復

笨笨 發表於 2008-3-19 18:28:49 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-19 17:51 發表
搖搖椅其實唔好坐架,唔係咁舒服。我所有買了搖搖椅的朋友一年都坐唔夠幾次,裝飾功用大過實用好多,又或者朋友 d 細路仔黎屋企都會玩一陣。

木器的戶外傢俱質量好參差,所以價錢分別很大。
你天台一定要選 d 堅固 d 同重 d ...

物件重係無用架,為了旁人,我想...最好都係釘實佢,大風d都唔會有咩差池  
(因我也住在d鄉村既地方度,見過人地屋頂吹過o的好重既野落街 )

回復

cuiyao 發表於 2008-3-19 19:02:50 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-18 19:28 發表

大陸我唔熟,唔知邊到有。

深圳我沒留意,倒記得在朋友珠海的家中見識過大陸的搖搖椅和園藝家具。他告訴我,是在附近的傢俬城買的(我也途經過那兒的傢俬城,但沒有留意名字,SORRY!),還有運到香港的服務。若然你夠膽碰運氣,就坐船到珠海看看吧。不過來回船票加起來,可能最終省不了多少錢。
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-19 19:35:19 |顯示全部樓層
上次去廣州見到木制雙人搖搖椅都係近$1000-$1300,有好多戶外野賣呀~價錢可以差好遠~我都想問香港邊度有得訂造匍匐架同圍柵~
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 20:34:04 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-3-19 19:35 發表
上次去廣州見到木制雙人搖搖椅都係近$1000-$1300,有好多戶外野賣呀~價錢可以差好遠~我都想問香港邊度有得訂造匍匐架同圍柵~

我知元朗有一間可以訂造匍匐架同圍柵的店舖,有木材同纖維兩種材料。不過忘了它的名字,你想知道的話我明天出去才拿名片。
另外有一些園藝公司也有這種服務,可以網上先查詢。
回復

八王爺 發表於 2008-3-19 22:16:25 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-18 12:28 發表

我木工好差架喎,真係信唔過自己。

边个叫你用木做?
先看看現在流行的搖搖椅

rocking chair

http://www.google.com.hk/search? ... ndsp=20&ie=UTF-
8&sa=N&tab=iw

swing chair
http://www.google.com.hk/search? ... amp;sa=N&tab=iw

最簡单的做法,把一張木椅,下面加兩條彎鋼條或硬膠(有人用鑊型,360度搖擺)
回復

cuiyao 發表於 2008-3-19 22:42:31 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-19 22:16 發表

边个叫你用木做?
先看看現在流行的搖搖椅

rocking chair

http://www.google.com.hk/search? ... ndsp=20&ie=UTF-
8&sa=N&tab=iw

swing chair
http://www.google.com.hk/s ...

用鑊??? 太有創意了吧?
能把四隻椅腳固定在鑊上面嗎? 鑊底看來也要「加工」,不然似乎有點危險。
是四隻鑊還是一隻鑊?

回復

羊咩咩 發表於 2008-3-20 12:07:11 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-19 08:34 PM 發表

我知元朗有一間可以訂造匍匐架同圍柵的店舖,有木材同纖維兩種材料。不過忘了它的名字,你想知道的話我明天出去才拿名片。
另外有一些園藝公司也有這種服務,可以網上先查詢。 ...

如果唔麻煩到你的話,煩請幫我攞張卡片,唔該~
我上網都有睇過下,見到木料都有好多種
回復

屠子步 發表於 2008-3-20 12:34:51 |顯示全部樓層
我又要我又要。

羊咩咩,如果是$1000以外,我就不如去 B&Q了,價錢差唔多又有保障。
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-20 12:36:35 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-20 12:34 PM 發表
我又要我又要。

羊咩咩,如果是$1000以外,我就不如去 B&Q了,價錢差唔多又有保障。

有冇圖睇下?
回復

屠子步 發表於 2008-3-21 23:59:27 |顯示全部樓層
sorry I don't have any.
回復

12下一頁